baby-i-bad-zero-waste-badeværelse

11 tips til zero waste på badeværelset

Badeværelset er fuld af gode muligheder for at begrænse vores forbrug af plastik og kemikalier. Grøn Forskels zero waste kommer med gode råd til bæredygtige alternativer.
13/2 2019

De fleste af os børster tænder, vasker os, renser huden og tager creme på hver eneste dag. Og langt de fleste produkter kommer i små og store plastikbeholdere eller engangsemballage, der ender i skraldespanden eller til plastikgenbrug.

Men ved bare få ændringer, kan vi gøre badeværelset helt plastikfrit. Og det giver rigtig god mening at skifte produkterne ud, da mange af dem, eksempelvis shampoo og bodyshampoo, har vand som en af mange ingredienser. Det betyder, at vi slæber plastikflasker med vand hjem fra supermarkedet.

Fotoet herunder viser nogle af de ændringer vi i de seneste år har foretaget på vores badeværelse. Med de ændringer  – og måske endnu flere – kan man opnå en betydelig reduktion af affald og lettere indkøbsnet på vej hjem fra supermarkedet.

personlig pleje med zero waste

1

Vaskesvamp

Som alternativ til en syntetisk kropssvamp, der ofte indeholder microplastik, kan man vælge en naturlig og bæredygtig plantebaseret Loofah svamp, der kan lægges til kompost når den er opbrugt (normalt holder de 4-6 måneder). Loofah har samtidig stimulerende egenskaber for huden og efterlader ingen skadelige rester, hverken på huden eller i afløbet.

2

Vatrondeller

Almindelige vaskeklude eller genanvendelige vaskbare stof rondeller, der kan genbruges dagligt i op til flere år, sparer skraldepanden for store mængder af brug og smid væk engangs-vatrondeller.

3

Deodorant

Flydende eller fast deodorant kommer oftest i forholdsvis små emballager i hård plastisk. Man kan browse sig frem til mange forskellige opskrifter på hjemmelavet deodorant og så kunne man vælge en opskrift hvor størstedelen af ingredienserne alligevel er på hylderne i køkkenet eller som man bruger til andre former for hjemmelavede kropsprodukter.

Min egen favoritopskrift kan du finde her – jeg undlader dog diatomaceous Earth og de 5 dråber vitamin E.

4

Tandbørster

Plastiktandbørster er en af de plastik-ting, der ofte ses skyllet op på strande rundt om i verden og som med tiden i havet omdannes til mængder af microplastik. De seneste par år er markedet for bambustandbørster vokset enormt, og man finder nu masser af mærker af bambus tandbørster i mange former og farver.

plastikfri tandbørste-zero waste-personlig pleje

5

Tandpasta

Som med deodorant kan man mikse sin egen tandpasta, evt. i samråd med sin tandlæge, eller man kan købe en af de mange økologiske mærker af tandpasta der leveres i glaskrukker, som tyggetabletter eller som ”slikkepind”.

6

Sæbe

Smukke håndlavede sæbebarer med forskellige plejende ingredienser og dufte ser man i flere og flere former; de er virkelig brugbare. De leveres oftest helt uden emballage eller med lidt papir omkring og kan bruges både til håndsæbe og som kropssæbe, derved spares både pumpeflasken med håndsæben ved håndvasken og plastikflasken med bodyshampoo i brusebadet.

Læs hvordan du kan lave en hjemmelavet holder til sæbebaren ud af korkpropper.

sæbebarer-zero-waste-personlig-pleje

7

Bodylotion

Mange af os smører ofte kroppen ind i bodylotion for at forebygge udtørring. Som et alternativ til flydende bodylotion i plastikemballage bruger vi hjemme hos os olier, som vi alligevel har i køkkenet: kokosolie, olivenolie eller en mandelolie på glasflaske. De samme olier bruger vi til at rense ansigtet om aftenen (efterfulgt af evt. sæbebar og skin tonic) og som ansigts-olie.

8

Shampoo

En af de nemme ændringer i badeværelset er, ligesom med sæbe, at udskifte den flydende shampoo på plastikflaske med en håndlavet shampoobar uden emballage. Det er min erfaring, at en shampoobar alt efter størrelse rækker længere end de mest almindelige plastikflasker med flydende shampoo.

 

9

Tandtråd

Der findes plastikfri tandtråd af naturligt vokset silkesnor, hvortil man kan købe refill af ruller af tandtråd, så man undgår den typiske tandtråd, hvor indpakningen er flere gange større end selve tråden.

10

Menstruation

Menstruationskop og økologiske håndlavede stofbind kan spare den betydelige månedlige mængde af indpakkede menstruationsbind, tamponer etc.

Læs den store guide til bæredygtig menstruation. 

11

Skin tonic

Bruger man skin tonic som en del af den daglige rutine, kan der spares godt på plastikaffaldet ved at lave sin egen skin tonic af bare tre ingredienser, som ofte allerede er i køkkenet: kogt og afkølet vand, æblecidereddike og lavendel essentiel olie (lavendel olie kan udelades, den tilsættes mest for duftens skyld). Man skal prøve sig frem med hensyn til fordelingen, alt efter om man har tør eller fedtet hud.

Her bruger jeg normalt blandingen 1 del æblecidereddike til 3 dele vand tilsat nogle dråber lavendelolie. Jeg opbevarer blandingen i en sprayflaske af glas.

Lone Eidseth

  • Hun kommer fra Danmark, men bor i dag i Madrid med sin familie.
  • De har gjort idéen om zero waste til en livsstil.
  • Hun står bag bloggen og webshoppen Wrapped in nature.
  • Læs flere blogindlæg af Lone Eidseth her.

Nyhedsbrev