Blog
18. april 2018

Sådan kommer du i gang med zero waste i køkkenet

Vil du gerne gøre op med brug-og-smid-ud-kulturen? Så start med at introducere zero waste i køkkenet. Blogger Lone Eidseth guider her til at droppe køkkenrullen, reducere affaldet og lave din egen yoghurt, nøddemælk og bobledrik.

pige med genbrugsshoppingnet og avrer uden emballage - zero waste i køkkenet - grøn forskel
Tag nettet med ud at handle, og gå efter løsmarkeder - så er du godt på vej mod zero waste i køkkenet. Læs blogger Lone Eidseths guide herunder.

Det er forskelligt for hver enkelt person og famlie, hvor i hjemmet man genererer mest affald – og i særdeleshed plastikaffald.

For nogle vil det være fødevarer i køkkenet, der skaber mest affald, mens det for andre vil være produkter på badeværelset og for andre igen er det måske, når man er på tur og udenfor hjemmet, at affaldet hober sig op.

Hvad er zero waste?

Zero waste er en filosofi og livsstil, der gør op med “brug-og-smid-ud-kulturen” ved at fokusere på mindre affald og mere genbrug.

Min erfaring, fra da vi selv startede med at fokusere på zero waste og fra de bekendte, jeg har hjulpet til at starte med zero waste, er, at det er rigtigt godt at starte et sted, hvor man med det samme kan se, at ens affald bliver reduceret væsentligt.

På den måde får man virkelig blod på tanden til at ændre flere vaner og søge alternativer, der kan erstatte mængden af plastik og generelt affald i hjemmet. For os var zero waste i køkkenet et godt sted at starte.

Herunder er nogle ideer til at starte med zero waste i køkkenet, som har virket for os.

LÆS OGSÅ: Affald i naturen kan få katastrofale konsekvenser

Zero waste i køkkenet starter, når du handler ind

Vil du i gang med zero waste i køkkenet? Så skal du starte et lidt andet sted – nemlig når du handler ind.

Herhjemme fik vi den helt stor besparelse på indpakning – og dermed plastikaffald – da jeg begyndte at købe frugt, grøntsager og tørvarer i løsvægt.

Nogle gange får vi frugt- og grøntsagskasser tilsendt sammen med vores naboer, så vi også sparer på fragten. Andre gange køber jeg det grønne i løsvægt i den lokale økobutik eller i supermarkedssektionen for grønt uden indpakning.

Tørvarerne køber jeg i store portioner ad gangen, det gælder både mel, nødder, pasta, ris og så videre.

indkøbsnet til frugt og grønt - zero waste i køkkenet - grøn forskel
Jeg har altid forskellige størrelser af stofposer i min taske, hvis der skal handles impulsivt – på den måde kommer man let i gang med zero waste i køkkenet.

Brug stofservietter ved spisebordet i stedet for køkkenrulle

For et par år siden fandt jeg nogle ubrugte stofservietter i bunden af skabet, og siden har jeg syet flere selv af brugte duge.

I dag har alle i familien hver vores serviet liggende ved vores plads ved køkkenbordet, og de bliver cirka vasket en gang om ugen. Det sparer os for 2-3 køkkenruller per uge – plus det plastik de er pakket i.

zerowasteikoekkenet

Maskine til carbonering af drikke er god til zero waste i køkkenet

Vi har dejligt drikkevand lige fra hanen, men engang imellem er det tid til bobler, som vi elsker.

Vi har haft en maskine til carbonering af drikke i mere end to år og har derfor i den periode ikke købt en eneste sodavandslignende drik på flaske. I maskinen er der en genbrugscylinder med brus nok til 60 litre.

Skal der smag på boblerne tilsætter vi citron, mynteblade eller vores hjemmelavede kombucha. Her vinder man også ved ikke at skulle transportere flasker frem og tilbage.

Hjemmelavet mælk af frø, nødder eller havre

Hjemme hos os drikker vi ikke mælk, men bruger nødde- eller havremælk engang imellem til en kop kakao, madlavning eller ovenpå havregryn.

Ved at købe hasselnødder, mandler og havregryn i løsvægt og lave mælken selv, har vi sparet mellem to og fire mælkekartoner per uge – hvilket svarer til 100 til 200 mælkekartoner om året. Den nøddemasse, der er tilbage, efter mælken er siet fra, bruger jeg som ingrediens i kiks, snackbarer, brød eller andet.

LÆS OGSÅ: Hvad er den mest klimavenlige mælk?

Her er vores opskrift på hasselnøddemælk

Det skal du bruge:

– 1 dl ristede hasselnødder
– Cirka 1 l vand
– Evt. vaniljepulver eller en dadel til sødning
– Ostelærred eller mælkefilter
– Blender

Sådan gør du:

  1. Blend hasselnødder og vand godt igennem, til konsistensen er jævn, og vandet har en råhvid farve
  2. Hvis mælkedrikken skal være sødere, kan der tilsættes enten lidt vaniljepulver eller en dadel, som blendes sammen med vand og nødder.
  3. Hæld blandingen på en kande igennem et ostelærred eller et mælkefilter. Der skal presses til sidst for at få det hele med.
  4. Herefter hældes nøddemælken på glas eller flasker og stilles i køleskabet, hvor det holder 3-4 dage.

Nem opskrift til hjemmelavet yoghurt

Vi bor i Spanien, og her er det ikke muligt at købe yoghurt per liter, men kun i små portionsplastikbægre med ekstra emballage udenom.

Vi er altså kommet langt med vores zero waste i køkkenet, efter vi for et par år siden begyndte at lave yoghurt selv.

Vi drikker ikke komælk, men vi bruger det til vores hjemmelavede yoghurt. Her køber jeg mælken på glasflasker og tilsætter to dl yoghurt fra sidste hjemmelavede portion – ved første portion bruges en købt yoghurt.

Der er mange gode opskrifter på yoghurt –  både med og uden yoghurtmaskine – vi gør det sådan her.

Her er vores opskrift på hjemmelavet yoghurt

Det skal du bruge:

– 3 l (økologisk) komælk
– 2 dl (økologisk) yoghurt (husk at gemme lidt af din egen yoghurt til næste portion)
– 1 keramikgryde
– 1 skål

Sådan gør du:

  1. Opvarm 3 l komælk i en keramikgryde til 90-92 grader ved konstant omrøring. OBS! mælken må ikke koge.
  2. Herefter skal mælken køles ned til 45-48 grader, mens mælken når den ønskede temperatur, hældes den gennem en si af flere omgange for at sikre, at der ikke danner sig skind på mælken.
  3. Når mælken har den rette temperatur, tager du et par kopper mælk over i en skål og blander det med 2 dl yoghurt, som røres godt sammen, før det igen hældes tilbage i gryden og røres grundigt sammen med den resterende mælk.
  4. Læg låget på gryden, og stil den på køkkenbordet i cirka 7-8 timer.
  5. Nu er yoghurten klar til at blive hældt i små glas eller større skåle og sat i køleskabet, hvor den kan holde sig i 1-2 uger.
Hæklede klude, træbørster og foodwraps - zero waste i køkkenet - grøn forskel
Hæklede klude, opvaskebørster i træ og hjemmelavede foodwraps – det er bare nogle af de ting, der kan hjælpe dig på vej mod zero waste i køkkenet.

Lidt mere inspiration til zero waste-løsninger der reducerer plastik i køkkenet

Har du fået mod på at kaste dig ud i zero waste i køkkenet? Så er der mange flere projekter at gå i gang med hen ad vejen. Herunder er lidt ekstra inspiration til at reducere affaldet.

  • Strik dine egne bomuldsklude i stedet for at købe engangsklude
  • Vælg en opvaskebørste i træ i stedet for plastik
  • Anskaf dig en kompost til dit organiske køkkenaffald

LÆS OGSÅ: 10 genanvendelige ting til håndtasken


<em>Lone Eidseth er blogger på Grøn Forskel.</em>
 Blogger Lone Eidseth

 

  • Hun kommer fra Danmark, men bor i dag i Madrid med sin familie
  • De har gjort idéen om zero waste til en livsstil
  • Hun står bag bloggen og webshoppen Wrapped in nature
  • Læs flere blogindlæg af Lone Eidseth her