Inspiration
30. august 2017

Verdens 10 mest bæredygtige byer

Førstepladsen på listen over verdens mest bæredygtige byer går til en by, der har investeret stort i vedvarende energikilder og bæredygtig kollektiv transport. Læs med, og find ud af, hvilke byer der er bedst til at tage hensyn til miljø, menneskers trivsel og økonomi, i følge Sustainable Cities Index.

Zurich - verdens mest bæredygtige byer - grøn forskel
Skal vi ikke blive enige om, at vi udskifter billedet af Zürich med København til næste år? Vi har kun 14. pladser op til toppen...

De fleste byer har efterhånden en form for mål om at være bæredygtige. Men den bæredygtige tilgang varierer meget fra by til by, hvor nogle byer har et skarpt fokus på at skabe flere grønne områder og færre biler på vejene, har andre fokus på at sikre høj trivsel og livskvalitet blandt borgerne. Overordnet set, kan man sige, at kriterierne for bæredygtighed hviler på tre søjler: Økonomi, miljø/klima og samfund. I hvert fald hvis man spørger Sustainable Cities Index, som hvert år laver en opgørelse over de 100 mest bæredygtige byer på verdensplan.

Desværre er København ikke med på top 10, vores hovedstad kommer ind på en beskeden 14. plads på listen fra 2016. Så indtil vi kommer helt i top, kan vi kigge mod vores gode, grønne naboer og måske lære lidt af Tyskland, som har hele 3 byer med på top-10-listen, og Stockholm som har fået en flot tredjeplads.

Her er Verdens 10 mest bæredygtige byer:

1

Zürich, Schweiz

Schweiziske Zürich ligger i naturskønne omgivelser med udsigt ud til Zürichsøen, men byen kan bryste sig af mere end en fornem fysisk placering – Zürich indtager nemlig også den super fornemme førsteplads som verdens mest bæredygtige by.

Det er især Zürichs investering i vedvarende energikilder, der sikrer byen topplaceringen, men som noget helt unikt er byens kollektive transport også bæredygtigt og benyttes af omkring 70 procent af indbyggerne.

Den schweiziske by har længe haft en vilje til at øge dens beboeres miljøbevidsthed med genbrug og sorteringssystemer. Så du kan roligt smøre en madpakke og tage på picnic i et af de mange rekreative områder, som byen byder på.

Læs også: Alt du skal vide om bæredygtighed

2

Singapore, Singapore

Siden 2006 har den asiatiske republik haft en yderst ambitiøs plan for bæredygtig vandhåndtering, som omfatter rent vand, regnvandshåndtering og flere rekreative områder langs kysten.

Den store vandplan kaldes ABC Waters og står for Active, Beautiful og Clean (aktiv, smuk og ren). En af de helt store prestige projekter er Marina Dæmningen, som både fungerer som vandreservoir og samtidig forebygger, at der kommer oversvømmelser – ovenpå dæmningen er der plantet grønt, og dermed skabt et byrum til beboerne.

Vandplanen, som dækker over mere end 100 forskellige projekter, har også gjort Singapore uafhængig af vand fra deres naboer, hvilket afgjort er et ekstra plus på både på miljø- og økonomikontoen.

3

Stockholm, Sverige

Allerede siden midten af 1970erne har Stockholm haft erklærede mål om at nedbringe deres CO2 og gøre byen ren – og det er noget, der batter.

Tilbage i 2010 vandt Stockholm, som den første hovedstad, The European Green Capital Award. Dengang fik de blandt andet prisen for en langsigtet plan, der delvist skulle reducere CO2-udledningen med 25 procent over en tiårig periode, og delvist sikre at byen blev helt fri for fossile brændstoffer inden 2050. Og svenskerne er godt på vej.

Det er især vores naboers evne til at planlægge, der belønnes og har skaffet dem denne tredjeplads.

4

Wien, Østrig

Wien er kendt for at give plads til bæredygtige bydele, både når det kommer til byggeri og transport. I snart 17 år har Wien arbejdet på at gøre byen tæt på bilfri og meget mere cykelvenlig. Det startede med det storstilede projekt Car Free Housing fra 2001, og efter det kom projektet Bike-City.

I Car Free Housing projektet forpligtede beboerne sig til at give afkald på egen bil, og i stedet for cykle, bruge offentlig transport eller benytte delebilsordninger. De penge, som byen sparede på at lave parkeringspladser, er blevet brugt til legepladser og udendørs områder.

Læs også: Del dine ting til gavn for miljøet

5

London, England

London sidder tungt placeret i centrum af den globale økonomi, derfor er de også sikret en flot femteplads over verdens mest bæredygtige byer.  Men økonomien kan ikke stå alene, så hvis London skal bevare placeringen, er der ting, der skal forbedres, når det handler om miljø og indbyggernes trivsel.

Næsten 30 procent af Londons indbyggere lever under fattigdomsgrænsen, og leveomkostningerne i London er tårnhøje. Desuden er London nødt til at være på forkant, befolkningen forventes nemlig at nå 10 millioner mennesker inden 2030.

6

Frankfurt, Tyskland

Denne tyske metropol har udnævnt sig selv til ”Green City Frankfurt,” et kælenavn som efterhånden har rodfæstet sig i både byens udseende og politik. Det officielle projekt ”Green City Frankfurt” har især sat sine spor i bæredygtigt byggeri – og det er nødvendigt, hvis byen skal kunne huse de godt 2,5 millioner mennesker, som har deres liv i byen og Stor-Frankfurt.

I 2011 løb Frankfurt faktisk med førstepladsen på listen over de 100 mest bæredygtige byer i Verden.

7

Seoul, Sydkorea

Seoul klarer sig overraskende godt på listen over verdens mest bæredygtige byer, de topper, når det handler om trivsel hos byens indbyggere. Byen har længe været en global kulturhovedstad, og nu har den med intet mindre end 139 ambitiøse byplanlægningsprojekter fået skabt et rent, innovativt og levende miljø for borgerne i Seoul.

Ser man alene på hensynet til miljøet, ville Seoul ikke løbe med en plads på top-10-listen, men med en ny ”Seoul 2030-plan” tyder meget på, at byen snart kan konkurrere på bæredygtighed, også når det handler om miljø og økonomi.

Læs også: Sådan er det at bo i et bæredygtigt bofællesskab

8

Hamborg ,Tyskland

En række nye byplanlægningsprojekter sikrer Hamborg en plads på listen, blandt andet er Hafen City, som er et af Europas største projekter og byens nyeste havneområde, et godt eksempel. Området har forenet Hamborg centrum med havet og strækker sig over 10 kilometer, som før stod ubrugt hen.

Hele havnen er blevet løftet 7-8 meter over havoverfladen, så det samtidig forhindrer oversvømmelser. Det bæredygtige projekt består af skoler, medborgerhuse, legepladser og kunst- og sportsklubber. Og det er alt sammen noget, som tæller på bæredygtighedsparametret.

9

Prag, Tjekkiet

Øl af spildevand, veganske spisesteder og økologiske hoteller. Prag har de seneste ti år for alvor taget de grønne tiltag alvorligt, hvilket blandt andet har betydet at flere og flere cyklister efterhånden også præger bybilledet ved siden af et utal af butikker med bæredygtigt og zero-waste modekollektioner skabt af byens designere. Prag har også indført et omfattende genbrugssystem, som byens borgere flittigt benytter.

10

München, Tyskland

Klima- og miljøbeviste byggerier skyder frem i München, og byen har et erklæret mål om at gå over til 100 procent ren energi, såsom sol-, vind- og bioenergi, allerede i 2025. Det er et seriøst klimamål at sætte, særligt set i lyset af at EU’s målsætning ligger på 20 procent.

Der er afsat et budget på 9 milliarder euro til deres grønne projekter, som blandt andet skal finansiere et vandkraftværk, der forventes at give strøm til 4000 boliger.

 

Læs mere om verdens mest bæredygtige byer, som udarbejdes af Arcadis Sustainable Cities Index, her.