Debat
6. april 2016

Uffe Elbæk: Det var min største øjenåbner

Alternativets politiske leder har skåret drastisk ned på sit kødforbrug både for sin egen og miljøets skyld, men ifølge Uffe Elbæk er der meget mere, vi kan gøre.

Uffe Elbæk træder frem

Mange danskere vil gerne leve mere miljørigtigt- men ved simpelthen ikke hvordan. Det viser en undersøgelse foretaget af TNS Gallup for energiselskabet SEAS-NVE. For mange handler det om, at de ikke ved, hvad de skal gøre for at leve mere klimavenligt.

Læs også: Klimadebatten har fejlet med billeder af isbjørne

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, der forsøger at tale klimaet op på den politiske dagsorden mener også, at vi skal justere på netop kommunikationen, når vi taler om klimaudfordringerne.

For det første tror jeg, vi skal ændre måden, vi taler om det her på. Vi skal ikke “passe godt på miljøet” for nogle andre. Det er noget, vi gør også for os selv. Vi skal anerkende, at vi får et meget dejligere, mere interessant, sundere liv, og at vi kommer i langt bedre kontakt med “det rigtige liv” –  naturen og vores omgivelser – ved at leve mere bæredygtigt.

Det er os alle, der vinder på en seriøs, bæredygtig omstilling. At vores børn og børnebørn så også vinder er bare super godt. Det er vigtigt for mig, at omstillingen ikke bliver en pligt, vi gør for nogle andre. Det er først og fremmest noget, vi gør for os selv.

Læs også: Her er den ultimative guide til bæredyghed

Kød var en øjenåbner

For Uffe Elbæk er klima og miljø en kernesag, og han forsøger at indtænke konceptet om bæredygtighed i alle aspekter af sit liv og sin hverdag. Eksempelvis vil han hellere bruge flere penge på dyrere varer af bedre kvalitet for at mindske ressourcespild. Bil har han heller ikke, og han arbejder konstant på at forene sit forbrug med både sit eget og klodens velbefindende.

Kød i Danmark
  • World Resources Institute kunne i 2009 kåre danskerne til det mest kødspisende folk
  • Ifølge studiet spiser hver dansker 146 kg kød om året, dobbelt så meget som vores norske og svenske naboer.
  • Ifølge FN kommer 25 procent af udledningen af drivhusgasser i atmosfæren fra fødevareproduktion (2015)

Men den største øjenåbner for ham lå hverken i en carport eller skraldespand. Den lå derimod lige nede i køledisken.

“Den største øjenåbner for mig har været, hvor meget vores kødforbrug og -produktion påvirker klima og miljø. Det er uden tvivl den største øjenåbner for mig i løbet af de seneste år og har helt klart påvirket mit eget forbrug. Jeg spiser langt mindre kød i dag, hvilket både er godt for min egen sundhed og for miljøet som sådan,” fortæller han.

Vi skal dele de gode idéer

Koncepter som deleøkonomi er oppe i tiden. Og idéen om at dele er slet ikke dumt at overveje, når vi skal problemet til livs om den manglende viden omkring den grønne omstilling, mener Uffe Elbæk.

Faktisk mener han, at vi i langt højere grad skal dele vores erfaringer med hinanden.

“Vi har brug for en masse gode og konkrete tips, råd og anbefalinger. Vi kan slet ikke få nok af dem,” siger han og fortsætter:

“Vi skal blive langt bedre til at dele de gode tips med hinanden – folk elsker det!”