Møns Klint - Miljøvenlige udflugter

10 udflugter i Danmark

Ferien står for døren, og den skal planlægges. Men har du overvejet at spare på CO2-udledningen og tage på kanotur, cykeltur eller vandretur herhjemme i stedet for sydpå? Vi har samlet 10 bud på energivenlige udflugter i den danske natur.
27/3 2018

Det kræver ikke dyre flybilletter at tage på udflugter i smukke naturomgivelser. Danmark er nemlig propfyldt med grønne områder, der bare venter på at blive udforsket til fods, på cykel eller måske på hesteryg. Så hvorfor ikke holde ferien herhjemme og lære dit land lidt bedre at kende?

Her får du 10 forslag til udflugter, der giver pluspoint på den grønne samvittighedskonto.

1

Cykeltur på Bornholm

Få gang i rugbrødsmaskinen, og tag på cykeltur eller en hel cykelferie på den dejlige ferieø, Bornholm. Her får du smuk natur, god motion og rig kultur på samme tid.

Alle kan være med, store og små, trænede og knap så trænede. Med en kyststrækning på 105 km – og skiltede cykelveje på hele øen på over 230 km – er der rig mulighed for afvekslende udflugter. Nok til en hel ferieuge.

Læs også: Hvad er bæredygtighed?

Start med en cykeltur rundt i Rønne, snup en is på havnen, og fortsæt turen enten den ene eller anden vej rundt om øen, hvor der er masser af overnatningsmuligheder undervejs. Har du selv telt med, kan du slå det op på en campingplads eller spørge en privat om lov til at slå det op på deres grund for en enkelt nat.

Hvad enten du er til en dagstur eller en decideret cykelferie, er der masser af inspiration og praktisk info at hente her.

2

Tag rundt i labyrinten på Samsø

Den hyggelige ø i Kattegat, Samsø, har meget at byde på – særligt når det kommer til virkelig smuk natur. Og hvis du gerne vil tilbringe nogle timer under åben himmel, kan du begive dig ud i labyrinten.

Labyrinten på Samsø er verdens største labyrint med et areal på 60.000 m2, som svarer til 12 fodboldbaner. Den består af et omfattende stisystem, der breder sig over lidt mere end fem kilometer.

Lyder det lidt uoverskueligt? Det behøver det ikke være, hvis du har stifinderen med dig. Så bliver du guidet rundt ved hjælp af en quiz til labyrintens otte mål, som inkluderer Vikingetemplet, Stenkredsen og Uglens Hule.

Men svarer du forkert på quiz-spørgsmålene, bliver ud sendt i en forkert retning – og så kan du fare vild… Men der er forskellige sværhedsgrader, så alle kan være med og du kan gså vælge mellem forskellige emner.

Tag ud i labyrinten, og bliv klogere samtidig med du oplever Samsøs smukke natur med mere end 20 forskellige slags træer og buske og 30 forskellige fuglearter.

Læs mere om labyrinten her, og find mere inspiration til din ferie på Samsø her.

3

Kultur og teater i Helsingør

”To be, or not to be,” det er et Shakespeare-citat, som de fleste nok kender. Og de fleste ved måske også at historien bag citatet udspiller sig på Kronborg Slot i Helsingør.

Det verdenskendte Kronborg er bestemt et besøg værd. Det blev bygget i slutningen af 1500-tallet af Frederik 2. med inspiration fra europæiske fyrster, og i dag er slottet optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Få guidede rundture, oplev Hamlet udspille sig rundt omkring på slottet, og hvis du kommer i august, kan du opleve teater under åben himmel til Shakespeare Festival. Læs mere om det her

Men Helsingør har meget mere kultur at byde på. Er du til nutidig underholdning skal du kigge for Kulturværftet, hvor du finder bibliotek, café, udstillinger, museum og mange koncerter og events.

Slå også et smut forbi M/S Museet for Søfart, som er tegnet af arkitektbureauet BIG og

Læs mere om, hvad du kan opleve i Helsingør her.

4

Fossiljagt ved Faxe Kalkbrud

Vil du på en smuk naturhistorisk rejse i Danmark? Så skal du besøge Faxe kalkbrud, som må være et af de mest fotogene steder i Danmark.

Det er et 63 millioner år gammelt hav, hvor der engang var fyldt med koraller og mere end 500 slags dyr som krokodiller, blæksprutter og hajer.

Det er dyrene og planteorganismerne, der har dannet kalken, som man ser i dag. Når du kigger efter, kan du måske spotte en hajtand eller en muslingeskal blandt forsteningerne.

På Geomuseum Faxe kan du lære mere om historien bag kalkbruddet fra masseuddøen for 66 millioner år siden til det unikke koralrev og frem til dag.

Du kan også tage på en to-timers fossiljagt i kalkbruddet. Lej mejsel og hammer på Geomuseum eller Faxe Vandrehjem. Der er også forskellige guidede ture, som du bestiller på forhånd. Læs mere om det her.

Gode tips til en tur på kalkbruddet: Tag fornuftige sko med solide såler på, og pas på med at kravle på kalkbruddet, som kan skride Og husk værn mod vejret, solen kan være ekstra skarp på kalkbruddet, så husk hat, vand og solcreme.

Læs også: Oplev Danmarks nationalparker

5

Vandretur ved Møns Klint

Smør en god stor madpakke, pak rygsækken og sæt afsted mod Møns Klint, som muligvis er noget af det smukkeste natur, du finder i Danmark. Og så er det et helt perfekt sted for en god vandretur. Du bestemmer selv, om det skal være en dagsudflugt, eller om du vil have en overnatning eller to på campingpladsen. Og hvis du er rigtig sej, kan du kaste dig ud i Camønoen.

Camønoen er Damarks svar på den berømte spanske pilgrimsrute, Caminoen. Det er en oplevelsesrute på 175 km, som er udviklet af Museum Sydøstdanmark og Vordingborg Kommune.

På vandreturen kommer du forbi Møn, Nyord og Bogø, og udover smuk natur byder turen på “kulturhistorie, gastronomi, vandring, stilhed, stjernehimmel og magiske stunder, du aldrig glemmer.” Og det skulle efter sigende være en venlig vandrerute, hvor du både kan opsøge fællesskabet med de andre vandrende eller bare nyde stilheden i fred og ro. Følg med i udviklingen af Camønoen på Facebook her.

Den eneste energi, I bruger, er jeres egen, og det kombineret med den friske luft garanterer en solid nattesøvn bagefter.

Find inspiration, og planlæg din udflugt eller ferie ved Møns Klint her.

6

Eventyr på Egeskov Slot

Er du på jagt efter udflugter, der har smuk natur og kultur? Så er Egeskov Slot måske svaret.

Det smukke sydfynske slot ligger i en stor park og er Europas bedst bevarede vandborg. Slottet blev bygget i 1554 af lensmand Frands Brockenhuus midt i en sø for at undgå ubudne i en tid med mange uroligheder i Danmark.

I dag er slottet åbent for alle som en af Fyns største turistattraktioner, hvor du kan opleve samlinger, museer og komme ind og se de flotte sale på slottet – selvom greven og hans familie bor der til daglig.

Medbring madkurv, og spis frokost udenfor i Egeskov slotspark eller køb en sandwich i caféen i de gamle herskabsstalde. Søger du en aktiv udfordring, kan du tage på segway-banen – hvis du gennemfører, bliver du slået til ridder af Egeskov. Husk også at udforske den store labyrint,

Der er også mange events på slottet, som eksempelvis musikfestivalen Heartland.

Slottet er åbent fra slut april til oktober – få mere info her.

7

Rideferie på Lolland-Falster

Har I en drøm om at være højt til hest? Så tag på rideferie på Lolland-Falster. Her har fire ryttere, der er kendte i området, startet Ferierytter, som sammensætter enkelte ture på hesteryg eller længere hesteferier. De hjælper med alt det praktiske, og alle kan være med – både trænede ryttere med egen hest og nybegyndere.

Ferierytter startede på Lolland-Falster, men fra 2016 har de samlet en liste over rideoplevelser i hele Danmark. Deres ambition er at “medvirke til, at hesteturismen i Danmark kan vokse og blomstre.”

En tur på hesteryg er et eventyr for hele familien, og så må det siges at være en bæredygtig form for transport. Så hvad venter I på? Se listen over udlejere og overnatningsmuligheder her.

8

Kanotur på Gudenåen

En kanotur byder på stille natur med dale, skov, åbent landskab og adskillige lejrpladser undervejs, hvor snobrød, pulverkaffe og ristede skumfiduser med fordel kan nydes. Selvom luften er kølig og vandet er koldt, kan man sagtens tage på en kort kanotur, bare udstyret er i orden.

Gudenåen strækker sig over mere end 150 km og kvalificerer sig dermed som Danmarks længste vandløb eller eneste flod.

Start ved Tørring og sejl nedstrøms mod Randers Fjord, hvor Gudenåen løber ud. Landskabet på turen er meget varierende fra flade vådområder til tæt bevoksede skovområder og bakker for ikke at snakke om Danmarks eneste “bjerg”: Himmelbjerget.

Tag en enkelt dag eller to i kano, eller sæt en en uges tid af, hvis I har mod på at sejle hele ruten.

Læs mere om, hvor I kan leje udstyr til kanoturen ved Gudenåen og finde overnatning undervejs lige her.

9

Kig på ørne i Nordjylland

Vidste du, at vi i Danmark har et ørnereservat?

Det ligger i Nordjylland tæt på Skagen, hvor der er store vidder, skov og hav.

Her kan du opleve de store, nordiske rovfugle på tæt hånd, når kongeørne, havørne, jagtfalke og vandrefalke viser deres jagtteknikker i samarbejde med mennesker.

Det er en jagtteknik som går mange tusinde år tilbage, og som er blevet brugt af både de gamle grækere, vikingerne samt konger og adelige.

Ørnereservatet blev oprettet i 1980 af specialist i rovfugle, Frank Wenzel, og det var som udgangspunkt ikke tænkt som et sted for publikum, men som et center for forskning i rovfugle. Men over de seneste snart 40 år, har stedet haft mere end 1,5 millioner besøgende fra hele verden.

Så hvis du gerne vil opleve storslået natur og de majestætiske fugle tæt på, samtidig med du bliver lidt klogere på de forskellige arter, så skal du smutte forbi reservatet. Læs mere, og book billetter her.

10

Fisketur ved Vesterhavet

Få vind og vandsprøjt i håret. En fisketur er sjov for hele familien og byder på både ro og spænding. Du kan stå med fast grund under fødderne, eller du kan tage ud på en arrangeret fisketur på åbent hav – hvis vejret skulle arte sig.

Et oplagt sted at prøve kræfter med lystfiskeriet er ved Vesterhavet. Området omkring Ringkøbing Fjord er et godt sted at starte, her har du både Vesterhavet, Skjern Å og diverse Put&Take-søer. Og så er der rig mulighed for at leje fiskeudstyr, hvis ikke du selv har det ved hånden.

Du kan fange torsk det meste af året, og om sommeren er der god mulighed for at bringe en makrel med hjem til aftensmaden.

Tag en enkelt dag i vaders, eller planlæg en længere ferie ved Vesterhavet, hvor du  tager med en fiskekutter ud på vandet nogle dage.

Når man fanger sin egen middagsmad, har man virkelig sparet på fødevaretransporten. Læs mere om lystfiskeri i Hvide Sande her.

Og husk, at alle mellem 18 og 65 år skal have fisketegn for at fiske i Danmark. Læs mere om det, og hvor du kan købe det her.


Nyhedsbrev