Forside > Energi > 5 energivenlige udflugter
Inspiration
31. marts 2017

5 energivenlige udflugter

Ferien står for døren, og den skal planlægges. Men har du overvejet at spare på CO2-udledningen og tage på kanotur, cykeltur eller vandretur herhjemme i stedet for sydpå? Vi har samlet fem bud på energivenlige udflugter i den danske natur.

Møns Klint - Miljøvenlige udflugter
Der er mange muligheder for en god vandretur i smukke omgivelser i Danmark - eksempelvis Møns Klint.

Det kræver ingen dyre flybilletter at tage på udflugt i smukke naturomgivelser. Danmark er nemlig propfyldt med grønne områder, der bare venter på at blive udforsket til fods, på cykel eller måske på hesteryg. Så hvorfor ikke holde ferien herhjemme og lære dit land lidt bedre at kende?

Her får du fem forslag til udflugter, der giver pluspoint på den grønne samvittighedskonto.

1

Kanotur på Gudenåen

En kanotur byder på stille natur med dale, skov, åbent landskab og adskillige lejrpladser undervejs, hvor snobrød, pulverkaffe og ristede skumfiduser med fordel kan nydes. Selvom luften er kølig og vandet er koldt, kan man sagtens tage på en kort kanotur, bare udstyret er i orden.

Gudenåen strækker sig over mere end 150 km og kvalificerer sig dermed som Danmarks længste vandløb eller eneste flod.

Læs også: Den gode ferie kræver ingen flybillet

Start ved Tørring og sejl nedstrøms mod Randers Fjord, hvor Gudenåen løber ud. Landskabet på turen er meget varierende fra flade vådområder til tæt bevoksede skovområder og bakker for ikke at snakke om Danmarks eneste “bjerg”: Himmelbjerget.

Tag en enkelt dag eller to i kano, eller sæt en en uges tid af, hvis I har mod på at sejle hele ruten.

Læs mere om, hvor I kan leje udstyr til kanoturen ved Gudenåen og finde overnatning undervejs lige her.

2

Cykeltur på Bornholm

Få gang i rugbrødsmaskinen, og tag på cykeltur eller en hel cykelferie på den dejlige ferieø, Bornholm. Her får du smuk natur, god motion og rig kultur på samme tid.

Alle kan være med, store og små, trænede og knap så trænede. Med en kyststrækning på 105 km – og skiltede cykelveje på hele øen på over 230 km – er der rig mulighed for afvekslende ture. Nok til en hel ferieuge.

Læs også: Hvad er bæredygtighed?

Start med en cykeltur rundt i Rønne, snup en is på havnen, og fortsæt turen enten den ene eller anden vej rundt om øen, hvor der er masser af overnatningsmuligheder undervejs. Har du selv telt med, kan du slå det op på en campingplads eller spørge en privat om lov til at slå det op på deres grund for en enkelt nat.

Hvad enten du er til en dagstur eller en decideret cykelferie, er der masser af inspiration og praktisk info at hente her.

3

Rideferie på Lolland-Falster

Har I en drøm om at være højt til hest? Så tag på rideferie på Lolland-Falster. Her har fire ryttere, der er kendte i området, startet Ferierytter, som sammensætter enkelte ture på hesteryg eller længere hesteferier. De hjælper med alt det praktiske, og alle kan være med – både trænede ryttere med egen hest og nybegyndere.

Ferierytter startede på Lolland-Falster, men fra 2016 har de samlet en liste over rideoplevelser i hele Danmark. Deres ambition er at “medvirke til, at hesteturismen i Danmark kan vokse og blomstre.”

En tur på hesteryg er et eventyr for hele familien, og så må det siges at være en bæredygtig form for transport. Så hvad venter I på? Se listen over udlejere og overnatningsmuligheder her.

4

Vandretur ved Møns Klint

Smør en god stor madpakke, pak rygsækken og sæt afsted mod Møns Klint, som muligvis er noget af det smukkeste natur, du finder i Danmark. Og så er det et helt perfekt sted for en god vandretur. Du bestemmer selv, om det skal være en dagsudflugt, eller om du vil have en overnatning eller to på campingpladsen. Og hvis du er rigtig sej, kan du kaste dig ud i Camønoen.

Camønoen er Damarks svar på den berømte spanske pilgrimsrute, Caminoen. Det er en oplevelsesrute på 175 km, som er udviklet af Museum Sydøstdanmark og Vordingborg Kommune.

På vandreturen kommer du forbi Møn, Nyord og Bogø, og udover smuk natur byder turen på “kulturhistorie, gastronomi, vandring, stilhed, stjernehimmel og magiske stunder, du aldrig glemmer.” Og det skulle efter sigende være en venlig vandrerute, hvor du både kan opsøge fællesskabet med de andre vandrende eller bare nyde stilheden i fred og ro. Følg med i udviklingen af Camønoen på Facebook her.

Den eneste energi, I bruger, er jeres egen, og det kombineret med den friske luft garanterer en solid nattesøvn bagefter.

Find inspiration, og planlæg din udflugt eller ferie ved Møns Klint her.

5

Fisketur ved Vesterhavet

Få vind og vandsprøjt i håret. En fisketur er sjov for hele familien og byder på både ro og spænding. Du kan stå med fast grund under fødderne, eller du kan tage ud på en arrangeret fisketur på åbent hav – hvis vejret skulle arte sig.

Et oplagt sted at prøve kræfter med lystfiskeriet er ved Vesterhavet. Området omkring Ringkøbing Fjord er et godt sted at starte, her har du både Vesterhavet, Skjern Å og diverse Put&Take-søer. Og så er der rig mulighed for at leje fiskeudstyr, hvis ikke du selv har det ved hånden.

Du kan fange torsk det meste af året, og om sommeren er der god mulighed for at bringe en makrel med hjem til aftensmaden.

Tag en enkelt dag i vaders, eller planlæg en længere ferie ved Vesterhavet, hvor du  tager med en fiskekutter ud på vandet nogle dage.

Når man fanger sin egen middagsmad, har man virkelig sparet på fødevaretransporten. Læs mere om lystfiskeri i Hvide Sande her. Og husk, at alle mellem 18 og 65 år skal have fisketegn for at fiske i Danmark. Læs mere om det, og hvor du kan købe det her.