Blog
9. maj 2017

Stem på en grønnere fremtid

Hvis du vælger at lægge dine penge hos virksomheder, som både går op i social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed, stemmer du på nye måder at handle og forbruge på, som er bedre for planeten og os, som bor her. Det skriver vores faste bloggere Sustain Daily.

Pung med penge og et kort og nogle grønne ting - sustain daily - grøn forskel
Tænker du over, hvilke firmaer du støtter, når du handler? En bæredygtig livsstil handler ikke kun om at fravælge, men også om at tilvælge bæredygtige initiativer.

Der er uendeligt mange måder at leve mere bæredygtigt på. De fleste råd handler om ting, du ikke bør gøre, eller ting du helt skal stoppe med: Du bør ikke spise kød, du bør ikke smide alting i den samme skraldespand, du bør ikke køre alene i din bil eller rejse med fly.

Men hvad med de ting, du faktisk aktivt kan tilvælge som bæredygtige tilføjelser i hverdagen? Dem er der mange af – og os, som opsøger dem, kaldes ofte for bæredygtige forbrugere.

Tilvalg betyder mere end fravalg

Vi tror ikke på at boykotte. Det er som regel de helt store virksomheder, som forbrugerne forsøger at boykotte. Men de kan sjældent mærke, at du lader være med at handle hos dem, fordi din andel af deres salg simpelthen er så svimlende lille, at det ikke gør en forskel.

Læs også af samme blogger: Den gode ferie kræver ikke en flybillet

Det som derimod giver mening ved at undgå specifikke firmaer, produkter eller produktionsmetoder er i vores øjne, er, at du tager dine penge et andet sted hen. På den måde kan du nemlig stemme på den forandring, du ønsker at se mere af.

For selvom de store firmaer ikke kan mærke, at du stopper med at købe deres varer, så er der andre, der kan. Især hvis du vælger en mindre bæredygtig eller lokal virksomhed frem for en gigant.

Stem på nye måder at handle og forbruge på

For en lille virksomhed gør hvert salg en forskel. Der er et menneske, der ser din ordre og danser en glædesdans. Dine penge betyder, at virksomheden tror mere og mere på deres forretning og deres måde at producere på – og dét er der i den grad brug for i dag, hvor de bæredygtige forretningskoncepter lige så stille spirer frem og forsøger at finde fodfæste i en brug-og-smid-væk-kultur.

Hvis du vælger at lægge dine penge hos virksomheder, som både går op i social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed, stemmer du på nye måder at handle og forbruge på, som er bedre for planeten og os, som bor her.

Læs også af samme blogger: 3 fordele ved en grønnere hverdag

Modsat et folketingsvalg, hvor nogle stemmer på dem, der taber, og nogle stemmer på dem, der vinder, så har denne afstemning kun vindere. At stemme med dine penge skaber positive forandringer fra den første krone du bruger på en grøn forretning.

Er du i tvivl om, hvad du kan stemme på?

At stemme med dine penge er muligt overalt, hvor du tager pungen op af lommen. Når du først får øjnene op for de gode grønne alternativer, vil du fx se, at du kan stemme med dine penge ved at:

  • Købe ting, der er produceret under ordentlige forhold

    Her kan du gå efter mærker, som har opnået en af de mange miljøcertificeringer, der findes. Der er ansvarlige alternativer til alt fra underbukser til middagsborde – og hvis du er så heldig at bo i en by med en butik, som har specialiseret sig i bæredygtige varer, vil de helt sikkert gerne tage en snak og forklare dig, hvordan hvert enkelt produkt gør en forskel.

  • Ændre dine serviceabonnementer

    Din bank, dit elselskab, dit telefonselskab, din grøntsagskasse, din forsikring, din delebilsordning, dit pensionsselskab – alle de services, vi køber, kan vælges med omhu og skabe en positiv forskel. Skiftet fra fx en bank til en anden kan være lidt besværligt, men det skal kun gøres én gang.

  • Støtte alternative forretningsmodeller

    Der er masser af deleordninger, byttekoncepter og abonnementservices, som kan bruge din stemme – og måske være med til at rykke dine og andres forbrugsvaner fra at eje til at leje.

Kræfterne bag webmagasinet og det grønne netværk Sustain Daily er faste bloggere på GrønForskel.dk. Få mere inspiration til bæredygtige tilvalg og læs deres guide til certificeringer og mærkningsordninger her.

Læs mere om