strik_web

Strik din egen sommergarderobe

Strikketøj hører ikke kun de kolde måneder til. Derfor finder du her tre inspirerende opskrifter til strikket sommertøj. Bliv desuden klogere på, hvad du skal gå efter, hvis du vil handle garn med ekstra omtanke.
7/8 2020

Strikning og hækling er ikke længere kun for bedstemødre. En nybølge af håndarbejdere sidder flittigt i S-toget, på kollegieværelset og på cafeer med garntøjet i orden. Strikkepinde og hæklenåle har fundet vej fra årtiers glemsel og er igen blevet en ’favorite to do’ – også blandt de helt unge. Og det er ikke uden grund, for behovet for fordybelse og håndværk er den senere tid blevet større og større. Mange vil gerne skrue ned for tempoet, gøre sig umage og dyrke det fysiske håndværk fremfor det digitale. En anden grund til strikningens mærkbare comeback, er det sociale aspekt. Folk i alle aldre mødes i strikkeklubber, hvor der bliver sludret og tilbagelagt kilometermange ret- og vrangmasker.

Godt gemt i garnet finder man faktisk også en tredje grund til, at strikning hitter: Hos langt de fleste ligger der en meget større værdi i et stykke hjemmelavet tøj end i et tilfældigt impulskøb. Vi bevæger os med andre ord tættere på en tendens, der kalder på slow fashion frem for fast fashion. Mange vil hellere forbruge mindre, men i bedre kvalitet, som holder længere. Det er nemlig en måde at have omtanke på vores planet.

En sommer i strik

Godt nok er det højsommer lige nu, og det første mange tænker på, når garntøj bliver nævnt, er en stor, vamset sweater, et halstørklæde eller hue. Men strikketøj hører også sommeren til, og derfor har vi allieret os med Helle Holten, indehaver af Garn Galore, der gør dig klogere på, hvilke typer garn der egner sig til dit sommergear, og hvordan du får styr på (hånd)værktøjet. Desuden lister hun også et par gode råd – både til nybegynderen og til den garvede strikker.

Sommergarn:

Sommermånederne er (for det meste) lune og rare, og derfor er det vigtigt at bruge garn, der ikke er alt for varmt. Økologisk bomuld er en af favoritterne blandt sommergarnerne. Derudover er bambusgarn også et godt bud på garn, der er egnet til varme dage, ligesom viscose og silkegarn med fordel kan bruges. Bourette silke, som er restaffald fra den almindelige silkeproduktion, er bestemt også et godt valg. Desuden findes der forskellige recycklede garntyper, som er produceret af gamle jeans.

Husk:

Det er vigtigt at købe garn i en ordentlig kvalitet. Kvaliteten betyder nemlig både noget for, hvordan materialet er at arbejde med, det endelige resultat og holdbarheden. Det anbefales derfor, at gå efter det lidt dyrere garn.

Værktøjet: strikkepinde

Du kan både bruge træstrikkepinde, bambuspinde og metalstrikkepinde. Det vigtigste er, at de er spidse – det får arbejdet til at glide. Du kan godt være heldig at finde dem brugt, men det er vigtigt, at værktøjet er i orden – det gør dit strikkearbejde nemmere og resultatet flottere! Er dine strikkepinde i ordentlig kvalitet, holder de også i rigtig mange år.

Strikning med ekstra omtanke

Vil du strikke med ekstra omtanke på både klima, miljø og dyrevelfærd, så vær opmærksom på dette:

Undgå superwash

Superwash er et registreret varemærke for klorbehandling. Behandlingen bliver brugt til at forbedre garnets vaskeegenskaber, men den belaster miljøet. Superwash foregår ved, at man fjerner de yderste skæl fra uldfibrene med en klorbehandling, og efterfølgende bliver fibrene overtrukket med en tynd film af plastik. En del klor fra behandlingen samt plastrester ender desværre i spildevandet.

Undgå mulesing

Mulesing er et indgreb, hvor en hudfold og et betragteligt område rundt om merinofårets tarmåbning skæres af. Dette indgreb sker oftest uden bedøvelse og er derfor meget smertefuldt for fåret. Grunden til mulesing bliver udført er for at undgå, at fluer lægger æg i fårets hudfolder ved tarmåbningen. Men der findes mere humane måder at undgå disse flueangreb på, bl.a. med anderledes kost og avlsprogrammer, der giver får med færre hudfolder. Gå derfor efter mulesingfri garn. Spørger evt. hos din lokale garnforhandler.

Gå efter garn farvet i syrefarvning

Du kan med fordel afprøve garn med syrefarver. Syrefarve har sit navn fra selve farveprocessen. Fremgangsmåden er, at man sænker PH-værdien for at få farven til at binde sig til garnet. Det gøres ved at tilsætte lidt alm. husholdningseddike eller citronsyre.

I farveprocessen fokuseres der på at minimere farve-, vand- og elforbrug. Vandet genbruges flere gange til det er frit for restfarve, og garnet tørres i det fri.

Farvning DIY

Hvis du har mod på det, kan du give dig i kast med selv at farve garnet og efterfølgende syrebehandle det. Det, du skal bruge, er neutralt garn og naturlige produkter til farvningen. Det kan være alt fra kaffegrums, avocado-skaller eller blade fra naturen. Husk, at hvis du plukker grønt fra naturen, skal du kun plukke lidt, sådan at planten/træet kan gro videre.

Fire opskrifter på strikket sommertøj

Ankers-sommerbluse

Ankers sommerbluse – PetiteKnit

Køb opskriften her

Saga-vest

Saga Vest – Spetakelstrik

Køb opskriften her

shorts

Hot Shorts – Pickles

Køb opskriften her

Tip til den garvede

Gør brug af magiske nøgler

Med strik følger ofte garnrester, og der er mange, der f.eks. bruger det moharigarn, de måtte have tilovers fra anden strik. Det kaldes magiske nøgler, hvor du bruger dine rester og strikker dem med ind i tøjet med en følgetråd.

Sæt dit eget præg

Variér grundopskriften ved at strikke et mønster eller en figur ind arbejdet, og eksperimentér med forskellige borter eller garntyper. Du kan også prøve at finde din egen kreation ud fra mål, garn og strikkefasthed.

Tip til nybegynderen

Hav styr på dit startkit

Det er helt utroligt, hvad du kan lave med to pinde/nåle og en tråd. Med andre ord behøver du sådan set bare noget godt garn og enten strikkepinde i en ordentlig kvalitet. Du kan altid spørge din lokale garnforhandler til råds.

 Gå efter de begyndervenlige opskrifter

Start med lidt lettere opskrifter, så du ikke mister modet. På Youtube kan du se stribevis af gode how to-videoer, hvor du både kan lære at slå masker op, strikke ret og vrang, tage ind og ud og afslutte dit færdiglavede garntøj.

Lad dig inspirere af disse strikkeprofiler på Instagram

@garngalore

@myfavoritethings.knitwear

@petiteknit

@dineknitknit

@deima_knitwear

@_symbiosen_

@plummum


Nyhedsbrev