Der findes mange alternativer til de skadelige sprøjtemidler

Slip for skadedyr helt uden brug af giftige sprøjtemidler

Blomsterne er sprunget ud, træet er fyldt med saftige kirsebær og krydderurterne stortrives i din have under den danske sommersol, men du er ikke den eneste med et godt øje til dine grønne planter. Her får du en række miljøvenlige råd til at komme af med de generende skadedyr.
6/6 2016

Sommertid er lig med spisetid for insekterne, og en altan i fuldt flor og en spirende køkkenhave er en lækker buffet for de sultne små skadedyr, der hygger sig i de danske haver og i potteplanterne på altanen.

Især nyanlagte haver er ekstra udsatte. Grunden hertil er, at der disse steder endnu ikke er blevet skabt en god balance mellem skadedyr og nyttedyr.

De mest almindelige skadedyr i haven er bladlus, mider, biller, larver, snegle, fugle samt muldvarpe og mosegrise, mens nyttedyr er insekter, hvis tilstedeværelse er gavnlig set ud fra et menneskeligt synspunkt.

Af samme grund kan fugle være både et skadedyr og et nyttedyr, da de fodrer deres unger med skadelige insekter, men samtidig spiser frugterne i haven.

Der findes mange måder at bekæmpe de små grådige kryb og større skadedyr, men ikke alle metoder er lige gavnlige set ud fra et miljømæssigt perspektiv. Ligeledes kan for eksempel sprøjtning have den modsatte effekt, da du ikke kun dræber skadedyrene, men også de nyttige af slagsen.

Biologisk bekæmpelse, der defineres som bekæmpelse af et skadedyr med et andet dyr, er et af naturens egne værktøjer, som kan være ligeså effektivt som sprøjtning.

Svirrefluen er din ven, men forveksles ofte med hvepse. Et af dens kendetegn er, at den står helt stille i luften som en helikopter. Svirrefluens larver elsker de små bladlus og er faktisk en af skadedyrenes værste fjender.

Hvis du alligevel, i blind frustration over at dine flotte roser er klistret ind i bladlus, kaster dig over sprøjtemidlerne, bør du ifølge Miljøstyrelsen benytte de såkaldte klar-til-brug midler, som allerede er blandet op, for på den måde at undgå risikoen for fejlhåndtering.

Og så skal du være opmærksom på, at det faktisk er ulovligt at købe sprøjtemidler med hjem til Danmark fra udlandet, hvis du under din smuttur til Tyskland føler dig fristet til at investere i et sprøjtemiddel fra et tysk supermarked. Det gælder også, selvom produktet hedder det samme som i Danmark. Myggemidler hører for eksempel under denne regel.

“Alle pesticider er godkendt nationalt i de enkelte lande, og der har vi i Danmark nogle lidt skrappere godkendelseskrav, fordi vi drikker vores grundvand urenset. Derfor er det en dårlig idé at købe tyske produkter, fordi de er godkendt på andre vilkår,” siger kontorchef i Miljøstyrelsen, Mette Hyldebrandt-Larsen.

Her får du 9 tips til bekæmpelse af nogle af de mest almindelige skadedyr uden brug af kemiske sprøjtemidler:

1

Skab en alsidig have med mange blomster

Tiltræk nyttedyr som fugle, pindsvin, mariehøns, svirrefluer, snyltehvepse og rovbiller ved at blande dine planter. For eksempel æder en mariehønelarve 200 til 600 bladlus frem til sin forpupning, pindsvinene æder snegle, mens fugle som løvsangere og gransangere mæsker sig i lus. Insektlarver er et hit med musvitter, mejser og stære, som fodrer deres unger med de små kryb.
Gode planter, der tiltrækker nyttedyr er blandt andet mynte, honningurt, persille, lavendel, morgenfruer, koriander, hjulkrone, isop, citronmelisse, oregano, tagetes, timian og purløg, hvis de får lov til at blomstre.

Kilde: mst.dk og bolius.dk

2

Køb nyttedyr

Flere planteskoler og havecentre sælger nyttedyr, som er nemme at anvende. Køb for eksempel mariehønelarver eller de mikroskopiske små nematoder, også kaldet rundorme, der bekæmper øresnudebillerne, som gnaver i bladene på planterne i din have eller på din altan. Og har du problemer med spindemider, kan det være en god idé at anskaffe dig rovmider. Køb for eksempel dine snyltehvepse og galmyg på nyttedyr.dk

Kilde: mst.dk og bolius.dk

3

Skift afgrøder

Sørg for at visse jordlevende skadedyr (for eksempel kartoffelål) ikke opformeres ved at undgå at have samme afgrøde på det samme sted to år i træk.

Kilde: mst.dk    

4

Lok myrer med almindelige køkkenting

Det er ikke godkendte bekæmpelsesmidler, men kartoffelmel, bagepulver og flormelis skulle eftersigende tilsammen være effektivt i bekæmpelsen af myrer, da myrer elsker sødt. Når de spiser blandingen, dør de, fordi de ikke kan fordøje ingredienserne. Men ligesom med de gamle husmorråd, som at strø enten kanel eller kaffegrums ud samt at overhælde myretuen med kogende vand, er der delte meninger om effektiviteten.

Læs også: Guide til miljøvenlig bekæmpelse af myrer

Kilde: politiken.dk og husoghavesiden.dk

5

Opsæt ølfælder

Udnyt dræbersneglenes gode lugtesans og forkærlighed for stærkt lugtende materialer, og grav en beholder med øl ned i jorden. Sneglene vil blive tiltrukket af lugten og kravle ned i fælden. Herefter kan man samle dem op og aflive dem.

Læs også: Guide til miljøvenlig bekæmpelse af bladlus

Kilde: naturstyrelsen.dk  

6

Lad kvasbunker være

Det kan godt være, at det ser rodet ud, men kvasbunken eller det tilgroede hjørne af din have tiltrækker sneglespisende nyttedyr som blandt andet pindsvin, løbebiller, padder og fugle, fordi de kan få mere ro her. På den måde kan antallet af dræbersnegle holdes nede.

Kilde: naturstyrelsen.dk 

7

Klip ikke krydderurter ned

Svirrefluer bliver tiltrukket af blomstrende skærmplanter som dild og persille, og svirrefluelarven spiser op til 900 bladlus, før den forpupper sig.

Kilde: idenyt.dk

8

Spray med skummetmælk eller hvidløg

Det lyder måske en anelse skørt, men skummetmælk skulle være et effektivt middel mod bladlusene (og eftersigende også spindemiderne), der ikke kan lide enzymerne i mælken. Skummetmælk skulle også virke mod meldug. At sprøjte med en mild hvidløgsblanding kan også være en mulighed, selv om det ingen påvist effekt har mod skadedyr.

Kilde: landbrugsinfo.dk og havenyt.dk 

9

Spul med en hård vandstråle

Skyl bladlus og spindemider af planten ved at bruge en hård og kold vandstråle, så de falder ned på jorden. Her vil de blive spist af nyttedyrene. Bladlusene, som elsker roser og chiliplanter, har en del naturlige fjender såsom mariehøns, svirrefluer, guldøjer, tæger og galmyg.

Kilde: idenyt.dk


Nyhedsbrev