Forside > Ferie og fritid > Guide til grønne spisesteder i Danmark
Guide
20. oktober 2017

Gode grønne spisesteder i Danmark

Er du vegetar, flexitar, øko-elsker eller bare glad for at støtte lokale producenter? Der er mange måder at være bæredygtig på, når det kommer til mad, og derfor spurgte vi jer læsere til råds om jeres yndlings grønne spisesteder. Læs med, og find et nyt grønt stamsted nær dig. Klik på kortet for at gå direkte til din by.

Klik på den interaktive grafik.
Vælg fra listen for hurtigt at springe ned i artiklen.

Spis på verdens mest bæredygtige restaurant i København. Tag en vegansk kaffepause i Aarhus. Drik fransk, biodynamisk vin til maden i Gudhjem. Eller få dit økologiske måltid serveret i et syltetøjsglas i Horsens.

Lidt om mærker

Det Økologiske Spisemærke
Fødevarestyrelsen og Økologisk Landsforening står bag mærket, som uddeles til storkøkkener, restauranter og caféer i tre varianter: Guld (90-100% økologi), sølv (60-90% økologi), bronze (30-60% økologi).

Det Røde Ø
De danske myndigheder uddeler mærket efter kontrol med den gård eller virksomhed, der sidst har forarbejdet, pakket eller mærket et økologisk produkt.

Refood mærket
En række organisationer, der kæmper mod madspild, står bag mærket. Det er en ordning for virksomheder i fødevare- og servicesektoren, som gør en indsats mod madspild og for genanvendelse.

Demeter mærket
Biodynamisk Forbrugersammenslutning står bag mærket, som er til fødevarer, som er produceret biodynamisk og efter demeterprincipperne.

Læs meget mere om miljømærker her.

Mulighederne er mange, når det kommer til grønne spisesteder. Er du til fast, slow eller raw? Øko, bio eller lokalt? Ligegyldig hvad så er der noget for dig, som gerne vil pleje dine bæredygtige interesser, når du spiser ude. Vi har ikke valgt at fokusere udelukkende på økologiske eller plantebaserede restauranter, da grønne spisesteder for os indebærer mange forskellige faktorer – det vigtigste er, at restauraten har gjort sig nogle tanker om deres indflydelse på miljø, natur og klima.

Med udgangspunkt i læsernes egne yndlingsrestauranter, tør vi næsten garantere, der er noget for enhver smag.

Og så er der vist bare tilbage at tage din slyngveninde eller svoger under armen og se at komme afsted. Bon appetit!

Aalborg

 Landmad Aalborg

Landmad Aalborg er en del af landmad-kæden, der startede i Grenaa, og som har fokus på mad, der er produceret ”lige udenfor døren.” I Aalborg drives butikken og caféen af Annette og Jan, der har byttet grafikerlivet ud med livet i den bæredygtige café og købmandsbutik, hvor det ikke er unormalt at løbe ind i en af landmændene eller producenterne, når de slår et smut forbi.

Grønt Fokus: Lokale og danske råvarer
Hvad: Butik, takeaway og restaurant
Hvor:
Vesterå 5, 9000 Aalborg
Du kan også finde Landmad i Skanderborg, Silkeborg, Horsens og Aarhus. Læs mere her
Åben: Man-ons 10:00-18:00, tor-fre 10:00-21:00, lør-søn 10:00-16:00
Læs mere her

Aalborg Landmad - grønne spisesteder - grøn forskel
Spis i restauranten eller køb lækre økologiske varer med hjem hos Landmad i Aalborg. Foto: Landmad.

Restaurant Rusk

I Aalborg finder du Restaurant Rusk, der med en blanding af franske og danske toner serverer lækker mad med fokus på lokale produkter og bæredygtige råvarer. Herudover er dyrevelfærd også en prioritet, når restauranten sørger for din rumlende mave til frokost og aften. Psst… hvis du er vild med lokale specialiteter, skal du slå et smut forbi om onsdagen – her er der nemlig nordjysk aften med sæson-aktuelle råvarer.

Grønt Fokus: Lokale råvarer, efter sæson, lav miljøbelastning, dyrevelfærd
Hvad: Restaurant
Hvor: Brandstrupsgade 11, 9000 Aalborg
Åben: Man-lør 12:00-15:00 og 17:00-23:00, søn lukket
Læs mere her.

Læs også: Hvad er bæredygtighed?

Aarhus

 Café Glad

Café Glad bærer det økologiske guldmærke og specialiserer sig i sund og lækker take away med god samvittighed. Her er en afslappet stemning med tid til at sammensætte din egen mad, og er du heldig, kan du snuppe en af de få siddepladser, der er. Al maden laves fra bunden og med masser af kærlighed, inden det serveres af det glade personale, der giver caféen sit navn.

Grønt Fokus: Det økologiske spisemærke i guld (90-100 %)
Hvad: Café, takeaway
Hvor: Frederiks Allé 127, 8000 Aarhus C
Åben: Alle dage 09.00-20.00 (kaffe fra 08.00)
Læs mere her.

Café Kaffegal

I den jyske hovedstad finder du Café Kaffegal, der er stolt bærer af det røde Ø, der certificerer stedet som værende 100 procent økologisk. Her er noget for enhver smag, hvad enten du er til kød, vegetar, eller en god børneret til ungerne. Caféen serverer alt fra brunch til retroretter, såsom Viking Gryde, om aftenen, og de har været nomineret og vundet adskillige priser. Desuden har Kaffegal en søsterrestaurant, ØKOgal, hvor økologi og dyrevelfærd også er placeret i højsædet.

Grønt fokus: Økologi (Det røde Ø-mærke). Danske, økologiske, biodynamiske og Fairtrade råvarer, hvor dyr og mennesker er blevet ordentligt behandlet. Socialøkonomisk virksomhed drevet af professionelle fagfolk, frivillige og psykisk sårbare mennesker ansat på særlige vilkår.
Hvad: Café, restaurant, kantine, catering
Hvor: Nørregade 40, 8000 Aarhus C
og ØKOgal Vester Allé 8A, 8000 Aarhus C.
Åben: Tir-tor 15:00-21:30, fre-lør 11:00-21:30
Læs mere her

Fika

Fika betyder kaffepause på svensk, men Aarhus-caféen tilbyder meget mere end en kop kaffe. De serverer sandwichs, kage, snacks og drikke, hvor alt er økologisk, og Fika var faktisk den første café i Aarhus, der modtog det økologiske spisemærke i guld. Hvis du vil have maden to go, kan du tage den med i deres bionedbrydelige emballage, og hvis du er veganer eller allergiker kan de også hjælpe dig.  Så skynd dig at slå et smut forbi!

Grønt fokus: Det økologiske spisemærke i guld (90-100 %)
Hvad: Café, takeaway, catering
Hvor: Jægergårdsgade 47, 8000 Aarhus C
Åben: Man-søn: 8:30-20:30
Læs mere her.

Fika i Aarhus set udefra - listen over grønne spisesteder
På Fika i Aarhus kan du udover sund og lækker mad også købe fine tallerkener, kopper og andet til hjemmet. Foto: Fika.

Greenilicious

Greenilicious er en økologisk takeaway butik-café, som har under et år på bagen. De tre stiftere har rejst verden rundt fra Berlin til San Francisco, Barcelona og Sydney for at finde inspiration til caféen, der skal gøre det nemmere at træffe nogle sunde valg i hverdagen. Greenilicious betyder grønt og delikat. Kig forbi caféen, hvis du trænger til en sund pause med fokus på næring, kærlighed og god mad.

Grønt Fokus: Alle produkter er økologiskbaserede og fri for kunstige sødestoffer, farver, konserveringsmidler og GMO
Hvad: Takeaway, butik-café
Hvor: Magasin, Immervad 2-8, 8000 Aarhus
Åben: Mandag- søndag, 10:00-20:00
Læs mere her

L’estragon

På den lille restaurant L’estragon i Aarhus’ latinerkvarter er økologien i hovedsædet. De har det økologiske spisemærke i guld, og bestræber sig på at give deres maks 22 gæster en eksklusiv aften med lækre franskinspirerede retter. Bon appetit!

Grønt fokus: Det økologiske spisemærke i guld (90-100%)
Hvad: Restaurant
Hvor: Klostergade 6, 8000 Aarhus C
Åben: Tir-søn fra 18:00
Læs mere her

Mikuna

Hvis du leder efter et grønt take away sted i Aarhus, så skal du helt sikkert tjekke Mikuna ud. Mikuna er en 100% vegansk take away café, der også har stort fokus på bæredygtighed, økologi og glutenfri alternativer. Og du behøver ikke tage din egen tale away boks med (hvis du har sådan en), for hos Mikuna er emballagen co2 neutral og 100% biologisk nedbrydelig – med andre ord – lige til at smide på komposten. Så bliver det vist ikke mere grønt!

Grønt fokus: Vegansk, økologisk, glutenfri muligheder, bæredygtig emballage, Refood-mærket (for virksomheder, som gør en indsats mod madspild og for genanvendelse)
Hvad: Café, takeaway
Hvor: Frederiks Allé 96, 8000 Århus C
Åben: Tir-lør 12:00-20:00, søn 16:00-20:00, man lukket
Læs mere her.

Suppestegogis

Suppestegogis minder af navn om noget, vi husker fra 80’erne. Men der er et utroligt bredt udvalg på menukortet til den hyggelige restaurant, der er placeret lige i smørhullet ved åen i centrum af Aarhus. Her er salat, lam, frikadeller, æbletærte, humus og alt derimellem, og så er restauranten mærket med det økologiske guldmærke.

Grønt fokus: Det økologiske spisemærke i guld (90-100%)
Hvad: Café, restaurant
Hvor: Åboulevarden 82, 8000 Aarhus C.
Åben: Man-fre 11:00-20:00, lør 10:00-18:00, søn 12:00-18:00
Læs mere her.

Udenfor restaurant Suppestegogis - grønne spisesteder
Spis grønt, og ryk ud i det grønne hos Suppestegogis i Aarhus. Foto: Suppestegogis.

Esbjerg

 Strandpavillonen

På Strandpavillonen får du lækker sæsonpræget gourmetmad, mens du nyder den smukke udsigt over Ho Bugt. Restauranten er en del af Hjerting Badehotel, og køkkenchefen prioriterer dyrevelfærd, økologi og bæredygtighed højt i madlavningen.

Grønt fokus: Økologi, dyrevelfærd
Hvad:
Restaurant (ved badehotel)
Hvor: Strandpromenaden 1, 6710 Esbjerg V
Åben: Man-lør 18:00-23:00 (køkkenet til 21:00), lukket søndag
Læs mere her.

Fåborg

Steensgaard Spiseri

Lidt uden for Fåborg ligger Spiseriet, som er en del af Steensgaards ”principlandbrug,” hvor de har en kompromisløs tilgang til fremstillingen af deres kød. De har fokus på høj kvalitet, dyrevelfærd, respekt for naturen og stolte madhåndværkstraditioner – og har selvfølgelig det røde økomærke. Selve spiseriet har åbent onsdag til lørdag, hvor de serverer enkel hverdagsmad. Kødet på tallerkenen er det, der er til rådighed i deres slagteri tilsat årstidens friske råvarer.

Grønt fokus: Dyrevelfærd, det røde Ø-mærke i økologi
Hvad: Restaurant, café, butik
Hvor: Steensgaard 7, 5642 Millinge
Åben: Pt lukket grundet renovering og ombygning (åbner igen i 2018). Du kan dog nyde småretter og lidt til lækkersulten i gårdbutikken, fre-lør 11:00-18:00 (begrænsede pladser)
Læs mere her.

Slagteren udskærer et dyr på Steensgaard Principlandbrug
Hos Steensgaard principlandbrug viser de gæsterne alle led i fødevarekæden – man kan kæle med dyrene på gården, overvære slagtning og spise i spiseriet.

Gudhjem

Provianten

Dagene er aldrig ens på Provianten i Gudhjem, som først og fremmest er en havnebar med fokus på økologisk og biodynamisk vin fra Sydfrankrig. De er nemlig ikke meget for ”kemisk fikumdik.” De serverer også mad, og her er alt økologisk med fokus på de gode råvarer og det gode håndværk. Stik hovedet ind, hvis du kommer forbi havnen i Gudhjem.

Grønt fokus: Økologisk og biodynamisk vin
Hvad:
Bar, småsnacks og dagens grønne ret
Hvor: Ejnar Mikkelsensvej 28, 3760 Gudhjem
Åben: Tir-lør 12:00-24:00, søn 12:00-16:00, man lukket. Morgensang og morgenkaffe hver dag 9:50
Læs mere her.

Haarby

Gl. Brydegaard

På Gl. Brydegaard kalder de deres mad ”autentisk,” og det betyder, at de laver alt mad fra bunden med årstidens friskeste råvarer. De bager, sylter, koger og braser, så du kan få en lækker smagsoplevelse med økologi, lokale råvarer og dyrevelfærd i højsædet. Restauranten hører til et hotel, så hvis du kommer langvejs fra eller bare bliver nødt til at blive en ekstra dag i de smukke omgivelser, er der også mulighed for

Grønt Fokus: Lokale råvarer, økologi og dyrevelfærd.
Hvad: Restaurant (og hotel og konferencecenter)
Hvor:  Helnæsvej 4, 5683 Haarby
Åben: Alle dage12:30-21:00
Læs mere her.

Horsens

Gasfabrikken

På Gasfabrikken er der højt til loftet på mere end en måde – restauranten er placeret i store, renoverede fabrikslokaler, hvor der opfordres til at grine højlydt. På madsiden har smagen førsteprioritet, stærkt efterfulgt af økologien. Størstedelen af deres råvarer kommer fra økologiske og lokale producenter, derfor har Gasfabrikken også fået det økologiske spisemærke i sølv.

Grønt fokus: Det økologiske spisemærke i sølv (60-90%)
Hvad: Bar og restaurant
Hvor: Levysgade 16, 8700 Horsens
Åben: Ons-tor 12:00-14:00 og 17:00-22:00, fre 12:00-14:00 og 17:00-02:00, lør 10:00-02:00, søn-man lukket
Læs mere her.

Jar House

Sund og økologisk mad på glas – det er hvad, du får hos Jar House i Horsens. De har nemlig sat sig for at gøre byen lidt sundere. Det handler først og fremmest om, at det skal være overskueligt at vælge det sunde alternativ i en travl hverdag – og netop derfor serverer Jar House deres måltider i ”jars,” så du kan tage det med på farten eller tage det med hjem og varme det op senere. Måltiderne er lavet af økologiske råvarer, som anrettes lag på lag inde i glassene – og det ser altså ret indbydende ud.

Grønt fokus: Det økologiske spisemærke i guld (90-100%)
Hvad:
Café, takeaway
Hvor:
Grønnegade 21, 8700 Horsens
Åben: Man-tor 11:00-18:00, fre 11:00-19:00, lør 11:00-15:00, søn lukket.
Læs mere her.

glas fyldt med økologiske madvarer fra Jar House - liste over grønne spisesteder
Fine glas fyldt med økologiske lækkerier lige til at tage med hjem! Foto: Jar House.

Korsør

Korsør Madmarked

Korsør MadMarked er både en butik, et spisested, et bageri og et forsamlingshus. Korsør MadMarkeds hovedfokus er at forsimple fødevaresystemet og undgå madspild ved at bruge ressourcerne på tværs af handel i butikken og madlavning i køkkenet. Økologi, dyrevelfærd og bæredygtig produktion, distribution og salg er alle vigtige elementer, men det allervigtigste hos MadMarked er at vedholde en høj standard og gennemsigtighed i fødevareforsyningen. Psst… Der er også et MadMarked på Skovsgård i Rudkøbing.

Grønt fokus: Det økologiske spisemærke i guld (90-100%), gentænkning af fødevaresystemet: økologi, dyrevelfærd, bæredygtig produktion etc.
Hvad:
Butik, takeaway, torsdagsmiddag/fællesspisning
Hvor:
Kirkepladsen 10, 4220 Korsør
Åben: Man-on 10:00-18:00, tor 10:00-20:00, fre 10:00-18:00, lør 09:00-14:00, søn og helligdage lukket. Ugens aftensmad man-ons, bestil før 13:00, og hent 16:00-18:00.
Læs mere her.

Læs mere: Seks måder at undgå madspild

Storkøbenhavn

42Raw

Hos 42Raw får du lækre økologiske og 100 procent plantebaserede retter morgen, middag og aften. Og så er maden også både glutenfri og laktosefri. Start dagen med en sund acai bowl, eller stil sulten sidst på dagen med en lækker vegansk sandwich med avocado og hummus. Du kan også prøve en af deres økologiske juice.

Grønt Fokus: Økologisk, glutenfri, laktosefri, vegansk
Hvad: Restaurant, takeaway
Hvor: Pilestræde 32, 1112 København
42RAW ligger også på Frederiksberg og i Hellerup. Læs mere her.
Åben: Man-fre 08:00 – 20:00, lør 09:00-18:00, søn 09:00-18:00
Læs mere her.

Ambrosia Yogarestaurant

Ambrosia Yogarestaurant laver vegetarisk og vegansk mad efter yogiske principper. De yogiske principper handler om ”at spise godt for at leve godt” – og at blive opmærksom på madens indflydelse på både krop og sind. Restauranten er startet ud fra kærligheden til mad og lysten til at give sjælfulde oplevelser, i dag er konceptet udelukkende catering.

Grønt fokus: Vegansk og vegetarisk
Hvad: Catering
Hvor: Nordre Fasanvej 230, 2200 København N
Læs mere her.

Biomio Organic Bistro

BioMio Organic Bistro, også kaldet BOB, er en af de få restauranter, der er mærket med det røde Ø, hvilket vil sige, at stedet er certificeret 100 procent økologisk. Derudover er den blandt de største økologiske restauranter herhjemme. Hos BOB finder du velsmagende, solide og helt økologiske retter mad lige midt i den pulserende Kødbyen på Vesterbro.

Grønt fokus: Bæredygtighed, dyrevelfærd og det røde ø-mærke
Hvad: Restaurant
Hvor:
Halmtorvet 19, 1700 København V
Åben: Man-ons 12:00-16:00 og 17:00-22:00, tor 12:00-16:00 og 17:00-22:30, fre-lør 12:00-16:00 og 17:30-22:30, søn 12:00-16:00 og 17:00-21:00
Læs mere her.

Café Ñ

På Blågårdgade finder du den lille, hyggelige Cafe Ñ, som byder på lækre veganske retter til overkommelige priser. Caféen er ikke særlig stor, men stemningen er altid god, og det var netop stifter Allan Recks filosofi fra start, at alle skal føle sig velkomne. Maden bliver lavet fra bunden, og er vegansk og vegetarisk.

Grønt Fokus: Vegansk, vegetarisk
Hvad: Café, restaurant
Hvor: Blågårdsgade 17, 2200 København
Åben: Man-fre 8:00-22:00, lør-søn 9:00-22:00
Læs mere her.

California kitchen

Cameron Bergh er manden bag California Kitchen, som er inspireret af hans egen opvækst på en økologisk gård i USA. Konceptet er fast-casual og sund livsstil med et californisk twist i smag, design og imødekommenhed. Og missionen er en ansvarlig forretning, der serverer sunde og næringsrige retter, hvor alle kan være med økonomisk.

Grønt Fokus: Autentisk/ikke-forarbejdet mad, delvist økologisk, vegetariske retter
Hvad: Restaurant, takeaway
Hvor: Nørrebrogade 12, 2200, københavn
Åben: Man-ons 13:00-21:00, tors-lør 10:00-21:30, søn 10:00-20:00
Læs mere her.

Ché Fè

På Biotrattoria Ché Fè har de siden 2012 serveret italiensk mad baseret på hovedsageligt økologiske råvarer, og derfor har de også det Økologisk Spisemærke i bronze. Det vil sige, at 30-60 procent af deres råvarer kommer fra økologiske producenter, og det gælder også vinene. Økologien går hånd i hånd med de bedste italienske madtraditioner og nye tendenser, og hos Ché Fè får du både god mad, hyggelig stemning og ægte italiensk charme.

Grønt Fokus: Det økologiske spisemærke i bronze (30-60%)
Hvad: Restaurant
Hvor: Borgergade 17A, 1300 København K
Åben: Køkken man-tor 18:00-21:00, fre-lør 18:00-22:00, søndag lukket
Læs mere her.

DØP

DØP står for Den Økologiske Pølsemand, hvor missionen er at opgradere pølsevognsmaden til sund og velsmagende fastfood. Det er i dén grad lykkedes, og DØP har modtaget flere priser til at bekræfte det. Du kan få alle de klassiske pølsevognsdelikatesser, men derudover kan du nyde moderne twists i form af vegetar- eller gedepølser. Udover to faste lokationer kan du leje en DØP pølsevogn i hele landet til dit eget arrangement.

Grønt fokus: 100% økologisk, det røde ø-mærke og diverse priser i økologi og bæredygtighed.
Hvad:
Pølsevogn, pølsevogn til udlejning
Hvor:
Amagertorv 31, 1160 København K
Åben: Man-lør 11:00-18:30 og første søndag i måneden 11:30-17:30
Læs mere her.

hotdog - grønne spisesteder
Der er nu ikke noget som en ristet med det hele – og hos DØP kan du kværne en hotdog med god grøn samvittighed. Foto: DØP.

Green Burger

Fastfood kan også godt være grønt – det beviser de hos Green Burger, som er en 100% plantebaseret burgerbiks. Teamet bag Green Burger ønsker at give deres gæster en ”fuldendt burger-oplevelse” til en god pris – uden brug af mange af de klassiske bruger-ingredienser. De vil gerne skabe positiv opmærksomhed omkring den plantebaserede kost en burger af gangen.

Grønt fokus: 100 procent plantebaseret
Hvad:
Restaurant, takeaway
Hvor:
Frederiksborggade 26, 1360 København K og Vesterbrogade 30, 1620 København V
Åben: Søn-tor 11:00-21:00, fre-lør 11:00-22:00
Læs mere her.

Hope Bar

Hos Hope Bar i Københavns centrum er missionen klar; de vil servere lækker mad med respekt for planeten i hyggelige omgivelser. Bæredygtigheden hos Hope Bar er særligt fokuseret omkring økologiske, plantebaserede retter, men der er også vegetariske retter på menukortet, og så alt maden hjemmelavet og glutenfri.

Grønt Fokus: Vegansk, vegetarisk, glutenfrit, økologisk, lokalt og efter sæson.
Hvad: Café, restaurant
Hvor: Larsbjørnsstræde 7, 1454 København K
Åben: Man-lør 07:30-20:00, søn 11:00-16:00
Læs mere her.

Kaf

Hos Kaf i Birkegade kan du få vegetarisk og vegansk morgenmad, frokost og kage i lange baner. Caféen er særlig blevet berygtet for sine flotte kagekreationer, som alle kan være med på, da de er plantebaserede og meget Instagram-venlige – hvis man er til det. Kaf serverer også en god kop kaffe og latte i mange smags- og farvevarianter. Prøv eksempelvis en gurkemejelatte.

Grønt fokus: Vegansk
Hvad:
Café
Hvor:
Birkegade 21, 2200 København N
Åben: Man-fre 8:30-17:30, lør 10:00-17:30, søn 10:00-16:00
Læs mere her.

Letz Sushi

Elsker du bare rå fisk og ris? Så kig forbi sushi-kæden Letz Sushi, der har en målsætning om at være markedsleder inden for bæredygtig sushi. Alle fisk og skaldyr er certificerede, så der er taget hensyn til havbund og marineliv, og så er der ikke tilsat skadelige stoffer. Risene er økologiske fra Italien, og ingefæren er ikke tilsat farvestoffer og deres emballage er lavet 80 procent genbrugsmaterialer.

Letz Sushi arbejder på at alle deres restauranter får certificeringerne MSC (Marine Stewardship Council) og ASC (Aquaculture Stewardship Council) senest næste år. De har også startet et samarbejde med WWF Verdensnaturfonden for at blive 100 procent bæredygtige.

Grønt fokus: Arbejder mod 100 procent bæredygtighed i 2020. Arbejder på at få certificeringerne MSC og ASC. Samarbejde med WWF Verdensnaturfonden.
Hvad: Restaurant og takeaway
Hvor: De har 17 restauranter fordelt i København, Aarhus og Nordsjælland. Se alle her
Åben: Alle dage 16:00-21:00 (varierer efter restaurant)
Læs mere her.

Morgenstedet

Morgenstedet finder du på Christiania i hjertet af København. Det vegetariske spisested er lidt et tilløbsstykke for unge turister i vores hovedstad, og der instagrammes ivrigt fra Morgenstedets hyggelige gemakker, hvor der serveres klassiske, vegetariske retter til yderst overkommelige priser. Stedet startede som en vegetarisk spiseklub for over 25 år siden og servicerer både fristadens beboere og dens mange besøgende.

Grønt fokus: Vegetarisk, økologisk, danske gårde
Hvad:
Café, restaurant
Hvor:
Fabriksområdet 134, 1440 København K.
Åben: Tir-søn 12:00-21:00, søn lukket
Læs mere her.

Relæ

Relæs opskrift på succes er enkel: velsmagende mad af høj kvalitet med en kompromisløs tilgang til økologien. Restauranten er ligesom lillebror på den anden side af gaden, Manfreds, certificeret økologisk, hvilket vil sige, at over 90% af råvarerne er økologiske. Hos Relæ går det økologiske manifest hånd i hånd med den gastronomiske udvikling, hvilket også har sikret restauranten en Michelin-stjerne siden 2012. Og i 2016 blev restauranten kåret som den mest bæredygtige restaurant i verden. Manden bag Relæ og Manfreds, Christian F. Puglisi, har herudover spisestederne Bæst og Mirabelle, hvor økologien også er i højsædet.

Grønt fokus: Det økologiske spisemærke i guld (90-100%)
Hvad:
Restaurant
Hvor:
Jægersborggade 41, 2200 København N
og Manfreds Jægersborggade 40, 2200 København N
og Bæst og Mirabelle Guldbergsgade 29, 2200 København N
Åben: Fre-lør 12:00-12:30 og 17:00-21:30, tir-tor 17:00-21:30, søn-man lukket.
Læs mere her.

SimpleRAW

SimpleRAW er, som navnet antyder, en rawfood-restaurant. Her serveres udelukkende plantebaserede madvarer, og så er maden tilberedt efter raw food-principperne. Du finder hverken gluten, sukker, gær, konserveringsmidler, mælkeprodukter, farve- eller tilsætningsstoffer i maden heller.

Grønt Fokus: Raw, vegansk, ren plantebaseret mad uden tilsætningsstoffer, allergivenlig, glutenfri, laktosefri, sukkerfri
Hvad: Restaurant og takeaway
Hvor: Gråbrødretorv 9, 1154 København K
Åben: Man-søn 10:00-22:00
Læs mere her

Souls

Souls serverer plantebaserede retter med fokus på sjælen i maden. Stedet er startet af to australiere, der bringer noget af den australske ”ligefremme, men afslappede” stil til københavnerne. De fokuserer på brug af lokale råvarer af høj kvalitet, og du spiser alt fra veganske pandekager til brunch til en sprød burger eller pizza til aftensmad.

Grønt Fokus: Vegansk
Hvad: Café, restaurant, takeaway
Hvor: Melchiors Plads 3, 2100 København Ø
Åben: Man-ons 10:00-21:30, tor-fre 10:00-22:00, lør 9:00-22:00, søn 9:00-20:30
Læs mere her

Grøn, plantebaseret burger fra Souls - grønne spisesteder
Spis en lækker burger med god, grøn samvittighed hos Souls i København. Velbekomme siger vi bare! Foto: Souls.

Nykøbing Sjælland

Det Vilde Køkken

Det Vilde Køkken beskriver sig selv, som ”stedet hvor Odsherred fortolkes gennem maden” – der er nemlig fokus på lokale, sæsonprægede råvarer og vilde urter i det nye nordiske køkkens ånd. Og så ligger restauranten i de smukkeste omgivelser, som nærmest indbyder til en lang gåtur før eller efter maden.

Grønt Fokus: Lokale råvarer efter sæson, vilde urter
Hvad: Om torsdagen hverdagsmad, fredag og lørdag weekendmenu og søndag brunch. Det anbefales at bestille bord.
Hvor: Klintvej 158 B, 4500 Nykøbing Sjælland
Åben: Tor-lør 18:00-21:00, søn 10:00-13:00
Læs mere her

Odder

Himmel og Hav

På Restaurant Himmel og Hav tager de det ”grønne” alvorligt i mere end en forstand. Restauranten ligger nemlig i de smukkeste grønne omgivelser med udsigt over Saksildbugten. Få ro på, tag en dyb indånding af havluften, og nyd et lækkert måltid baseret på økologiske og lokale råvarer. Så bliver det vist ikke bedre.

Grønt Fokus: Økologi, lokale råvarer
Hvad: Restaurant
Hvor: Kystvejen 217, 8300 Odder
Åben: Ons-fre 12:00-15:00 og 18:00-21:00, lør 10:00-21:00, søn 18:00-21:00
Læs mere her

Odense

Café Kosmos

Lige hvor gågaderne mødes i Odense, finder du Café Kosmos, som er et vegansk, økologisk og allergivenligt alternativ med fokus på lækker mad, bæredygtighed og lokale råvarer. Prøv caféen signature dish, som består af tre forskellige burgere der også kommer i mikro-udgaver. Du kan også få wraps, raw pasta eller dagens tallerken og lækker økologisk øl og sodavand til.

Grønt Fokus: Vegansk, økologisk, lokale råvarer
Hvad: Café, takeaway
Hvor: Lottrupsgård 1, Odense
Åben: Tir-fre 11:00–20:00, lør 11:00-16:00, søn-man lukket
Læs mere her.

Den grønne café

Fyn er som bekendt fin, og i hjertet af øen og Odense finder du Den Grønne Café. Her kan du blande en lækker salat eller få en af deres sunde juice baseret på delvist økologiske råvarer. Kom ind forbi til morgenmad eller frokost og prøv de økologiske vafler med bærkompot og skyr til morgenmad eller spinat, hytteost og laks til frokost.

Grønt Fokus: Økologi
Hvad: Café, salatbar
Hvor: Skibhusvej 91, 5000 Odense
Åben: Man-fre 10:00-20:00, lør 10:00-16:00, søn lukket
Læs mere her

Gastroteket

Gastroteket er både et spisested og en delikatessebutik, hvor du har mulighed for at købe de samme specialiteter, der serveres i restauranten. Fokus er på lækre, økologiske råvarer leveret af passionerede producenter, og så er social ansvarlighed en stor del af foretagenets DNA. Folkene bag arbejder målrettet for at hjælpe udsatte unge med at få en tilknytning til uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet via Gastroteket.

Grønt Fokus: Dyrevelfærd, økologi og social ansvarlighed
Hvad: Restaurant, butik, takeaway, arrangementer
Hvor: Nørregade 39, 5000 Odense C.
Åben: Køkken åbent tir-fre 11:300-15:30 og 17:30-21:30, lør 10:00-15:30 og 17:30-21:30, søn-man lukket
Læs mere her

Grøn mad på Gastroteket
På Gastroteket serverer de ikke bare lækre, økologiske retter – de tager også et socialt ansvar for unge i lokalområdet. Foto: Gastroteket.

Venchi

Den fynske hovedstad rummer også den fine veganske restaurant, Venchi. Her serverer de veganske retter til brunch, frokost og aften baseret på friske og ofte økologiske råvarer. De kalder det selv ”madoplevelser med god samvittighed,” og det lyder bestemt både sundt og lækkert.

Grønt Fokus: Vegansk og økologisk
Hvad: Café, takeaway, catering
Hvor: Vestergade 83, Odense C
Åben: Man og ons-tor 10:00-21:00, fre-lør 10:00-22:00, søn 10:00-20:00, tir lukket
Læs mere her

Ribe

Café K-ærlig

Café K-ærlig i Ribe har store ambitioner om at servere en sund og ærlig kost ved brug af 90-100% økologiske råvarer. Restauranten serverer vegetarisk, vegansk, glutenfri mad samt rawfood. Kig forbi, og bliv inspireret til en sundere livsstil.

Grønt Fokus: Vegansk, vegetar, raw, glutenfri, økologisk, 100% nedbrydelig og CO2-venlig emballage
Hvad: Café, takeaway, arrangementer. Det er en god idé at bestille bord.
Hvor: Sønderportsgade 5, 6760 Ribe
Åben: man, tirs, ons og lør 11:00-16:00, tor-fre 11:00-18:00
Læs mere her

Rudkøbing

Skovsgård madmarked

Ligesom Korsør MadMarked er Skovsgaard MadMarked et bæredygtigt og økologisk spisested og fødevarehandel. De har fokus på at udnytte ressourcerne og minimere madspildet ved at bruge råvarerne på tværs af butik, café, restaurant og take-away. Stedet har to placeringer, Skovsgaard MadMarked, der både er butik og café og ligger på Skovsgaard Gods med et stort økologisk landbrug, og Café Skovsgaard Madmarked, der er en hyggelig økologisk cafe.

Grønt Fokus: Økologi, fokus på minimal madspild
Hvad: Café, restaurant, butik og takeaway
Hvor: Kågårdsvej 8, 5900 Rudkøbing
og Café Skovsgaard MadMarked Østergade 6, 5900 Rudkøbing (åben: man-lør 11:00-17:00)
Åben: lør-søn 11:00-17:00, man-fre lukket
Læs mere her

Rønde

Restaurant Moment

På Restaurant Moment går bæredygtighed, gastronomi og æstetik op i en højere enhed. Gourmetmaden tager udgangspunkt i lokale og vilde råvarer, der blandt andet kommer fra produktionshaven, der omgiver restauranten, og fra naturen ved Mols Bjerge. Men selvom restauranten ligger i udkanten af den bæredygtige landsby, Friland, er der ikke langt til Ebeltoft og heller ikke Aarhus… og det er helt sikkert en lille køretur værd.

Grønt Fokus: Hensyn til naturen, lokale råvarer
Hvad: Restaurant, arrangementer
Hvor: Ravnen 1, 8410 Rønde
Åben: tor-fre 17:30-21:00, lør 12:00-14:30 og 17:30-21:00, søn 17:30-19:00, man-ons lukket
Læs mere her

Læs også: Tag på opdagelse i Danmarks nationalparker

Silkeborg

Den Go’e Fe

Sundhed, livsglæde og økologi er mottoet hos Heksekosten i Silkeborg, der siden 1977 har solgt alt fra krystaller til ren kosmetik, økologiske produkter og naturmedicin. Her er der et stort fokus på at kende leverandører og altid at have tid til at tale og vejlede kunderne. Udover butikken består Heskekosten af en økologisk café, Den Go’e Fe, hvor du kan få frokostretter og dagens suppe i hyggelige omgivelser.

Grønt Fokus: Økologi, naturkost og naturmedicin
Hvad: Butik, café
Hvor: Nygade 28, 8600 Silkeborg
Åben: Hverdage 10:00-19:00, lør 10:00-15:00
Læs mere her

Madselskabet

Madselskabet i Silkeborg kalder sig for fødevareaktivister, der kæmper for en bedre måltidskultur, bedre smag, oplevelse og et system der understøtter bæredygtighed. De har det økologiske spisemærke i guld, og herudover er cirka 80 procent af deres råvarer danske og cirka 65 procent er lokale og i sæson. Stik hovedet forbi til frokost alle ugens dage, tag mad med hjem, eller få et solidt aftensmåltid til få penge på tirsdage og torsdage. De fleste af retterne sælges efter vægt og koster 16 kr. pr. 100 gram. Madselskabet leverer også mad til din næste fest.

Grønt Fokus: Det økologiske spisemærke i guld. 80 procent danske råvarer, 65 procent lokale råvarer i sæson. Gentænkning af fødevarekulturen med fokus på smag, oplevelse og bæredygtighed.
Hvad: Butik, café, takeaway, folkekøkken, catering
Hvor: Ewaldsvej 7, 8600 Silkeborg
Åben: Tir-tor 11:00-18:00, fre 11:00-19:00, lør 8:00-14:00, søn-man lukket. Folkekøkken tirsdag og torsdag 18:30, god idé at bestille plads
Læs mere her.

Svendborg

Øko Cafeteriet

I Danmarks hyggeligste handelsby, Svendborg, finder du det ligeså hyggelige økologiske spisested, Øko Cafeteriet. Nyd din frokost og slow juice i de lækre lokaler, eller sæt dig udenfor på terrassen of nyd udsigten over havnen, når solen er fremme. Her er fokus på kvalitet, god service og ikke mindst økologi, for Øko Cafeteriet har det økologiske spisemærke i guld.

Grønt Fokus: Det økologiske spisemærke i guld (90-100%), økologiske og biodynamiske råvarer. Cittaslow certificerede (Cittaslow handler om at tage sig tid til at udføre sit arbejde med omhu, udsyn og omtanke for lokale produkter)
Hvad: Café, Catering
Hvor: Møllergade 30, 5700 Svendborg
Åben: Tir-fre 11:00-20:00, lør 11:00-16:00, søn-man lukket
Læs mere her

Øland

Hos øland er ø’et i fokus, både når det kommer til økologi og øhavsmiljø. Maden bliver lavet fra bunden af økologiske og ofte lokale råvarer. Du får eksempelvis most fra Fårehavegaard, øl fra Ærø og kød fra Steensgård. Tag maden med, eller bliv og spis i caféen, hvor stemningen er uformel og hyggelig ligesom hjemme i stuen.

Grønt Fokus: Økologi, lokale råvarer
Hvad: Café, købmand, takeaway, catering, frokostordning, fællesspisning en gang om måneden
Hvor: Brogade 37, 5700 Svendborg
Åben: Man-fre 10:00-18:00, lør 10:00-15:00
Læs mere her

Vejle

Brød og co. Café

Brød og Co. Cafe i Vejle har mange kasketter: spisested, kaffehus, bageri og købmandsbutik. Men fælles for dem alle er det grønne. Stedet har det røde Ø og demeter mærket, og byder på mad baseret på ”relevant-økologi,” som både handler om lokale og sæsonbetonede råvarer, men også den gode kontakt mellem bonde, håndværker, køkken og gæst. Stik hovedet forbi og prøv deres stenovnsbagte surdejsbrød, eller drik en virkelig god kop økokaffe.

Grønt Fokus: Det røde Ø, og det økologiske spisemærke i sølv (60-90%)
Hvad: Spisested, kaffehus, bageri og købmandsbutik
Hvor: Nørregade 69, 7100 Vejle
Åben: Tir-ons 07:00-17:30, tor-lør 07:00-23:00
Læs mere her

Happy Juicery

Happy Juicery i Vejle er udsprunget af stifteren Anne Louise Korskildes kærlighed til sund mad og friskpresset juice. Her får du 100 procent økologisk og koldpresset juice med fokus på smag og ernæring. Vælg mellem de helt grønne grøntsagsjuice og juice med blandet frugt og grønt. Hvis sulten er til lidt mere end juice, kan du også købe en lækker salat eller en glutenfri grød.

Grønt Fokus: Økologisk, glutenfri, vegansk
Hvad: Juicebar, takeaway, catering/levering til arrangementer, webshop
Hvor: Nørregade 55, 7100 Vejle
Åben: Man-tir og tor-fre 8:00-17:00, lør 8:00-14:00, ons og søn lukket
Læs mere her

 

Har vi glemt din yndlings grønne restaurant eller café? Så tip os endelig ovre på Facebook til næste gang, vi opdaterer listen.