Et nyt projekt hjælper dig med at lave hjemmelavet solcreme

Lav din egen solcreme

Ethylhexyl...af hvad for noget? Har du også svært ved at udtale ingredienserne i din solcreme, så lav din egen enkle og hjemmelavede udgave.
10/6 2019

Udvalget af solcremer synes hele tiden at vokse, og det er ofte lidt af en udfordring at gennemskue produkternes lange indholdslister med miljø- og sundhedsskadelige stoffer som Disodium EDTA og Ethylhexyl Methoxycinnamate.

Selv økologiske produkter og dyre, populære mærker har ofte uønsket kemi blandt ingredienserne. For at en creme er økologisk betyder blot, at de plantebaserede dele i cremen er dyrket uden pesticider.

UV-beskyttelsen i nogle solcremer er også under mistanke for at skade havliv og især koralrev. Der er derfor flere gode grunde til at lave sin egen solcreme, hvor man som ekstra bonus også kan vælge en beholder, der kan genbruges.

Unge frivillige i fællesskabet GRO SELV forsøger at få flere til at lave egne solcremer med forskellige workshops rundt omkring i Danmark.

Om Gro Selv
  • GRO SELV er et projekt, støttet af Nordea-fonden og udviklet af den grønne tænketank Concito, for unge i alderen 18-24, der gerne vil være med til at udvikle bæredygtige projekter og grønne naturoplevelser. Læs mere på concito.dk

Deres opskrift på miljøvenlig solcreme er meget simpel, da du kun skal bruge to ingredienser; det flydende fysiske solfilter Tiosol og kokosolie.

“Generelt vil vi med GRO SELV vise, at man kan gøre tingene på en mere bæredygtig måde, uden at det bliver besværligt eller dyrt. Denne her solcreme passer til et ungt liv, fordi den er super nem og billig at lave i forhold til, hvis man selv skulle ud og købe en solcreme,” siger Emma Nielsen fra GRO SELV.

I fællesskab kan vi komme udenom de farlige stoffer i solcreme

Deltagere blander hjemmelavet solcreme på GRO SELVs workshop på Bioteket i København.

Hjemmelavet solcreme

Det skal du bruge:
Tiosol (kan købes i helsekost eller på urtegaarden.dk)
Økologisk kokosolie

Sådan gør du:
Sørg for at kokosolien er blød, men ikke flydende. Stil den for eksempel i køleskabet, og tag den ud i stuetemperatur en times tid, før du skal bruge den. Bland de to ingredienser i det ønskede forhold: 1 del tiosol og 2 dele kokosolie, der giver faktor 30 eller 1 del tiosol og 4 dele kokosolie, der giver faktor 15. Kom cremen i en tætsluttende beholder, og så er du klar til en dag under den bagende sol.

Man kan med fordel lave sin egen solcreme

OM TIOSOL
  • Det fysiske solfilter tiosol bremser UV-A og UV-B stråler, så de skadelige stråler ikke trænger ned i de nedre hudlag.
  • Den Tiosol, du finder på urtegaarden.dk, er cremet og hvid og kan også bruges rent på huden for ekstra høj beskyttelse. Find flere opskrifter på hjemmelavet solbeskyttelse på Urtegaardens hjemmeside.
  • I Urtegaardens Tiosol finder du ingredienserne: Carthamus Tinctorius Seed Oil (tidselolie, som er fugtighedsgivende og mindsker udtørring), Titanium Dioxide (et kemisk/fysisk solfilter på ikke-nano form, som ikke er allergifremkaldende) , Alumina (stabiliserer det fysiske solfilter), Polyhydroxystearic Acid (dispergerende; holder sammen på ingredienserne) og Silica.          

 Alumina – godt eller dårligt?

Sundhedsrisikoen ved Alumina, som er en aluminiumforbindelse, der også kaldes for Aluminiumoxid, har længe været omdiskuteret, da aluminium i store koncentrationer kan være skadelig.

Der burde dog ikke være noget galt i at lave sin egen solcreme med Tiosol, så længe man følger vejledningen, påpeger pressemedarbejder i Miljøstyrelsen, Jakob Volf, som tilføjer, at der endnu mangler viden på området:

“Vi kan, ligesom Forbrugerrådet, ikke sige andet end, at der mangler viden på området, om hvordan og hvor meget aluminium der optages gennem huden, hvis man smører sig med creme eller deodorant, der indeholder aluminium.”

Bedst i test
  • Forbrugerrådet Tænk har i 2018 testet solcremer med SPF 30 for skadelige indholdsstoffer og deres solbeskyttelsesgrad.
  • 9 solcremer i testen indeholdt stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Disse stoffer kan være problematiske i forhold til den såkaldte cocktaileffekt.
  • Cocktaileffekten dækker over, at du kan blive udsat for problematiske kemikalier fra mange kilder i din hverdag. Samlet set kan det udgøre en risiko.

Mængden af aluminium i solcreme er langt mindre end den mængde, man finder i deodoranter. Det anbefales derfor, at man undlader at bruge deodorant med aluminium på synligt skadet hud. Samme forholdsregler kan man vælge at tage med solcreme, der indeholder aluminium.

Bemærk, at selv svanemærkede solcremer kan indeholde en lille mængde aluminium. Du kan læse mere om stoffet Alumina på ecolabel.dk eller kemi.taenk.dk.


Nyhedsbrev