to-kvindehænder-smører-kaffescrub---skrald-til-guld---grøn-forskel

Sådan forvandler du 11 slags skrald til guld

Hvor god er du til at genbruge og give dine ting nyt liv? Bare fordi en ting har udtjent sit oprindelige formål, er det ikke nødvendigvis skrald. Måske har du læst nyhederne, drukket kaffen og spist din ommelet? Men det behøver ikke betyde, at avis, kaffegrums og æggeskaller skal i skraldespanden. Læs med, og find ud af, hvordan du giver nyt liv til dit skrald.
26/10 2017

Der er mange ting, vi helt på autopilot smider direkte i skraldespanden eller genbrugscontaineren. Men i virkeligheden er der mange af de ting, vi normalt bare smider ud, som har ganske smarte genanvendelsesmuligheder. Og det er da synd at gå glip af det.

Vi har fundet en god håndfuld “skrald”, som snildt kan genanvendes til ret så nyttige formål. Læs med og se, om ikke også du smider noget ud, som i stedet kunne bruges igen.

Og hvis tingene er helt brugt op, så husk at sortere affaldet, så materialerne bliver genbrugt optimalt.

1

Syltetøjsglas

Syltetøjsglas og glas fra pesto, tomatsauce og alt derimellem kan sagtens genanvendes derhjemme frem for at havne i glascontaineren. Lag glassene ligge i blød i varmt vand, evt. med lidt sæbe, så du kan gnubbe etiketterne af. Fjern eventuelle rester af lim med eddike eller lidt rensebenzin, hvis det er virkelig genstridigt.

 • Gem både glas og låg og brug glassene som opbevaring af dine hjemmelavede køkkeneskapader som syltetøj og kompot.
 • Brug glassene som vaser til blomster – skal de være ultra fine, kan du male indersiden af glassene i en sød farve.
 • Med låg er glassene perfekte til opbevaring af små dimser og dutter, som fx skruer eller hobbyartikler. Hvis glassene er grimme, kan du  male dem i fine farver.
 • På cocktailbarer og restauranter er det blevet populært at servere drinks i sylteglas. Gør kunsten efter derhjemme til sommerens drinks, eller en lækker smoothie med hindbær på toppen.

Læs også: Alt du skal vide om affaldssortering

syltetøjsglas-med-hindbærsmoothie---skrald-til-guld---grøn-forskel

Server en lækker, hjemmelavet smoothie i et gammelt syltetøjsglas. Det er både bæredygtigt, lækkert og ret hyggeligt.

2

Dåser

Flåede tomater, kikærter og kokosolie. Det er bare nogle af de fødevarer, der ofte kommer på dåse. Men efter dåsen er åbnet, og indholdet er brugt, behøver dåsen ikke ryge direkte i metalcontaineren. Dåserne kan sagtens genbruges, og det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser. Start med at sætte tape på langs kanten af dåsen, så du ikke skærer dig.

 • Dåserne fylder ikke så meget, og er derfor gode til små forspiringsprojekter i køkkenvindueskarmen. Læs mere om, hvordan du kommer i gang med forspiring her.
 • Brug dåserne til opbevaring af blyanter og kuglepenne. Klip nogle billeder ud fra en magasin, som du kan klistre på dåserne, eller mal dem i dine yndlingsfarver. Så pynter de fint på skrivebordet.
 • Du kan også lave dåserne om til fine, små lanterner, du kan hænge op udenfor i et træ, eller sætte i vindueskarmen. Se mere i guiden her.
blomst-i-dåse---skrald-til-guld---grøn-forskel

Giv dine blomster et rustikt udtryk ved at plante dem i en dåse.

3

Æggebakker

Når spejlægget er spist, har du måske svært ved at se, hvad du skal bruge æggebakken til? Men bakken kan bruges til virkelig mange ting – og det er i hvert fald synd blot at smide den i skraldespanden.

 • Ligesom med dåserne, er æggebakkerne perfekte spirebakker – så dine frø i bakkerne, og se dem vokse.
 • Hvis du fjerner låget, er bakkerne perfekte som malerpaletter til hjemmekunstneren.
 • Er du træt af, at glaskuglerne til juletræet går i stykker i pyntekassen? Læg skrøbelig julepynt i æggebakker, så er det også fint næste år.
 • Har du ikke selv noget at bruge bakkerne til? Så aflever dem til en lokal hønseejer, som kan bruge bakkerne til æg.

Læs også: Sådan får du mindre affald i hjemmet.

planter-i-æggebakker---skrald-til-guld---grøn-forskel

Få gang i køkkenhaven med dine gamle æggebakker.

4

Æggeskaller

Nu har vi fået styr på, hvad æggebakkerne kan bruges til. Men faktisk kan æggeskallerne også genbruges. Hvis du har en kompost, er du nok vant til at smide skallerne der, og det er bestemt også fint. Men der er faktisk andre genanvendelsesmuligheder, du også kan teste af.

 • Brug æggeskallerne til forspiring. Ligesom æggebakker og dåser kan kan æggeskallerne også bruges til forspring af små frø. Efter du har hældt ægget ud på panden eller i kagedejen, vasker du forsigtigt skallen og lader tørre. Prik et lille hul i bunden, og så er du klar til at plante et frø i skallen, som du kan placere i æggebakken. Læs mere om, hvordan du forspirer i æggeskaller her.
 • Brug æggeskallerne til at give dine tomatplanter styrke. Hvis du har dyrket tomater, kender du nok problemet med, at planterne ikke kan bære frugten eller rådner. Her kan æggeskallerne bruges, da de tilfører calcium. Strø æggeskaller ud ved planterne, eller pulveriser skallerne, og kom det i jorden, når du sår dine tomatplanter.
 • Knuste æggeskaller i og omkring plantejorden skulle også holde visse snegle væk, da de ikke bryder sig om de spidse kanter.
æggeskal-med-spire---skrald-til-guld---grøn-forskel

Forspiring direkte i æggeskallen.

5

Aviser og magasiner

Holder du avis eller måske får du et månedligt blad? Når indholdet er læst, kommer blade og aviser ofte til at samle støv i et hjørne af stuen, indtil det bliver smidt ud. Men der er faktisk mange genanvendelsesmuligheder.

 • Der er ikke længe til jul, og jul er lig med gaver. Sig nej tak til at få pakket gaverne ind i butikken, og pak dem i stedet for selv ind i dine gamle aviser og blade derhjemme. Pynt eventuelt med naturlig pynt fra haven, som fine blade eller kogler.

Læs også: Den eneste bæredygtige juleguide, du behøver

aviser-som-gavepapir---skrald-til-guld---grøn-forskel

Gem aviserne allerede nu, så du er klar til at pakke julegaverne ind i december.

6

Tøj

Den gamle t-shirt, der har fået en uheldig plet eller er blevet for slidt til at bruge, kan sagtens genanvendes. Og det samme gælder den hullede skjorte, eller strømpebukserne der er løbet. Du kan selvfølgelig aflevere det slidte tøj i en genbrugscontainer, hvor fibrene bliver genanvendt til nyt tøj. Men du kan også selv få mere ud af dit slidte tøj derhjemme.

 • Sy den slidte skjorte om til et fint indkøbsnet. Så behøver du ikke købe en plastikpose, næste gang du handler.
 • Brug t-shirten til hårhåndklæde. Frisører fraråder ofte, at du tørrer dit hår med frottéhåndklæder, da de er for grove ved håret. En bomuldstshirt er bedre, fordi den skåner hårstråene.
 • En gammel t-shirt er også meget anvendelig som rengøringsklud, og så suger den faktisk overraskende godt.
 • Nylonstrømpebukserne holder sjældent så længe, som vi ville ønske. Men du kan gøre god brug af et sæt strømpebukser, der er løbet. Kom et rent stykke sæbe i en nylonstrømpe, og hæng det op i bruseren. Så har du det lige ved hånden, og nylonstrømpen tilfører også en god scrub-effekt.
 • Har du tabt en ørering? Sæt en nylonstrømpe på enden af støvsugeren, så finder du den hurtigt igen.
 • Har du flere sokker, der på uforståelig vis har mistet deres makker, kan to sokker bundet sammen i en knude være perfekt legetøj til hunden – og den er nok ligeglad med, om de to matcher eller ej.

Læs også: Alt du skal vide om bæredygtig mode

Kvindehænder-syer-gammelt-tøj-om---skrald-til-guld---grøn-forskel

Sy dit eget indkøbsnet af slidt tøj, du ikke længere går med.

7

Silica gel

De små poser, der ofte ligger i bunden af din nye taske eller i æsken til et par nye sko, lægger du sikkert ikke rigtig mærke til. Silica gel, på dansk kiselgel, er syntetisk fremstillet siliciumdioxid, og de små granulater kan altså noget, så det er en skam at smide dem ud.

 • Smid poserne i sure gummisko eller i sportstasken, så fjerner de den dårlige lugt
 • Læg poserne i smykkeskrinet, værktøjskassen og kameratasken for at fjerne fugt og forebygge rust, misfarvninger og kondens.
 • Læg silica gel i forruden på bilen, så forebygger du dug på ruden.
silica-gel-poser---skrald-til-guld---grøn-forskel

Silica gel kan sagtens genbruges i hjemmet, eller måske i forruden på din bil.

8

Korkpropper

Endelig en god undskyldning for at åbne en god flaske vin mere. Korkpropper kan anvendes til flere praktiske ting derhjemme, så der er ingen grund til at smide det gode materiale i skraldespanden.

 • Kork holder godt på fugt – smid dem i blenderen og blend dem til grove krummer. Bland derefter smulderet i jorden til dine planter, så holder korken på fugten, så planten ikke tørrer ud så hurtigt.
 • Bordskåner, rammer og juledekorationer. Det er bare nogle af de DIY-projekter, du kan kaste dig ud i med korkpropper. Tjek Pinterest ud for mere inspiration!
korkpropper---skrald-til-guld---grøn-forskel

Nu kan du åbne vinen med god samvittighed…

9

Vinflasker (og andre flasker)

Udover korkproppen kan du også genanvende selve flasken, og det behøver selvfølgelig ikke være en vinflaske; glasflasker med whisky, olie, lemonade og så videre kan også sagtens bruges. Glasflaskerne med farvet glas er gode til at skabe en hyggelig stemning i hjemmet.

 • Lav en fulgefodder-station med en flaske. Bor et par huller i flasken, hæng den op i et træ, og fyld den med fuglefodder. Det ser fint ud, og fuglene bliver glade. Se guiden her.
 • Brug dem til stearinlys i stuen. Du behøver ikke investere i dyre lysestager for at skabe en hyggelig stemning i hjemmet. Gamle (vin)flasker fungerer perfekt, og så ser det så fint ud, når stearinen stivner langs flasken. Husk at købe Svanemærkede lys eller lys lavet af bivoks for et bedre indeklima, og luft ud regelmæssigt.
 • Brug flaskerne til at lave dine egne kulørte lamper. Skær bunden af flasken, og før en ledning fra bunden og ud igennem flaskehalsen, så pæren bliver placeret inde i flasken.
Vinflasker---skrald-til-guld---grøn-forskel

Vinflasker fungerer fint som lysestager.

10

Plastikposer fra supermarkedet

De små poser kan være rare at have i supermarkedet, når du vil skærme dine indkøb af frugt og grønt i løsvægt. Men får du dårlig samvittighed, når du hjemme på køkkebordet straks smider den i skraldespanden? Giv i stedet de små poser et nyt formål ved at genanvende dem.

 • Poserne passer perfekt som skraldeposer i de små spande, vi ofte anvender på badeværelset.
 • Når du skal på ferie, kan du pakke mindre potteplanter ind i plastposerne, så holder de på fugten.

Læs også: 10 tips til at reducere dit forbrug af plastik

Badeværelse-skraldespand---skrald-til-guld---grøn-forskel

De små plastposer er perfekte til toiletspanden.

11

Kaffegrums og tebreve

De fleste af os smider kaffegrumset og de brugte tebreve ud, når vi er færdige med at brygge de varme drikke. Men det er der absolut ingen grund til, for både grums og te har masser af potentiale.

 • Kaffegrums er fantastisk som body scrub. Tilmed siges det, at koffeinindholdet er godt mod appelsinhud. Du kan både tage en skål grums direkte med i bad eller blande det op med fx kokosolie.
 • Kaffegrums og indholdet af teposerne er super næring til dine planter – særligt roser er glade for det. Kom kaffegrums eller indholdet af teposerne ud på jorden ved rødderne af planten, så får den en vitaminindsprøjtning.
 • Kom de brugte urteteposer i en skål i køleskabet, så de bliver kolde. Læg dem derefter på øjnene, som du måske ville med agurkeskiver, og se trætte øjne live op igen.
 • Katte og hunde kan ikke lide lugten af kaffe. Derfor kan du med succes drysse kaffegrums rundt langs kanterne af din have for at holde naboernes kæledyr ude. Som bonus bliver dine hegn- og hækplanter glade for vitaminindsprøjtningen.
 • Du kan også gnubbe kaffegrumsen på skærebrættet, efter du har snittet løg. Det tager lugten, og er også godt til at skrubbe hænderne.

Læs også: 5 tips til at genbruge dit køkkenaffald

to-kvindehænder-smører-kaffescrub---skrald-til-guld---grøn-forskel

Har du andre bud på skrald, som straks burde fiskes op af spanden og få nyt liv? Del dit tip med os ovre på Facebook.

Nyhedsbrev