dræbersnegl er skadedyr

Sådan bekæmper du skadedyr miljøvenligt

Skadedyr er en pestilens både inde og ude, men heldigvis er der råd for, hvordan du slipper af med de ubudne gæster uden at bruge alt for skrappe midler. Vi guider dig i bekæmpelse af dræbersnegle, myrer, bladlus og hvepse – og selvfølgelig på den mest miljørigtige måde.
21/5 2019

Skadedyr kan være lidt af en pestilens.

Dine bede er fyldt med slimede dræbersnegle. Dine blomster og krydderurter er blevet indtaget af bladlus. Myrerne kribler rundt på fliserne, som måske allerede er begyndt at synke lidt ned hist og her. Og bedst som du har fundet dig til rette ved terrassebordet, kommer hvepsene for at få en bid af din økologiske bøf og en tår af din biodynamiske vin.

Åh du kære sommer, hvorfor kan vi ikke få lov til at nyde dig i fred?

Men fortvivl ikke, der er råd at hente mod de forbistrede skadedyr, som ikke indebærer giftige sprøjtemidler, der går ud over resten af livet i din have, dine grøntsagsbede, dine børn, kæledyr og selvfølgelig dig selv.

Og husk, at selvom skadedyr er irriterende, har de fleste også en vigtig rolle at spille i det lille økosystem i baghaven. Så når du tænker skadedyrsbekæmpelse, er det en god idé at huske på balance i stedet for totaludryddelse.

Vi hjælper dig på vej med skånsom bekæmpelse af fire af de mest irriterende skadedyr i haven: myrer, hvepse, dræbersnegle og bladlus.

Læs mere om giftfri skadedyrsbekæmpelse, eller gå direkte til det skadedyr, du vil læse om ved at trykke på ikonerne her:

11 miljøvenlige tips til skadedyrsbekæmpelse

Skadedyrsbekæmpelse behøver ikke være giftig.

Og det behøver heller ikke være svært – der er nemlig mange gode tips til miljøvenlig skadedyrsbekæmpelse, som du let kan benytte i baghaven. Noget af det vigtigste er at være ude i god tid og forebygge eventuelle skadedyrsangreb.

Det er altså allerede i det tidlige forår, du skal samle dræbersnegleæg og dræbersnegle. Og det er også allerede nu, du skal sætte nyttedyr ud – som blandt andet kan afværge bladluseangreb.

Et andet godt tip, du kan benytte dig af hele året, som både er til gavn for dig selv og effektiv skadedyrsbekæmpelse, er at rydde op og gøre rent regelmæssigt. Det gælder både inde og ude – indenfor kan krummer og andre lækkerier tiltrække myrerne, mens dræbersneglene elsker at gemme sig i haveaffald.

Her er 11 tips til miljøvenlig bekæmpelse,af skadedyr, som du også kan printe og hænge op på køleskabet.

Grafik med 11 Tips til at slippe af med skadedyr i haven - grøn forskel

Hvorfor vælge sprøjtefri bekæmpelse af skadedyr?

Når først et skadedyr har indtaget din have, kan det være fristende at ty til sprøjtemidler. Men der er mange løsninger mod skadedyrene, der ikke kræver giftig bekæmpelse. I følge gartnerne hos det økologiske gartneri, Gartneri Toftegaard, er der mange fordele ved at vælge en sprøjtefri og miljøvenlig tilgang til bekæmpelsen af skadedyr.

”Man skal vælge den miljøvenlige tilgang, for det første hvis man har med spiselige planter at gøre. Skadedyrene sidder på planterne, så hvis du sprøjter med et middel, der skal ramme skadedyrene, så rammer du jo også planten. Og vi ved ikke, hvordan det optages i planten,” siger Anette Wulff, der er driftsleder og gartner hos Gartneri Toftegaard, og tilføjer:

Det jeg spiser, behøver ikke være økologisk, men det skal være sprøjtefrit.

 

mariehøne spiser bladlus - bekæmp skadedyr miljøvenligt - grøn forskel

Et godt alternativ til sprøjtemidlerne mod skadedyr er at bruge nyttedyr som mariehøns, der er rigtig glade for at mæske sig i bladlus og deres æg. Læs mere om det længere nede i artiklen.

Sprøjtet mad er ikke det mest appetitlige, men der er også andre grunde til at gå uden om sprøjtemidlerne. De rammer nemlig ikke kun de spiselige planter, de rammer også alle de gode dyr i haven, som eksempelvis nyttedyrene.

“En anden grund til ikke at sprøjte er biodiversitet, altså at vi har så mange forskellige dyr og planter som overhovedet muligt. Hvis du sprøjter mod for eksempel bladlus, så kan du risikere, at musvitten kommer og tager den døde lus, og så får den tilført en eller anden gift, som den måske ikke har godt af, og som dens unger ikke har godt af. Så man rammer flere led i fødekæden, hvis man vælger at bruge gift til planter, ukrudt eller skadedyr,” siger hun.

Med et giftfrit miljø så skader du ikke nogen, siger Anette Wulff.

Hos Gartneri Toftegaard er de økologer, og derfor må de ikke bruge sprøjtemidler, men de kan bruge biologisk bekæmpelse til at slå skadedyrene ihjel. Det er stadig en form for pesticid, men det er lavet af noget natur, og det er godkendt til økologisk brug. Men Anette Wulff understreger, at der også her er en risiko for at tage livet af alle de gode dyr i haven.

Tænk, før du sprøjter mod skadedyr

Hos Miljøstyrelsen anbefaler de også, at man overvejer sprøjtefri metoder til bekæmpelsen af skadedyr.

Miljøstyrelsen:
Tænk, før du sprøjter mod skadedyr
 • Vælg alternative bekæmpelsesmetoder
 • Vælg altid klar-til-brug sprøjtemidler
 • Køb kun produkter godkendt til private i Danmark
 • Få råd og vejledning, læs etiketten og sprøjt efter instrukserne
 • Smid ikke sprøjtemidler med faremærke i skraldespanden
 • Hold børn og husdyr væk, når du lige har sprøjtet

Læs mere på miljøstyrelsens hjemmeside her.

“Hvis man for eksempel vil bekæmpe bladlus på sine frugttræer med et insektmiddel, så må man være opmærksom på, at brugen kan gå ud over bier og andre nyttedyr i haven, hvis ikke man er forsigtig,” siger Vibeke Møller, der er funktionsleder for pesticider og biocider hos Miljøstyrelsen.

I Danmark skal alle sprøjtemidler mod skadedyr og ukrudt godkendes, og sprøjtemidler til private er oftest “klar-til-brug” for at mindske risikoen for forkert anvendelse. Men det er stadig vigtigt, at man følger brugsanvisningen nøje.

“Hvis sprøjtemidlerne anvendes efter brugsanvisningen, behøver man ikke at bekymre sig om uacceptable risici,” siger Vibeke Møller og fortsætter: “Men sprøjtemidler bør altid anvendes med omtanke. Hvorfor Miljøstyrelsen anbefaler, at man overvejer sprøjtefri metoder.”

dræbersnegl skadedyrsbekæmpelse grøn forskel

Dræbersneglen er et af de mest irriterende skadedyr, som kan få selv den mest tålmodige gartner til at gå ud af sit gode skind. Men der er gode og grønne råd til kampen mod de slimede skadedyr.

Sådan bekæmper du dræbersnegle

For haveejeren er en af de allerstørste fjender blandt skadedyr uden tvivl dræbersneglen.

Det virker som om, der er uendeligt mange af dem, og ligegyldigt hvad man gør, bliver de bare ved med at dukke op. Der er mange forskellige bekæmpelsesmetoder til at blive dem kvit, men det er langt fra alle, der er lige gode for miljøet. Vi guider dig her igennem, hvad du kan gøre for bekæmpe baghavens dræbersnegle.

Hvad er en dræbersnegl?

Navn: Dræbersnegl, iberisk skovsnegl, spansk skovsnegl, arion lusitanicus

Udseende: Farven varierer fra orange til mørkebrun, men de er oftest brunlige og har ikke noget hus på ryggen. Den bliver typisk 7-15 cm lang. Og så er den tvekønnet, så alle kan lægge æg.

Herkomst: Den kommer oprindeligt fra Sydeuropa, og blev først spottet i Danmark i 1990’erne. Den kom højst sandsynligt hertil i forbindelse med handel af planter.

Farlig for mennesker? Ikke umiddelbart – men det anbefales ikke at spise grøntsager med spor af snegleslim, da disse indeholder store mængder af E. colibakterier.

Æg: En enkelt snegl lægger typisk omkring 400 æg fra juni og hen til efteråret. Æggene er runde og hvide eller klare og måler cirka 3-4 mm, og så ligger de i klumper. Find dem under krukker, grene og andre gode gemmesteder.

Fjender: Løbebiller, pindsvin, padder og fugle – men ofte vil de ikke spise dem, når de bliver for store og slimede.

Kilde: Skov- og Naturstyrelsen.

Bekæmpelse af dræbersnegle starter med forebyggelse

Den bedste strategi, når det kommer til at blive de irriterende dræbersnegle kvit, er at være på forkant.

Det vil sige, at du skal gøre en indsats for at forebygge et snegleangreb. Det kan du gøre ved at kigge de planter, du køber eller får foræret, efter for både snegle og snegleæg. Undersøg den jord, der følger med, og vask eventuelt planterne, så du er sikker på, du får fjernet alle de små kuglerunde æg.

Det er særlig vigtigt at være på forkant og holde et vågent øje med sin have – selvom minusgrader gør dræbersnegleangrebene mindre. Så sker der gerne en opblomstring af skadedyr, som eksempelvis dræbersnegle.

“Den hårde frost kan udrydde en del af de danske dræbersnegle og voldsnegle, mens de bornholmske af slagsen formentlig overlever, fordi de ligger og hygger sig under store snedynger,” skriver Miljøstyrelsen her.

Indsamling af dræbersnegle og æg

Den bedste metode til at komme af med sneglene er også den, der kræver mest arbejde. Det handler om at samle sneglene sammen manuelt.

Saml sneglene i en plastikpose, og hak dem til sidst over med en spade eller klip dem over med en saks lige bag hovedet. Snegleæggene samler du og hælder kogende vand over. Husk altid at bruge en handske.

Det er bedst at samle sneglene, inden de bliver for store og selv begynder at lægge æg – og det er derfor også en god idé at komme i gang tidligt på sæsonen omkring april måned. Sneglene lægger æg fra august til november, så her kan du gå på jagt efter snegleæg.

Undgå at salte sneglene – det er en langsom og pinefuld død for skadedyrene, og så er det heller ikke godt for dit havemiljø. Druknedøden er også et no-go, da det strider mod dyreværnsloven, som sneglene hører ind under.

Læs også: Er det bedst for naturen ikke at slå græs?

3 gode tips til at bekæmpe dræbersnegle
 1. Find dræbersneglene i komposten, under afklippet græs, bunddække og haveaffald – de trives, hvor det er mørkt og fugtigt.
 2. Ryd op i haven ofte, og undgå, at resterne fra græsslåningen og haveaffald bliver liggende på plænen.
 3. Vand om morgenen, så fugten kan nå at forsvinde i løbet af dagen. Fugtigt haveaffald er et eftertragtet miljø for dræbersneglene i dagtimerne.

Bekæmp dræbersnegle med nyttedyr

Dræbersneglen har ikke mange naturlige fjender, da mange dyr finder den for stor og fedtet. Solsorten og andre fugle kan komme til at spise dræbersnegle, hvis du hjælper dem lidt på vej ved eksempelvis at lægge dræbersnegle hen til et fuglebassin.

Andre af dræbersneglens fjender er løbebiller, pindsvin, padder og ænder. Ænder er vilde med at spise de fleste typer snegle, men ænder er flokdyr og ikke nødvendigvis det letteste dyr at have i en almindelig have – og så skal man være opmærksom på, at ænderne også gerne går på rov i grøntsagerne.

Pindsvinet kan godt lide snegle, men de store dræbersnegle er ikke dens favorit – den er bedst til at afhjælpe med de små snegle og med æggene. Men pindsvin er ikke et dyr, du sådan lige kan anskaffe, og det samme gælder for padder og tudser – men du kan forsøge at skabe optimale forhold for nyttedyrene i din have.

Skab gode forhold for nyttedyr i haven

En god grund til ikke at sprøjte i din have er, at du så skaber bedre vilkår for nyttedyrene, som er gode i kampen mod skadedyr.

Forskellige nyttedyr kræver forskellige forhold for at trives i haven, men helt generelt er det en god idé at gøre plads til dem i en særskilt del af haven, som du ikke kultiverer eller rydder for meget op i.

Det lidt modstridende er, at når du skaber gode forhold for nyttedyrene, skaber du i princippet også bedre forhold for dræbersneglene. Eksempelvis når du ikke rydder for meget op i haveaffald – her kan nyttedyrene nemlig gemme sig og overleve vinteren over og skjule sig om foråret.

Men de fleste skadedyr er også nyttedyr, og det er derfor vigtigt at huske på balancen. En smule snegle er ikke nødvendigvis skidt, så længe man formår at holde bestanden nede og væk fra urtehaven.

Sneglehegn holder dræbersneglene ude

En god metode til at holde dræbersneglene ude er at sætte et sneglehegn op rundt om din køkken- eller urtehave. Du udvælger altså et mindre område, og så sikrer du, at sneglene ikke kommer ind til dine afgrøder. Sneglehegnet har en bøjet top, som sneglene ikke kan kravle over.

Tip: hvis du kommer lidt brun sæbe på hegnet oppe ved kanten, kan du også holde de helt små snegle ude

Sneglehegnet kan dog hurtigt blive en lidt halvdyr løsning, men til gengæld holder det længe. Alternativt kan du lave dit eget sneglehegn ved brug af en tynd metalplade, som er cirka 30 cm høj. De første ti centimeter skal begraves under jorden, og de øverste 5 cm bukker du i en skarp vinkel nedad væk fra haven, du vil beskytte – så det peger ud mod der, hvor sneglene kommer fra. Pas på, at kanten ikke er for skarp, så du eller dine børn kan skære jer på det.

Ølfælder og andre fælder som bekæmpelse af dræbersnegle

Der findes mange forskellige typer af fælder, du kan sætte op i haven og lokke sneglene i. Der er dog stor debat om, hvor effektive de egentlig er.

En af de mest kendte er ølfælden. Her graver du typisk en container af en art – det kunne være en mælkekarton – ned i jorden med en smule øl eller sukkervand i bunden. Beholderen skal stikke et par cm over jorden, så der opstår en barriere for andet småkravl.

Sneglene finder deres føde via lugtesansen, derfor bliver de tiltrukket af øllen og kravler mod fælden.

Men sneglene bliver også tiltrukket af mange andre dufte i haven, og derfor vil udbyttet højst sandsynligt ikke være det største. Vær opmærksom på, at du kun skal komme en smule øl i fælden, så sneglene ikke drukner. Herefter samler du dem sammen og hakker eller klipper hovedet af dem.

En anden fælde er at lægge en måtte i haven, hvor sneglene færdes – sneglene søger nemlig gerne læ i mørke fugtige steder. Læg måtten ud sidst på dagen, og dagen efter vender du måtten og skiller dig af med sneglene, der har søgt skjul under den.

Hvad er Nemaslug?

Nemaslug er en biologisk bekæmpelsesform mod dræbersnegle, som indeholder nematoder af arten Phasmarhabditis Hermaphrodita – små gennemsigtige rundorme ikke større end 0,5 mm. Det er hverken skadeligt for mennesker eller dyr – udover sneglene.

Nematoderne angriber snegle – særligt agersnegle og netsnegle og kan også bruges til at slippe af med dræbersneglene – men er kun dokumenteret effektive mod de små dræbersnegle.

Nematoderne tiltrækkes af sneglenes slim, de forsøger at kravle ind af sneglens åndehul, hvor de frigiver bakterier. Når en snegl er blevet inficeret, vil den typisk stoppe med at indtage føde efter 4-5 dage, for så at grave sig ned i jorden og dø.

Gartnerens bedste råd mod dræbersnegle

– Noget af det bedste er forebygggelse. Man skal finde ud af, hvor de lægger æg, og så gå de steder efter i efteråret, og få trådt dem ihjel.
Man kan også bruge Ferramol, som er godkendt til økologisk brug mod dræbersnegle. Men man skal huske, at snegle også er et nyttedyr, og det er rigtig vigtigt for miljøet, at vi har sneglene. Hvis jeg har problemer med dem, så får de altså klippet eller skåret hovedet af, siger Anette Wulff.

Hun er driftsleder og gartner hos det økologiske gartneri, Gartneri Toftegaard.

Hvad er Ferramol?

Hvis dræbersneglene er ved at tage overhånd i haven, og man ikke kan overskue den manuelle håndtering, så kan man bruge sneglegift. Sneglegiften, Ferramol, er godkendt til økologisk landbrug – men mange biologer anbefaler den ikke, da den også slår andre snegle og smådyr ihjel, og den langsigtede virkning er ikke kendt.

Ferramol er små blå piller, der indeholder 1 % jernfosfat og anbefales kun brugt i begrænsede mængder ved særligt udsatte planter. Giften lægges under en flise eller andet, så det kun er sneglene, der kan komme til.

Ferramol er ikke en endegyldig løsning på problemet med dræbersnegle, men det kan holde sneglebestanden nede, hvis problemet er meget stort.

Bladlus - bekæmp skadedyr miljøvenligt - grøn forskel

Er der noget mere irriterende , end når dit smukke blomsterbed eller dine friske krydderurter er blevet indtaget af en kæmpe flok bladlus? Læs med, og få gode bud på grønne løsninger.

Sådan bekæmper du bladlus

Bedst som dine blomsterbede står i fuldt flor, bliver de angrebet af bladlus – en ren epidemi af små bevingede væsener, der bare ikke vil forsvinde.

Men inden du tyer til de skrappe midler – som i sidste ende også kan ødelægge dine planter – så læs med her, og få gode råd til mere miljø- og plantevenlige løsninger i kampen mod bladlus.

Hvad er bladlus?

Udseende: Bladlus er meget små, cirka 0,5 mm. De er næbmundede insekter med fem- eller seksleddede antenner og toleddede fødder. De har en snabel, der går langt tilbage på hovedets underside, og de fleste har klare vinger.

Art: Bladlus tilhører to grupper: Phylloxeroidea og Aphidoidea. På verdensplan er der kendskab til over 4500 arter, hvoraf der findes 460 i Danmark.

Kost: Bladlus er plantesugere, som for det meste ernærer sig af saften fra blade, stængler og rødder.

Afføring: Deres afføring kaldes honningdug og er meget sukkerholdig, så den tiltrækker myrer. Myrerne spiser saften i bytte for at beskytte bladlusene mod fjender.

Naturlige fjender: Bladlusenes fjender tæller blandt andet snyltehvepse, hvepse, svirrefluer, tæger, mariehøns og visse fugle.

Skade: Det er kun få planter, der dør af et bladluseangreb, men honningdugen kan danne grobund for en svampebelægning.

Kilde: Gyldendal Den Store Danske

Forebyggelse af bladlus: Brug nyttedyr!

Hvis man spørger gartner, Anette Wulff fra det økologiske gartneri, Gartneri Toftegaard, så er hendes bedste råd til bekæmpelse af bladlus, at man skal holde godt øje og være tidligt ude.

“Ligeså snart vi ser de første bladlus, så sætter vi forebyggende nyttedyr ud,” siger hun og forklarer, at nyttedyr, der kan bruges mod bladlus, kan være snyltehvepse, guldøjelarver, galmyg og deres larver.

Man kan købe snyltehvepse af forskellig slags, men der findes også masser af små snyltehvepse og andre nyttedyr ude i haven.

“Hvis man har en have, der ikke bliver brugt giftstoffer i, så vil der også være rigtig mange nyttedyr, som selv flytter ind,” siger Anette Wulff.

Her behøver man ikke frygte for nyttedyrene. Snyltehvepsene er ikke store grimme gule og sorte hvepse, de er små fluelignende dyr – og de findes naturligt derude, især hvis man holder sin have sprøjtefri. Et andet nyttedyr, der godt kan lide bladlus, og som findes naturligt i haven er mariehøns.

“Hvis der er luseforekomster i haven – så vil de typisk lægge deres æg i nærheden, så når larverne klækkes, så er der madpakker. Det gør de der nyttedyr, de lægger typisk deres æg der, hvor der er mad til deres larver,” siger Anette Wulff.

Bekæmp bladlus med gødning

Et andet godt tip, mens man stadig er på forebyggelses-stadiet er at sørge for at holde sine planter er sunde og velgødede.

Hvis vi skal snakke forebyggelse, så er en velgødet plante bedre i stand til at modstå et luse-angreb, uden at den går helt ned, siger Anette Wulff.

Med “velgødet” mener hun, at planten har den næring, den har brug for. På det økologiske gartneri bruger de økologisk gødning, men hvis man er helt almindelig haveejer, så bruger man sin kompost eller køber noget i et havecenter og følger brugsvejledningen.

Forebyggelsen mod skadedyr er særligt vigtig, når der har været en mild vinter, som betyder at skadedyrene har fået de optimale forhold til at overleve og opblomstre i foråret.

“Efter en mild vinter som i år, kan det være man skal skrive sig bag øret, at man skal være ekstra opmærksom på lus i roserne eller noget andet,” siger Anette Wulff.

3 gode tips til bekæmpelse af bladlus
 1. Sørg for, at dine planter er velgødede og sunde. Så er de mindre tilbøjelige til at bukke under for et bladluse-angreb.
 2. Brug nyttedyr forebyggende mod bladlus. Allerede når du ser de allerførste bladlus, så sæt ind med nyttedyr, så de holdes i skak fra start.
 3. Husk balancen mellem nyttedyr og skadedyr. Du har brug for nogle bladlus for, at dine nyttedyr også kan overleve.

Tidlig bekæmpelse af bladlus

Man kan ikke undgå bladlusene. De kommer altid, men nogle år er værre end andre – og her er det vigtigste, man kan gøre, at holde øje. Efterhånden lærer man som haveejer, hvor det er, man skal holde øje, og hvor der ofte er problemer.

Hvis man ved, at man typisk kan se honningdugen på roserne tidligt hvert år, så kan man komme bladlusene i forkøbet ved at spule blomsterne med en hård stråle fra vandslangen.

Bekæmp bladlus indenfor, i drivhuset og på altanen

Mange tror, at man kun kan sætte nyttedyr ud i et drivhus. For sætter man dem ud i haven – flyver de så ikke væk? Og kan man bruge nyttedyr på angrebne planter indenfor eller på altanen?

“I et drivhus bliver de, hvis der er mad til dem, og det gør de faktisk også på friland. Hvis der er mad, altså bladlus, så holder de til i nærheden. Og i det øjeblik, der ikke er flere lus, så uddør de eller flytter et andet sted hen,” siger Anette Wulff fra Gartneri Toftegaard.

Man kan også sagtens bruge nyttedyrene både indenfor eller på en lille altan, der eventuelt er dækket til med glasruder. Her er det faktisk helt oplagt at bruge nyttedyr.

Man kan godt have nyttedyr indenfor, det er ikke sådan nogle store bæster, der flyver rundt og forstyrrer det hele, siger Anette Wulff.

Man kan selvfølgelig godt mærke, der er nogle små fluer, der flyver rundt, men de bliver omkring planterne, der har problemer med bladlus. Fordi det er der, maden er.

“Der er også nogle, der henter mariehøns ind. Men dem kan man ikke altid bare flytte rundt med, de vil gerne selv bestemme, hvor de er – men hvis man kan få mariehønsene til at lægge æg der, så er det rigtig godt,” siger Anette Wulff.

Brug insektsæbe til at bekæmpe bladlus

Et andet middel mod bladlus er insektsæbe. Nogle laver deres egen hjemmelavede sæbe mod bladlus, som der findes mange opskrifter på. Men man kan også købe færdigblandede sæber.

Hvis du kaster dig ud i at lave din egen sæbe, er et godt, gammelt husmorråd at blande brun sæbe med vand, som du enten dupper på planten med en svamp eller hælder på en sprayflaske og sprøjter på planten.

Et andet tip er at sprøjte skummetmælk på planten, som skulle skræmme bladlusene væk, fordi de ikke bryder sig om den sure mælk.

Fælles for de hjemmelavede remedier mod bladlus er, at de er mere skånsomme, end mange af de sprøjtemidler og det lusegift, man kan købe.

“Hvis man har et stort angreb af lus, så kan man give dem en gang sæbesprøjt først, og nogle planter skal så efterfølgende skylles. Så har man taget de værste skadedyr, og så kan nyttedyrene klare det sidste,” siger Anette Wulff.

Det kan være en god kombination med insektsæbe og nyttedyr, hvis det er et slemt angreb af bladlus på en eller flere af dine planter.

Bladlus: Husk balancen mellem nyttedyr og skadedyr

Hos Gartneri Toftegaard gør de meget ud af at snakke med deres kunder om balance. Hvis du vil have nyttedyr, er du også nødt til at have nogle skadedyr, for ellers har nyttedyrene ikke noget at leve af og så flytter de væk. Der skal altså være nogle bladlus til de nyttedyr.

“Nogle gange går folk helt i panik, hvis et år bøgehækken er helt fyldt med bøgelus, men hvor jeg siger ‘herregud altså,’ det er en kort periode, og så er der en masse til musvitterne og mejserne og deres unger,” siger Anette Wulff.

Man skal også passe på med at behandle en plante for mange gange med eksempelvis en sæbe eller et lusemiddel. For på et tidspunkt har planten fået nok, og så har du ødelagt dens eget beskyttende immunforsvar. Overfladen på bladene kan nemlig blive slidt ned, så den ikke kan beskytte sig mod svampesygdomme og andre sygdomme.

myrer - bekæmp skadedyr miljøvenligt - grøn forskel

Selvom de er små, kan de være en kæmpe gene – myrerne. Få gode tips til, hvordan du slipper af med dem på en miljøvenlig måde.

Myrebekæmpelse – Sådan gør du

Hvad enten myrerne har indtaget terrassefliserne, baghaven eller køkkengulvet, kan vi godt blive enige om, at de små skadedyr er både irriterende og generende.

Men hvordan bekæmper man myrer? Der er heldigvis mange gode råd at hente – nogle sågar i dit eget køkken. Vi hjælper dig af med myrerne, og det helt uden brug af giftige sprøjtemidler.

Værd at vide om myrer

Typer: Tissemyrer, skovmyrer, havemyrer eller flyvemyrer.

Sort havemyre: Den mest almindelige myre i Danmark er den sorte havemyre (lasius niger). Den kan man finde stort set alle steder fra land til by, fra hus til have til strand. Hannen er cirka 3-5 mm lang og mørkebrun, hvorimod hunnen kan blive op til 9mm og har klare vinger.

Hvor bor de? Myrerne opholder sig mange forskellige steder: under havefliserne, i en stor tue i haven, under gulvet i huset og også inde i væggene.

Myretuen: Der kan bo mange tusinde myrer inde i myretuen, derfor er den mest effektive løsning mod myrerne at finde deres tue og destruere den.

Forhold: Når myrerne skal bygge deres tue, har de brug for tag over hovedet, varme og tørre forhold. Et oplagt sted er under din nye terrasse.

Føde: Myrerne elsker søde sager, og de kan bevæge sig mange hundrede meter væk fra deres bo for at finde mad.

Skader: Nogle myrer kan lave alvorlige skader på dit hus, særligt hvis der er tale og gammelt og svækket træ. De kan også skade flisebelægningen udenfor.

Bekæmpelse af myrer inde og ude handler om forebyggelse

Når du ordner dit hus er det en god ide at holde øje med og vedligeholde mure, sokler og træværk og tjekke om, der er myreangreb. Jo bedre vedligeholdt dit hus er, jo sværere vil myrer og andre skadedyr have ved at angribe det.

Den bedste måde at forebygge et myreangreb indenfor er simpel: Gør rent. Det lyder enkelt, men de fleste af os kender de dage, hvor opvasken hober sig op og gulvet ikke lige bliver vasket så ofte, som det burde.

Men hvis du vil være på forkant mod myrerne, så skal du til at sætte det beskidte service i opvaskeren, tømme skraldespanden hyppigere, vaske skærebrættene efter brug og tørre bordet af. Hvis myrerne allerede er kommet ind, må du følge deres spor og gøre grundigt rent på deres sti.

Husk, myrer er snedige, så hvis du følger deres spor og blokerer deres vej ind i huset, skal de nok forsøge at finde en ny – særligt, hvis de ved, der er søde sager at komme efter.

Bekæmp myrerne med hjemmelavet myregift

Der findes et utal af råd til myrebekæmpelse, hvor du bruger helt almindelige husmidler. Men vær forsigtig, når du bruger husmidler til myrebekæmpelse – og husk, at selvom det virker natuligt, kan det stadig gøre skade.

Det er eksempelvis ulovligt at bruge salt og eddike til skadedyrsbekæmpelse i haven, fordi det ikke er godkendt af Miljøstyrelsen.

Her er en liste over nogle midler mod myrer:

 • Kanel. Strø kanel, hvor myrerne opholder sig. Myrer bryder sig ikke om kanel, men minusset ved kanelen er, at den afgiver farve. Men ellers er det et mildt middel mod myrerne, som både kan anvendes inde og ude.
 • Kartoffelmel, bagepulver og sukker kan også bruges i kampen mod myrerne. Myrerne elsker det søde, men de kan ikke fordøje det, så det ender med at slå dem ihjel.
 • Kogende vand hælder du direkte ned i myretuen. Det ødelægger myretuen og slår mange af myrerne ihjel – det gentages, indtil de sidste myrer driver videre.
 • Kaffegrums kan være en effektiv måde at holde myrer væk på. Strø det udenfor langs soklen på huset, og gentag, hvis det regner eller blæser væk.
 • Strandsand kan bruges, hvis du har myrer mellem fliserne. Myrerne kan ikke bygge med det og søger så væk – det kan også hældes ned i myretuen.
Se hvordan man kan bekæmpe myrer med kogende vand

3 gode tips til bekæmpelse af myrer
 1. Bekæmp kun de myrer, der er til stor gene i haven og selvfølgelig i hjemmet. Myrer har en vigtig funktion i det naturlige system, og du skal derfor ikke sætte alt ind for at udrydde dem helt.
 2. Husk, hvad der virkede i år – så er du klar, når myrerne kommer igen næste år.
 3. Gør rent – et rent hjem uden snavs og krummer er ikke noget for myrerne – så hvis du er omhyggelig med rengøringen fra starten af foråret, kan du helt undgå dem inde i huset.

Når myrerne skal bekæmpes indendørs, kan det være en løsning i første omgang at teste nogle naturlige hjemmelavede løsninger til bekæmpelsen. Men hvis problemet er slemt, er det bedste råd at kontakte profesionelle skadedyrsbekæmpere.

Myrer indenfor er som regel størst problem om foråret – om sommeren rykker de udenfor for at søge føde. Bladlus og myrer går hånd i hånd, for myrene elsker at samle honningdug fra bladlus.

Myrebekæmpelse i haven

Hvis du ved hvor myretuen er, er det klart den letteste løsning at gå direkte til kilden. Her kan du bruge kogende vand. Det tager højst sandsynligt nogle gange, inden du er helt af med de myrerne.

En mindre voldsom løsning er at sprede citron og appelsinskræller rundt omkring myretuen. Det tager mere tid end det kogende vand, men det er en mere human løsning. Og myrerne kan ikke lide lugten af citron og appelsin – så de skal nok fordufte.

Myrebekæmpelse på terrassen, græsplænen eller i drivhuset

Hvis myrerne har bygget deres tue et uheldigt sted som midt på din græsplæne eller i dit drivhus, kan du ved kontinuerligt at vande deres bo skræmme dem væk. Men den metode tager lang tid, og kan kræve at du vander flere gange om dagen.

I drivhuset kan du også sætte vagtler ud – de er glade for en lille myresnack.

Hvis myrerne har lavet et bo under dine nye terrassefliser, som de rigtig godt kan lide, er en god måde at få dem væk på at smide en masse strandsand. Og her er det vigtigt, du er opmærksom, for hvis myrerne får lov til at blive for længe, kan de rykke helt rundt på underlaget under fliserne – så de kommer til at ligge skævt eller begynder at synke ned.

Bekæmpelse af myrer: Hvis skaden er slem

Hvis skaden er alvorlig, kan du blive nødsaget til at kontakte en professionel skadedyrsbekæmper. Husk at tjekke deres miljøpolitik ud, inden du ringer.

Hvis du vælger at bruge myregift selv, så tjek først, at det er godkendt til bekæmpelse af myrer i Danmark. Vær desuden opmærksom hvor, og hvordan giften skal bruges.

Læs mere på Miljøstyrelsens hjemmeside

Myrebekæmpelse under gulvet

Der er mange gode råd til metoder, du selv kan bruge mod myrerne, men hvis skaden er sket, og du eksempelvis har et myrebo under gulvet, kan det være nødvendigt at tilkalde professionel hjælp.

En myretue under gulvet kan skabe alvorlige skader. Myrerne går som regel efter bløde materialer, der allerede er svækkede, men de kan også finde på at gå i frisk træ og isoleringsmateriale.

Myrene kan både svække bygningen, men deres konstruktion samler også fugt, som skaber misfarvninger og forårsager råd og svamp på sigt.

hveps - bekæmp skadedyr miljøvenligt - grøn forskel

Hvepsene skaber måske ikke så meget ravage i haven, men de kan være nok så generende, når aftensmaden serveres på terrassen – og så kan de være farlige for mennesker. Vi har samlet nogle miljøvenlige bud på, hvordan du slipper af med dem.

Sådan bekæmper du hvepse

Det kan godt være hvepse ikke er til decideret gene for din have, men de kan ødelægge selv den hyggeligste grillaften på terrassen, når de insisterer på at parkere rumpetten på første parket. Men der er masser af gode tips til, hvordan man kan holde de irriterende og ofte aggressive hvepse væk fra rødvin og pindis.

Værd at vide om hvepse

Typer: Hvepse er den samlede betegnelse for en lang række af grupper af årevingede insekter. Heriblandt: bladvepse, træhvepse, halmhvepse, galhvepse, snyltehvepse, guldhvepse og de mest udbredte: gedehamse.

Den mest almindelige: Er gedehamsen, Paravespula vulgaris, der lever i millionvis i Europa.

Udseende: De almindelige gedehamse har fire gule pletter på brystet, et gult-sort hoved og sorte antenner. De er cirka 12-15 mm lange, mens hanner og dronningen er cirka 16-19 mm.

Hjem: De vælger ofte at bygge deres bo i jorden, gamle musehuller, i tæt vegetation (buske og hække), i hule træer og i bygninger.

Naturlige fjender: Hvepsens fjender tæller blandt andet fugle, edderkopper, ugler og sågar større hvepse.

Skade: Hvepse kan volde stor skade på mennesker, hvis man er allergisk. Få tjekket om, du er allergisk, inden du selv begynder at fjerne at fjerne et hvepsebo.

Læs mere om allergi overfor hvepse og bier

Kilde: Gyldendal Den Store Danske

Sådan forebygger du mod hvepse: Find hvepseboet

Et hvepsebo er kun aktivt ét år af gangen. Herefter starter dronningen på et nyt bo, og får hurtigt selskab af alle sine hjælpere.

Det er ikke let at forudse, hvor det nye hvepsebo kommer til at være, for et hvepsebo kan være næsten alle steder; på loftet, i en gammel træstub, i cykelskuret, i et hul i jorden eller et helt andet sted.

Har dronningen fundet et særligt godt sted, kan hun godt finde på at lægge det nye hjem tæt på, men ellers er det umuligt at vide, hvor det nye bo kommer til at være

Hvis hvepsene har lagt hvepseboet omtrent samme sted flere gange, kan man forsøge sig med insektnet, så de har svært ved at etablere sig. Insektnettet er især effektivt og billigt, hvis man sætter det under udhængsbrædder, og hvor der ellers er adgang til taget, eller hvis man har huller ind til en hulmur.

Bekæmpelse af hvepse med kunstigt hvepsebo

Har man tidligere haft hvepse i hulmure, udluftningskanaler eller under taget, kan man sagtens fjerne hvepseboet henover vinteren og foråret, og lukke for hvepsenes adgang via huller eller sprækker.

Hvepsedronningen søger efter et egnet sted til det nye hvepsebo om foråret, og hun vil altid lede efter et sted, hvor der ikke er mange andre hvepse. Derfor kan et kunstigt hvepsebo have en forebyggende effekt, hvis man ønsker en hvepse-fri sommer.

Placer det kunstige hvepsebo, hvor du absolut ikke vil have hvepse.

Det kunne være ved hoveddøren, på terrassen eller ved et vindue.

Hvordan kender man forskel på en bi og en hveps?

Selvom bier og hvepse nemt kan forveksles, når de flyver hurtigt forbi, er der store forskel på de to arter.

Hvepsen har meget klare gul-sorte linjer på ryggen, et slankt udseende med den karakteristiske hvepsetalje og spidse bagkrop. Hvepsen udsender ikke ligeså meget gift som bien, men kan til gengæld stikke flere gange, da den ikke har modhager på sin stikbrod.

Bien er anderledes svag i farverne, har en behåret krop og er generelt rund at se på. Bien skal generes groft før den stikker, mens hvepsen let bliver aggressiv. Bier har modhager i broden som gør, at den bliver siddende ved et stik. Bier kan ikke overleve uden brod, så de dør kort efter et stik.

Læs mere om biernes vigtige rolle her.

Fjernelse af aktivt hvepsebo

Kan man selv fjerne et aktivt hvepsebo? Svaret er ja, men det kræver, at man kommer meget tæt på hvepsene – så det er ikke for sarte sjæle, og man bør kun begive sig ud i det med en professionel beskyttelsesdragt.

Fjern hvepseboet, put det straks i en plastiksæk, og sørg for, at den er helt lukket. Efter du har fået boet i posen, skal du enten smide den ud med det samme eller genudsætte hvepsene i naturen.

Husk igen at have beskyttelsesudstyr på, når du åbner sækken!

Fjern hvepseboet sent om aftenen eller om natten, hvor hvepsene er mindst aktive.

Bliv tjekket hos lægen for allergi, inden du selv kaster dig ud i at fjerne et hvepsebo. Hvis du er allergisk overfor hvepsestik, så bør du søge professionel hjælp i stedet for at fjerne hvepseboet selv.

Bekæmp hvepse med fælder

Hvis fjernelse af hvepseboet er lige voldsomt nok for dig, eller hvis du bare ikke kan finde det – kan du lokke dem væk med fælder.

Tag en sodavandsflaske (gerne en halvandenlitersflaske), og skær den over på midten. Vend toppen om, og put den ned i bunden, så den fungerer som en tragt ned til bunden. Heri putter du en sukkerholdig saft, juice eller sodavand og venter på, at hvepsene bliver tiltrukket.

Sæt fælden et stykke væk fra det sted i haven, hvor du absolut ikke ønsker at blive generet af hvepsene – det vil ofte være så langt væk fra terrassen som muligt.

Hvepse: 3 gode tips
 1. Slå ikke ud efter dem, og undgå at gå i panik – for så bliver de hurtigere aggressive.
 2. Lok hvepsene væk med søde fælder, du selv laver og placerer langt væk fra terrassen.
 3. Find ud af om du er allergisk. Bliv tjekket for allergi mod bi- og hvepsestik næste gang du er hos lægen. Hvis du er, så konsultér lægen om, hvad du skal gøre, hvis du bliver stukket.

Hvepse er nyttedyr

Når du begynder at tænke i bekæmpelse af hvepse, så skal du huske på, at hvepse faktisk også er et godt nyttedyr i haven. Anette Wulff fra det økologiske gartneri, Gartneri Toftegaard, er ikke selv glad for hvepse, men anerkender deres vigtige funktion i naturen.

“En hveps er i princippet ikke et skadedyr – det er en vigtig bestøver, men vi synes jo, det er et skadedyr, fordi den generer os på terrassen, når vi sidder med røde bøffer,” siger hun og tilføjer:

Hvepse er et rovdyr, så de kan faktisk også tage nogle bladlus.

Det kan derfor i første omgang være en god idé at tænke i at lokke hvepsene væk – frem for at helt at udrydde dem.

“Hvepse er ikke et skadedyr i forhold til planter som sådan. De er en gene for os mennesker, og så handler det jo om at lokke dem væk fra terrassen med lidt sød saft med lidt alkohol i,” siger hun.

Hold hvepse væk fra haven og terrassen

Hvis du er generet af hvepse, når du sidder og nyder sommervarmen på terrassen eller i haven, så er der gode råd at hente.

 • Hav en forstøverflaske med vand klar, og sprøjt løs på hvepsen, som hurtigt vil søge tilbage til boet, da den tror det regner.
 • Drik af glas, da hvepsene kan være svære at se i mørke flasker og dåser. Put eventuelt en ølbrik ovenpå, så hvepsen ikke kan komme ned i glasset. Husk på, at hvepse bliver tiltrukket af søde væsker.
 • Sæt en skål med eddike på havebordet. Hvepse hader eddike, så det har den modsatte effekt af sukkervæsken.
 • Undgå at gå barfodet i græsset. Hvepse og bier er lette at overse, når de er ved de små blomster i græsset.
 • Slå ikke ud efter hvepsene, og gå ikke i panik. De er af natur ikke aggressive, så skub dem stille væk med flad hånd.

Bekæmpelse af jordhvepse

Jordhvepse er ikke en speciel race, men helt almindelige gedehamse. Den eneste forskel er, at de har deres bo i jorden. Jordhvepse anses ofte for at være mere aggressive, men det er de ikke – de lever bare et sted, hvor der er større risiko for, at de bliver irriteret.

Jordhvepse er en anelse mere besværlige at forebygge og bekæmpe, da boerne ofte er store og ikke lige til at fjerne.

Det hjælper ikke at hælde vand ned i boet eller at dække det til med mere jord, da hvepsene blot vil grave sig fri hurtigt.

Er boet et irriterende sted, eksempelvis hvor børn, voksne eller kæledyr færdes, skal det bekæmpes. Her er det en god idé at tilkalde en professionel skadedyrsbekæmper.


Nyhedsbrev