Shane og FN’s 17 verdensmål til børn: Sundhed og trivsel

Multikunstner, Shane Brox, fortæller via fantasifulde historier, hvad FN’s 17 verdensmål går ud på.
1/7 2020

Verdensmål 3 handler om, at alle mennesker har ret til medicin og lægehjælp. I dette afsnit møder vi Josefine, Tajeb, Minoo og Nutte, der alle sammen ligger på hospitalet, fordi de er blevet syge. På hospitalet står en fyldt potte lige ved siden af bordet med operationsinstrumenter, og det går ikke. Bakterierne fra potten kan nemlig gøre patienterne endnu mere syge. Derfor er renlighed og hygiejne meget vigtigt, både på hospitalerne og hjemme hos os selv, så vi undgår at smitte hinanden med sygdom.

FN’s verdensmål

Hvad er det nu lige FN’s 17 verdensmål handler om? Det kan være vanskeligt at svare på, og det er endnu sværere at oversætte til et sprog, som børn kan forstå. Men det kan Shane Brox via hans kreative, eventyrlige og tankevækkende univers, der møder børn og barnelige sjæle i øjenhøjde. I en serie af 17 små afsnit beskriver Shane Brox hvert verdensmål, lige fra afskaffelse af fattigdom til kvalitetsuddannelse og livet i havet og på land.

Shane og FN’s 17 verdensmål til børn er et underholdende og lærerigt element, der åbner op for samtale med de små om store emner.

Verdensmål 3 handler om, at alle mennesker i alle aldre, i alle lande skal sikres et godt helbred

Det skal ske ved at sætte yderligere ind for at redde mødres og børns liv, gøre en ende på epidemierne af store smitsomme sygdomme, reducere de ikke-smitsomme sygdomme med en tredjedel, og ved at give alle adgang til sygesikring. Sideløbende skal alle have adgang til vacciner og effektiv medicin, som folk rent faktisk har råd til at købe.

Selvom de smitsomme sygdomme er alvorlige, handler mange af vores sundhedsproblemer også i høj grad om livsstil, og mange mennesker i både rige og fattige lande har i dag alvorlige problemer med diabetes, lungekræft, stofmisbrug og alkoholisme. Verdensmålene kalder ikke til forbud mod de dårlige vaner, men til at styrke forebyggelsen og behandlingen af stofmisbrug, heriblandt både narkotiske stoffer og alkohol, og at modvirke udbredelsen af tobaksrygning.

Sidst men ikke mindst skal vi også sætte ind for at halvere antallet af døde og sårede i trafikulykker på verdensplan inden 2030. Cirka 1,25 millioner mennesker bliver hvert år dræbt i trafikken. Og selv hvis bilen ikke rammer fysisk, er luftforurening i byerne blevet en usynlig men enorm dræber. Verdenssundhedsorganisationen WHO har beregnet, at luftforurening slår omkring 7 millioner mennesker ihjel hvert år. Verdensmål 3 sigter mod, at vi skal reducere antallet af dødsfald og helbredsproblemer på grund af forurening af luft, vand og jord væsentligt inden 2030.

Læs meget mere om FN’s verdensmål 3: https://www.verdensmaal.org/3-sundhed-og-trivsel#secondary-header-container


Nyhedsbrev