Shane-verdensmål-6

Shane og FN’s 17 verdensmål til børn: Rent vand og sanitet

Multikunstner, Shane Brox, fortæller via fantasifulde historier, hvad FN’s 17 verdensmål går ud på.
5/8 2020

Verdensmål 6 handler om rent vand og sanitet, og at alle skal have adgang til rent drikkevand. I dette afsnit møder vi mågen Mogens, der netop af ved at aflægge toilettet et visit. På et toilet er der vand, men har du nogensinde tænkt over, hvor vandet kommer fra, når du tænder for vandhanen? Næsten alt levende på jorden har brug for vand for at kunne overleve. Og selvom ca. 70 procent af jordens overflade er dækket af vand, betyder det ikke, at det hele kan drikkes. Derfor skal vi lære at indsamle og bruge regnvand, fjerne salt fra havvand og rense spildevandet fra huse og fabrikker, for næsten alle levende væsener har brug for rent vand – det gælder både dyr og mennesker.

Se flere afsnit her

Verdensmål 6 handler om at sikre bæredygtig adgang og forvaltning af vand og sanitet for alle. 

Ambitionen for Verdensmål 6 er, at alle mennesker skal have adgang til rent drikkevand. Samtidig skal alle mennesker have adgang til ordentlig sanitet og hygiejne, hvilket blandt andet omfatter ordentlig kloakering og toiletforhold.

Rent vand er en af de vigtigste forudsætninger for sundhed, og derfor er det en god nyhed, at 91 procent af verdens befolkning nu har adgang til en forbedret vandkilde. I år 2000 var det kun 82 procent. ”Forbedret” betyder, at man ikke længere henter vandet direkte fra søer og floder, hvor vandet ofte kan være beskidt og sygdomsfremkaldende, men i stedet har adgang til en brønd, en vandpumpe, eller måske ligefrem har fået en vandhane derhjemme.

Omkring 946 millioner mennesker er stadig nødt til at besørge på marken eller i skoven, langs togskinner eller måske på åben gade, fordi de ikke har mulighed for at gå på toilettet. Det er ikke bare ubehageligt, men også med til at sprede sygdomme, der slår mange mennesker ihjel. Adgangen til bedre toiletforhold er dog steget siden 2000, hvor 59 procent af verdens befolkning havde adgang til et toilet. I dag er tallet omkring 68 procent.

Sidst men ikke mindst handler mål 6 om at forvalte verdens vandressourcer på en bæredygtig måde. Vi skal blive bedre til at indsamle og bruge regnvand, fjerne saltet fra havvand, behandle vores spildevand, og beskytte og genoprette de naturområder, hvor vandet ofte kommer fra. Ifølge FN’s Fødevareorganisation FAO leverer skove og vådområder omkring 75 procent af det ferskvand, som vi bruger i verdens byer, i industrien og i landbruget.

 Læs meget mere om FN’s verdensmål 6: https://www.verdensmaal.org/6-rent-vand-og-sanitet#secondary-header-container

FN’s verdensmål

Hvad er det nu lige FN’s 17 verdensmål handler om? Det kan være vanskeligt at svare på, og det er endnu sværere at oversætte til et sprog, som børn kan forstå. Men det kan Shane Brox via hans kreative, eventyrlige og tankevækkende univers, der møder børn og barnelige sjæle i øjenhøjde. I en serie af 17 små afsnit beskriver Shane Brox hvert verdensmål, lige fra afskaffelse af fattigdom til kvalitetsuddannelse og livet i havet og på land.

Shane og FN’s 17 verdensmål til børn er et underholdende og lærerigt univers, der åbner op for samtale med de små om store emner.


Nyhedsbrev