Shane brox verdensmål 5

Shane og FN’s 17 verdensmål til børn: Ligestilling mellem kønnene

Multikunstner, Shane Brox, fortæller via fantasifulde historier, hvad FN’s 17 verdensmål går ud på.
5/8 2020

Verdensmål 5 handler om ligestilling mellem kønnene, og at alle piger og drenge skal have de samme rettigheder og muligheder i livet. I dette afsnit møder vi de stolte forældre til William og Rose-Marie. Begge forældre synes, det er vigtigt, at deres datter og søn har de samme muligheder igennem livet – for drenge og piger er faktisk ikke så forskellige. De har en hjerne, et hjerte, de har følelser og forældre. Men selvom drenge og piger på mange måder er ens, bliver de nogle gange behandlet meget forskelligt. Der er f.eks. nogle steder i verden, hvor piger ikke må gå i skole, få et arbejde eller gå til fodbold.

Se flere afsnit her

Verdensmål 5 handler om at opnå ligestilling mellem kønnene og styrke kvinders og pigers rettigheder og muligheder

Halvdelen af verdens befolkning er af hunkøn, men denne halvdel kan ikke altid leve og bidrage på lige fod, fordi kvinder ikke alle steder har samme rettigheder og muligheder som mænd. Det femte verdensmål sigter mod, at al diskrimination og vold mod kvinder og piger skal standses overalt i verden, og at kvinderne skal have lige rettigheder til ressourcer som land og ejendom, at deltage i det politiske liv, og ikke mindst bestemme over deres egen krop – heriblandt retten til selv at bestemme, hvor mange børn de vil have, og hvornår.

En af de ting, man kan gøre i praksis for at give kvinder bedre rettigheder er at forbyde børneægteskaber, så unge piger har en chance for at uddanne sig til andet og mere end blot at blive mødre. Stadig flere lande sætter ind mod børneægteskaber, og andelen af ekstremt unge brude falder langsomt i verden. I 1990 blev omkring 12 procent af verdens piger gift, før de var 15 år gamle, og det skete især i Afrika og Asien. I dag er tallet faldet til 7 procent, og det hurtigste fald er sket i det nordlige Afrika. Dette viser, at det er muligt at ændre ved gamle traditioner, selv i meget traditionelle samfund.

Verdens kvinder gør sig også langsomt mere og mere gældende i politik. I 2016 steg antallet af kvinder i verdens parlamenter til 23 procent. I 2006 var tallet kun 17 procent. Men med den nuværende hast vil det stadig tage 45 år, før kvinder og mænd fylder lige meget i parlamenterne.

Læs meget mere om FN’s verdensmål 5: https://www.verdensmaal.org/5-ligestilling-mellem-koennene

FN’s verdensmål

Hvad er det nu lige FN’s 17 verdensmål handler om? Det kan være vanskeligt at svare på, og det er endnu sværere at oversætte til et sprog, som børn kan forstå. Men det kan Shane Brox via hans kreative, eventyrlige og tankevækkende univers, der møder børn og barnelige sjæle i øjenhøjde. I en serie af 17 små afsnit beskriver Shane Brox hvert verdensmål, lige fra afskaffelse af fattigdom til kvalitetsuddannelse og livet i havet og på land.

Shane og FN’s 17 verdensmål til børn er et underholdende og lærerigt univers, der åbner op for samtale med de små om store emner.


Nyhedsbrev