Shane brox-verdensmål-9-web

Shane og FN’s 17 verdensmål til børn: Industri, innovation og infrastruktur

Multikunstner, Shane Brox, fortæller via fantasifulde historier, hvad FN’s 17 verdensmål går ud på.
11/8 2020

Verdensmål 9 handler om industri, innovation og infrastruktur, og at der skal bygges gode veje i alle lande. I dette afsnit møder vi en bondekone, hvis hus står i brand. Det er helt umuligt for brandfolket at komme frem og slukke branden. Vejen til bondekonens hus er nemlig ikke bygget ordentlig. Det er livsvigtigt, at der er gode veje i alle lande, så vi kan komme derhen hvor vi vil, og at hjælpen kan komme til frem, hvis vi har brug for den. Lige så vigtigt er det også, at vi får bedre jernbaner og havne, der sammen med et godt vejnet gør det nemmere at handle lokalt og med resten af verden.

Se flere afsnit her

Verdensmål 9 handler om, at vi skal bygge robust infrastruktur, fremme inklusiv og bæredygtig industrialisering og understøtte innovation

Mål nummer ni virker måske som et af de verdensmål, der er sværest at forholde sig til. Men i bund og grund handler det om at få vores samfund til at løbe rundt på en smartere måde. Det handler om de veje, jernbaner og havne, der gør os i stand til at handle med hele verden i stedet for kun vores lokalområde. Og det handler om at finde på nye metoder til at arbejde mere bæredygtigt i verdens fabrikker og virksomheder, så vi bruger ressourcerne mere effektivt og mere miljømæssigt fornuftigt.

Et af de vigtigste delmål er, at de mindst udviklede lande skal industrialiseres. Det vil sige, at industrien skal udgøre en større del af landenes samlede økonomi, i forhold til landbrug og minedrift. Fordelen ved dette er, at landene så kan skabe flere arbejdspladser lokalt, og beholde en større del af produkternes værdi internt i landet, i stedet for at sælge råstofferne direkte videre til andre lande.

Men økonomi handler i dag ikke længere kun om fabrikker og råstoffer. Mange af de største og mest succesfulde selskaber handler med informationer og viden, og internettet er både blevet en salgskanal og et vigtigt grundlag for kvalitetsuddannelse. Udbredelsen af telefon og internet skete før i tiden langsomt i udviklingslandene, fordi der skulle trækkes kabler. Men med den moderne mobilteknologi er adgangen til kommunikation eksploderet: 95 procent af verdens befolkning lever nu i områder med mobildækning, og selv i de mindste landsbyer har folk ofte mobiltelefoner. Meget af dækningen er dog indtil videre kun med det basale mobilnet. Ud af de 3,4 milliarder mennesker, der bor i verdens landområder, er det kun en tredjedel, der lever i områder, hvor der er dækning med mobilt bredbånd (3G). Og selvom man bor i et område med dækning, er det ikke sikkert, at man har råd til at gå online. Verdensmålene sigter mod, at alle mennesker i de mindst udviklede lande skal have adgang til internettet inden 2020, og at det skal ske til en overkommelig pris.

Læs meget mere om FN’s verdensmål 9: https://www.verdensmaal.org/9-industri-innovation-og-infrastruktur#secondary-header-container

FN’s verdensmål

Hvad er det nu lige FN’s 17 verdensmål handler om? Det kan være vanskeligt at svare på, og det er endnu sværere at oversætte til et sprog, som børn kan forstå. Men det kan Shane Brox via hans kreative, eventyrlige og tankevækkende univers, der møder børn og barnelige sjæle i øjenhøjde. I en serie af 17 små afsnit beskriver Shane Brox hvert verdensmål, lige fra afskaffelse af fattigdom til kvalitetsuddannelse og livet i havet og på land.

Shane og FN’s 17 verdensmål til børn er et underholdende og lærerigt univers, der åbner op for samtale med de små om store emner.


Nyhedsbrev