Shane Brox

Shane og FN’s 17 verdensmål til børn: Bæredygtig energi

Multikunstner, Shane Brox, fortæller via fantasifulde historier, hvad FN’s 17 verdensmål går ud på.
5/8 2020

Verdensmål 7 handler om bæredygtig energi, og at alle skal have adgang til energi til en rimelig pris. I dette afsnit møder vi Ferdinand, hans kone Birthe og deres yndlingsfår Rofus. Ferdinand har en masse vindmøller og solpaneller på taget, der sørger for elektricitet til huset, og Birthe bader i vandet fra regnvandstanken på taget. På den måde bruger både Birthe og Ferdinand den energi, som naturen selv producerer. Det er Rofus glad for, for den vedvarende energi skader nemlig ikke naturen.

Se flere afsnit her

Verdensmål 7 handler om, at vi skal sikre, at alle har adgang til pålidelig, bæredygtig og moderne energi til en overkommelig pris

Mål 7 handler om at give alle adgang til pålidelig, bæredygtig og moderne energi. Når vi i den rige del af verden snakker om bæredygtig energi, handler det ofte om, at vi skal gå væk fra kul og olie og i stedet bruge mere energi fra sol, vind og vand. Men i mange lande laver folk stadig mad over åben ild, og her handler det i lige så høj grad om at komme væk fra at bruge osende pindebrænde i køkkenet og i stedet lave mad på f.eks. et gaskomfur.

Andelen af mennesker med adgang til gas eller elektricitet i køkkenet er steget med syv procentpoint siden 2000, men befolkningstilvæksten har samtidig betydet, at der nu faktisk er flere mennesker, der laver mad over åben ild end tidligere. Omkring 3 milliarder mennesker lever i dag på den måde.

Til gengæld stiger andelen af mennesker med adgang til elektricitet støt, og det skyldes især udbredelsen af solceller, der er faldet voldsomt i pris de senere år. Sammen med de nye LED-pærer, der kræver mindre strøm, har det givet mange mennesker i yderområder mulighed for at få lys om natten, hvilket blandt andet betyder, at skolebørn kan læse lektier, og at folk kan følge med i nyhederne i radioen eller på de smartphones, der virkelig er slået igennem i de seneste ti år, selv i meget fattige områder.

Læs meget mere om FN’s verdensmål 7: https://www.verdensmaal.org/7-baeredygtig-energi#secondary-header-container

FN’s verdensmål

Hvad er det nu lige FN’s 17 verdensmål handler om? Det kan være vanskeligt at svare på, og det er endnu sværere at oversætte til et sprog, som børn kan forstå. Men det kan Shane Brox via hans kreative, eventyrlige og tankevækkende univers, der møder børn og barnelige sjæle i øjenhøjde. I en serie af 17 små afsnit beskriver Shane Brox hvert verdensmål, lige fra afskaffelse af fattigdom til kvalitetsuddannelse og livet i havet og på land.

Shane og FN’s 17 verdensmål til børn er et underholdende og lærerigt element, der åbner op for samtale med de små om store emner.


Nyhedsbrev