Inspiration
5. april 2016

Derfor skal du vælge sæsonens frugt og grønt

Supermarkederne bugner af det meste frugt og grønt året rundt. Men hvis du gerne vil mindske klimabelastningen, er det en god idé at sætte sig ind i, hvornår dine grønne favoritter er i sæson herhjemme. Læs med, og bliv inspireret til at spise efter årstiden.

Kurv med sæsonens frugt og grønt - grøn forskel
Du kan spise persille, løg og champignon hele året - men det meste andet frugt og grønt er bedst på bestemte årstider. Se tabellen nederst i artiklen, og find ud af, hvornår din ynglingsfrugt eller -grøntsag er i sæson.

Man kan godt blive fristet til koldskål med jordbær, når foråret kommer – men det er en god idé at vente til juni og juli, hvor de lækre bær er i sæson.

For når du køber frugt og grønt efter den danske sæson, så mindsker du klimabelastningen betydeligt, viser rapporten Klimaorienterede Kostråd fra DTU Fødevareinstituttet.

I rapporten fremgår det, at: “klimabelastningen fra danskernes fødevareforbrug kan reduceres ved et bevidst fødevarevalg, ved at minimere fødevarespild og ved en mere bæredygtig fødevareproduktion i blandt andet landbruget.”

Læs mere: Sådan spiser du klimavenligt

Spis efter sæson, og skær ned på kødet

Hvis du gerne vil have plus på klimakontoen, kan det altså godt betale sig at få helt styr på, hvornår dine grønne favoritter er spiseklar herhjemme – også selvom supermarkederne bugner af det meste frugt og grønt hele året rundt fra andre lande.

“Det vil være godt, hvis forbrugerne bliver vænnet til at vælge frugt og grønt, der følger den danske sæson. Det vil give en mindre belastning for klimaet, fordi man på den måde får reduceret klimaudledningen fra transport af fødevarer fra andre lande,” siger Anne Vibeke Thorsen, bromatolog og projektleder ved DTU Fødevareinstituttet og medforfatter til rapporten.

Læs mere: Sådan undgår du madspild

Beregningerne fra rapporten viser også, at: “en kost, som følger de nuværende kostråd og yderligere klimaoptimeres (dvs. at der vælges fødevarer med det laveste klimaaftryk inden for fødevaregrupperne kød, grøntsager og frugt) kan reducere klimaaftrykket med 23 procent i forhold til den gennemsnitlige nuværende kost inkl. drikkevarer.”

Anne Vibeke Thorsen anbefaler også, at danskerne tænker over at mindske deres indtag af kød, da kød har en høj grad af klimabelastning.

Sådan finder du rundt i sæsonerne

Kan du huske, hvornår det er sæson for de forskellige typer frugt og grønt i Danmark? Hvis ikke, så er der hjælp at hente i tabellen herunder, der oprindeligt stammer fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Hvis du gerne vil printe den ud og hænge den op i køkkenet, kan du hente tabellen i høj opløsning ved at klikke her.

Læs mere om