Guide
21. september 2016

Sådan undgår du, at dit barn tager skade af kemi på børneværelset

Dit barn er ekstra-sårbart over for kemikalier. Følg disse råd og undgå kemisk indeklima på den lilles værelse

Billede af børneværelse
Både Det Økologiske Råd og Miljøstyrelsen har stort fokus på børn og kemikalier i øjeblikket. Følg rådene nedenfor og udsæt dit barn for så lidt skadelig kemi som muligt i indeklimaet på børneværelset.

Det Økologiske Råd har netop skræmt os lidt med en helt ny rapport, der viser, at der på samtlige 17 børneværelser, de testede, fandtes både fosfatbaserede flammehæmmere og ftalater. Det er derfor tid til at gå dit barns børneværelse lidt efter i sømmene.

”Børn i voksealderen er særligt følsomme over for dårligt indeklima, men vi mangler viden om de konkrete indeklimaudfordringer. Det er derfor vigtigt viden, som den her undersøgelser giver os, og jeg tror især, mange børnefamilier kan blive overrasket over, i hvor høj grad vi selv er skyld i vores indeklima. Til gengæld er den gode nyhed dog så også, at vi selv kan gøre rigtig meget for at forbedre det,” siger Lone Mikkelsen, der er seniorrådgiver i Det Økologiske Råd.

Se en video, hvor hun overskueligt fortæller om resultaterne her.

Og se, hvad du selv kan gøre for at forbedre det kemiske indeklima på dit barns børneværelse lige her:

1

Frem med støvsugeren

Gør rent mindst én gang om ugen. Mange kemiske stoffer ophober sig i støv. Husk også kasserne med legetøj – og hav ikke en masse legetøj stående på børneværelset, som alligevel ikke bliver brugt.

2

Et pust af frisk luft

Luft grundigt ud! Sørg for gennemtræk i hvert fald to gange fem minutter hver dag.  Luften indenfor kan faktisk være mere forurenet end luften udenfor.

3

Gammelt legetøj er forbudt

Det er ikke altid den bedste ide at lade legetøj gå i arv. Henter du noget ned fra loftet, der er fra før EU indførte grænseværdier for ftalater i legetøj til børn, så smid det ud. Få overblik over, hvornår de relevante love blev indført her. Nb! Der var flere flammehæmmere i legetøj, der er produceret før 2016.

4

Tjek skummet

Vær særligt opmærksom på produkter til børn, som indeholder skum og læs på indlægssedlen. F.eks. madrasser, autostole, bæreseler og puslepuder – det skal helst være så kemifrit som muligt.

5

Sluk for Ramasjang når der skal soves

Lad ikke dit barn sove med tændt elektronik. Tænk over, hvor du stiller babyalarm og Playstation og sluk det, når I ikke bruger det.

6

Følg brugsvejledningen på produkter

Brug produkterne til dit barn rigtigt. Følg altid brugs- og doseringsvejledninger, og undgå altid at spraye indenfor.

7

Dufter det kemisk?

Brug næsen, når du køber nyt elektronik, tøj, gulvtæpper og legetøj til dit barn. Hvis det lugter kemisk, er der stor chance, at det er fordi, der afgives kemikalier til indeklimaet. Så vælg et alternativ.

Læs også: En fulde guide til Bæredygtighed

8

Lad tekstiler dampe af for kemi

Når du har købt et nyt gulvtæppe til børneværelset, så lad det lige lufte udenfor i garagen eller på altanen i et par dage, inden du lægger det på barnets børneværelse. Det minimerer lugt og afgivelse af kemikalier til indeklimaet

9

Udendørs skal også være kemifrit

Opbevar ikke en dunk benzin eller andre terpentinholdige produkter tæt på husmuren ind til dit barns værelse. Undgå det faktisk i det hele taget.

Kunne du tænke dig at vide, hvor meget det egentlig skader de små, at de bliver udsat for så meget kemi hele tiden fra forskellige kilder? Den såkaldte cocktaileffekt. Så kan vi glæde dig med, at Miljøstyrelsen netop nu er i gang med en stor undersøgelse, der vil give os svaret. Resultaterne regner de med at have klar i begyndelsen af 2017.

KILDER: DET ØKOLOGISKE RÅD OG MILJØSTYRELSEN

Læs også: Slip for skadedyr helt uden brug af giftige sprøjtemidler