pige-kigger-ud-over-kanal-spar-på-din-elregning-grøn-forskel

Sådan får du lavere elregning, mens du er på ferie

Der er ingen grund til at have alting kørende på fuld skrue derhjemme, mens du slapper af på ferie. Brug denne simple guide, inden du drager afsted - og skær toppen af din elregning.
12/10 2016
1

Sluk på stikkontakten

Det lyder banalt, og du ved det garanteret allerede godt. Elapparater på standby forbruger en lille smule strøm, men samlet set kan det altså sagtens løbe op i et forbrug, der kan mærkes. Gennemsnitligt udgør standbyforbruget 10 procent af en husstands samlede energiforbrug, svarende til omkring 400 kWh årligt eller i omegnen af tusind kroner. Energistyrelsen har faktisk regnet ud, at hvis alle danskere slukkede for standbystrømmen i tre ferieuger om året, ville det svare til en besparelse på mere end 13,5 millioner kroner – og det er faktisk, hvad hele Ringsteds og Holbæks elforbrug koster om året.

2

Hiv stikket ud!

Hvis du er usikker på, om dine elapparater har en standbyfunktion, kan du for en sikkerheds skyld hive stikket ud af væggen. På den måde er du i hvert fald sikret, at de ikke bruger strøm, mens du er væk. De fleste nyere apparater, som radio, tv og så videre, kan sagtens huske eksempelvis kanalindstillinger, selvom du hiver stikket ud. Som en bonus er dette også en god måde at sikre sig mod overspænding eller brand, hvis lynet skulle slå ned, mens du er væk.

3

Brug en spareskinne

Dette er også en af de gode gamle. Ikke desto mindre er en elspareskinne en meget effektiv metode til at spare lidt på strømmen. Hvis du samler apparater som tv, spillekonsoller, modem og så videre, kan du nemt slukke for dem alle på én gang og på den måde sikre dig, at din router ikke står tændt hele ferien.

4

Sluk cirkulationspumpen

Hvis du har oliefyr, fjernvarme, naturgasfyr eller biomassefyr, slukker du måske allerede for installationen, når du tager på ferie. Men husker du også at slukke for cirkulationspumpen? Der er nemlig ingen grund til, at pumpen kører og pumper vandet rundt i radiatorerne, når fyr og radiatorer alligevel er slukkede. Desuden er det vigtigt at ”motionere” kontakten til pumpen jævnligt, da den ellers risikerer at sætte sig. At slukke for cirkulationspumpen kan ifølge Energistyrelsen spare en husstand for op til 800 kroner om året.

5

Sluk køleskab og fryser

Dette tip er mindre brugbart, hvis du blot er væk en uge eller to. Men skal du på tre ugers ferie eller mere, så tøm dit køleskab og din fryser, og sluk for dem. Det sparer penge, og du slipper for at komme hjem til et køleskab fyldt med fordærvet mad, hvis der skulle komme strømafbrydelse, mens du er væk. Husk dog altid at lade lågerne stå åbne, når du slukker – så undgår du mug og dårlig lugt. Dette tip bør du i øvrigt altid efterleve, når du skal til at lukke ned for sommerhuset i disse dage – eller hvis der går et par uger mellem dine besøg.

6

Brug tænd/sluk-ure

Det er rart, at dit hus eller din lejlighed ser beboet ud, selvom du er væk. I mange dagligvareforretninger og i de fleste elektronikforretninger kan du købe automatiske tænd/sluk-ure, som du tilslutter dine lamper. På den måde kan du bestemme, at lampen er tændt i et bestemt tidsinterval hver dag, så dit hjem ser beboet ud. Sæt urene til på lamper, der benytter sparepærer eller LED-pærer, så det ikke bliver en strømsluger. Og så er det selvfølgelig altid en god idé at få en nabo til at tømme din postkasse og smide lidt affald i din skraldespand – det koster i hvert fald ikke noget på din elregning.


Nyhedsbrev