Guide
28. august 2018

Ti råd til at gøre madpakken mere sund og bæredygtig

Få gode ideer til at gøre madpakkerne mere bæredygtige og sunde - uden det tager ekstra tid.

madpakke-med-vegetarisk-pålæg

Hos rigtig mange børnefamilier er madpakkerne en daglig pligt, der sjældent scorer højt på listen over yndlingsbekæftigelser. Og hvis madpakken tilmed skal være lidt grønnere, end man plejer, virker det måske først uoverskueligt.

Hvis alle havde overskud af tid, kunne man sikkert lave fantastisk, kreative madpakker, der var Instagram-værdige. Men den tid har de færreste børnefamilier, så derfor skal det være nemt for at passe ind i hverdagen.

Vi har med hjælp fra den veganske kogebogsforfatter og mor til tre madpakke-børn, Mia Sommer, samlet gode ideer til en grønnere, sjovere madpakke, der ikke er mere tidskrævende at lave.

Og Anne Aittomaki, programchef i organisationen Plastik Change, hjælper med bæredygtige alternativer til madpapir, plastikfilm og plastikposer, så madpakken kan blive pakket bæredygtigt ind.

1

Vælg det grønne pålæg

Leverpostej og kødpølse er de nemme valg, når man står ved køledisken og skal vælge pålæg. Men i dag er det blevet så nemt at vælge alternativer, der er baseret på planter frem for kød. Mia Sommer anbefaler de veganske produkter i Aldi, der både er billige og smager godt. Her kan man købe vegansk tofupålæg og smørepålæg af rødbede eller aubergine, der er ligså nemt at bruge i stedet for de traditionelle kødudgaver.

2

Forbered pålæg i weekenden

Hvis du bruger bare en halv time på at forberede madpakke-mad i weekenden, kan du spare dig selv for både tid og penge i løbet af ugen. Mia Sommer sørger for at lave humus eller bønnepostej i store portioner, som hun fryser ned og tager op aftenen før, de skal bruges i madpakken. Pizzasnegle eller pirogger (grøntsager bagt ind i en dej) er også gode madpakkeideer til fryseren, der hurtigt kan forberedes i weekenden.

3

Brug frosne grøntsager

Der skal grøntsager i madpakken, men hvis grøntsagsskuffen ikke bugner, så sørg for at have en pose frosne ærter i fryseren. De kan tages op direkte fra frost om morgenen og når at tø op, inden de bliver spist. Man kan også bruge frosne falafler, der kan købes færdige i de fleste supermarkeder.

4

Gør klar om aftenen

For at undgå madpakkestress om morgenen, kan man bruge fem minutter om aftenen på at forberede madpakken. Skær grøntsager ud, skyl frugten, tag humus ud af fryseren. Hvis alting er klart, kan madpakkerne ifølge Mia Sommer klares på ti minutter.

5

Brug rester

Madpakken er et godt sted at bruge de rester, der ikke helt kan blive til en ny gang aftensmad. Små rester af ris, pasta eller quinoa, som måske ellers ville ryge i skraldespanden, kan i stedet blive til en lille ret i madpakken. Fyld det i et lille bæger og hæld lidt sojasauce over, så har du en nem lille madpakkeret, der bekæmper madspild.

6

Få ungerne til at hjælpe

Det giver måske ikke mere bæredygtige madpakker at få børnene i sving – og så alligevel. Hjemme hos Mia Sommer ordner familiens ældste barn på ti år selv sin madpakke. Og det sparer både tid for forældrene, men giver også børnene en forståelse for, hvad det er for noget mad, der skal i madpakken. Så kan man få en snak om, hvorfor det er vigtigt med grøntsager, bønner og fiber.

7

Køb den rigtige madkasse

Madkasser er den mest bæredygtige måde at pakke madpakken ind. Men det er vigtigt, at man køber den rigtige. Om den er produceret af plastik eller metal, er ikke så afgørende, men sørg for, at den er produceret af et materiale af høj kvalitet, der kan tåle at blive smidt ned i tasken og komme i opvaskemaskinen. Og så er det vigtigt, at dit barn kan lide den, forklarer Anne Aittomaki fra Plastic Change. Hvis du kan lide din madkasse, passer du bedre på den.

 

8

Vælg en madkasse med opdeling

Mia Sommer bruger ikke længere madpapir. Alle madpakker bliver i stedet lagt ned i en madkasse, der er opdelt i rum, så maden ikke bliver blandet sammen. Af samme årsag bliver madderne lavet som klap-sammen-madder, så de ikke smitter af på hinanden. Hver madkasse har et lille bæger, som bliver fyldt med nødder, en pastarest eller udskårne frugter og bær. Madkassen er fra Sistema og kan købes her.

9

Vælg bæredygtigt madpapir

I stedet for at bruge plastikfilm eller sølvpapir kan man bruge Bee’s Wrap, der er af lavet bivoks og olie. Det er ikke lufttæt og lader derfor maden ånde. Og så kan det bruges igen og igen. Man kan enten købe det (eksempelvis produktet her fra Abeego) eller lave det selv (se guide her). Efter brug vasker du det i lunkent vand, og så er det klar til brug igen.

10

Byt plastikpose ud med stof

Når madpakken er smurt og lagt i madkassen, skal den måske i en pose for at holde på det æble, der også skal med. I stedet for plastikposen, kan du købe eller sy en pose af stof med snor i toppen, så den kan lukkes. Stofposen kan laves selv (her er en guide) eller købes i en økologisk udgave her.