Undgå rengøringsfejl med engangsklude

Styr uden om de typiske rengøringsfejl

Det er ikke lige meget, hvilke rengøringsmidler du bruger, når hjemmet skal skurres og skrubbes. Få ekspertens bud på, hvordan du gør dit hjem skinnende rent uden at falde i de klassiske miljøfælder.
4/4 2016

Supermarkedernes hylder bugner med diverse skrappe og farvestrålende rengøringsmidler, som lover guld og grønne skove, men som er knapt så gode for miljøet.

Derfor er det vigtigt, at du nærlæser flaskernes etiketter og går efter de miljømærkede produkter.

Svanen mod rengøringsfejl

“Set ud fra et miljømæssigt perspektiv, bør man altid vælge rengøringsmidler, der er miljømærkede. Svanemærket og Blomsten er officielle miljømærker, der tager højde for, at det er et rengøringsmiddel af god kvalitet samtidig med, at det er blandt de bedste i forhold til miljøvenlighed,” siger ekspert Christel Søgaard Kirkeby, som er projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Ecolabel arbejder mod de typiske rengørimgsfejl

Miljømærkerne tager også højde for de krav til kemikalier, der må indgå i forhold til sundhed.

Christel Kirkeby understreger, at man ikke skal være bekymret for effektiviteten, når man vælger miljørigtigt, da det er et krav, at det skal være effektivt.

Derudover kan man også kigge efter, om der er faremærker på rengøringsmidlerne, og undgå produkter med disse mærker for at passe på sig selv og miljøet.

Men faktisk behøver man ikke særligt mange specialiserede rengøringsmidler for at få gjort hjemmet skinnende rent.

“Hvis man gerne vil tænke på miljøet, er et godt råd også, at man ofte ikke behøver særligt mange specialiserede rengøringsmidler. Rengøringen kan for det meste klares med noget universalrengøring og brun sæbe,” forklarer Christel Kirkeby.

Dosér korrekt, og undgå engangsklude

En anden måde ikke at belaste miljøet unødigt, når man kaster sig over rengøringen, er blandt andet ved ikke at bruge for meget rengøringsmiddel.

“Resterne af rengøringsmidlerne ryger jo med spildevandet ud i afløbet, når vi er færdige med at gøre rent. Derfor skal man tænke over at dosere korrekt og i små mængder for at beskytte miljøet – og i det hele taget følge vejledningen på etiketten,” siger Christel Kirkeby.

Rengøringsfejl opstår med engangsklude

Samtidig er det en god idé at skøjte udenom engangskludene, fordi de ret hurtigt slides og derved danner skadelig mikroplast.

“Engangsklude er ikke beregnet til langvarig brug. Når man vasker dem i vaskemaskinen og bruger dem igen og igen, bliver de slidt og udskiller mikroplast, som kan ende i grundvandet,” siger projektlederen i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Mikroplast er så bittesmåt, at det ikke bliver samlet op i rensningsanlæggene og kan derfor ende i havet. Man kan allerede nu begynde at se mikroplast i verdenshavene, som kan ende med at blive et stort forureningsproblem for hele kloden. Karkludene er en lille kilde i den sammenhæng, men et nemt sted at starte.

Man kan i stedet vælge bomuldsklude eller mikrofiberklude til rengøring. Mikrofiberkludene har også den miljømæssige effekt, at det kræver mindre dosering af rengøringsmiddel, fordi de er bedre til at gøre rent med end engangskludene.

Mikroplast har efterhånden spredt sig til mange af vores fødevarer. Den største koncentration af mikroplastik findes i Stillehavet.

Drop klor i hjemmet

Siden 1996 har klor stået på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer, fordi det belaster vandmiljøet. Derfor opfodrer Miljøstyrelsen til, at klor helt kommer ud af den danske husholdning.

Klor indeholder blandt andet stoffet natriumhypoklorit, der er yderst giftigt for fisk og alger, ligesom klor i spildevandet også kan hæmme den biologiske rensning på rensningsanlæggene.

Da natriumhypoklorit reagerer med de organiske stoffer i spildevandet, dannes der såkaldte klorerede organiske stoffer, som er svært nedbrydelige og giftige for naturen.

Så gør dig selv og naturen en tjeneste næste gang, du giver dit hjem den helt store omgang, og vink farvel til de skadelige stoffer og de farverige engangsklude.

Se en liste over miljømærkede rengøringsmidler her!


Nyhedsbrev