Rengøring af dit sommerhus inden ferie

Sådan åbner du dit sommerhus

Har du valgt at investere i et fritidshus, har du valgt at holde ferie på en mere miljøvenlig måde. Se her, hvordan du åbner dit sommerhus rigtigt.
27/5 2016

Hvis du gerne vil skåne miljøet, når du skal holde sommerferie, giver det god mening at kigge ud i vores danske baghave. I vores lille land er der nemlig rig mulighed for at holde en dejlig sommerferie, og så sparer du en hel del CO2 ved at skrotte flybilletterne eller bilturen gennem Europa.

Danmark er fyldt med sommerhuse, som bare venter på at danne rammerne om din sommerferie – hvad enten du skal afsted en uge eller hele sommersæsonen.

Ved at holde din ferie i et fritidshus inden for landets grænser, gør du din ferie mindre tung i klimaregnskabet – og der er masser af yderligere tiltag, der kan gøre ferien endnu grønnere. Du kan gøre cyklen til det primære transportmiddel rundt i sommerlandet, og så har vi allerede kreeret en liste med gode bud på ferieaktiviteter, der er ganske miljøvenlige og samtidig sjove for hele familien.

Hvis du lejer eller låner dig til Morten Korch-agtig sommerstemning, kan du roligt koncentrere dig om at have det sjovt. Men er du selv ejer af pågældende sommerhus, skal du være opmærksom på at behandle dit hus rigtigt, når det kun er i brug halvdelen af året.

Grøn rengøring med Fru Grøn

Fru Grøn giver dig her sin bedste opskrift på en opløsning til afkalkning af kaffemaskinen:

3 dl vand til 1 dl eddikesyre (32%)

Det skal du være særligt opmærksom på

Sagen med sommerhuse er, at det er sæsonhuse, der primært benyttes i sommerhalvåret. Det vil altså omvendt sige, at husene ofte står tomme i op til et halvt år ad gangen, og derfor er der nogle ting, du skal huske på, når du i foråret eller først på sommeren kommer for at ”åbne” dit fritidshus.

 

Fru Grøn igang med rengøring

Foto: Tommy Verting, Bolius.dk

 

Anne Grete Rasmussen, også kendt som Fru Grøn, er rengøringsekspert hos Boligejernes Videncenter Bolius.dk, hvor hun giver danskerne sine bedste tips til grønne løsninger i hverdagen.

Hun fortæller, at man med denne type huse skal være opmærksom på at efterlade huset i en forfatning, der dels gør det muligt for huset at komme uskadt gennem vinteren, men som også gør det så let som muligt for dig at åbne det igen til foråret.

 

Her får du Fru Grøns bedste tips til åbning af dit sommer- eller kolonihavehus:

1

Lad vandet løbe lidt

Det handler selvfølgelig ikke om at spilde alt det dejlige vand, men vandet i rørene har ligget siden sidst, du var der. Du kan risikere, at vandet har optaget uheldige ting og sager i den lange periode, så lad det løbe et par minutter, indtil du rammer det friske vand – det kan du tydeligt mærke, når vandet pludselig bliver meget koldt. Du kan eventuelt samle det løbende vand i en kande eller balje og vande i haven. Har du lukket for hovedhanen, da du lukkede huset ned sidste sæson, skal du naturligvis starte med at åbne for den.

2

Kør maskinerne igennem

Har du installeret opvaske- eller vaskemaskine i huset, kan det være en god idé at køre et skylleprogram igennem den tomme maskine. Det samme gør sig i øvrigt gældende for kaffemaskinen. Når den har fået lov at stå ubrugt i flere måneder, smager den første kande kaffe altså skidt, hvis ikke du lader maskinen køre igennem med vand først.

3

Vask køleskabet af

Denne proces kan være ganske let eller mere krævende, alt efter hvordan du efterlod det, da du lukkede huset ned sidste år. Hvis du var grundig, da du lukkede huset ned og huskede at efterlade lågen på klem, burde det være fint at tørre skabet over indvendigt med en opvredet klud med lidt opvaskemiddel.