liv-maria-detlif-skaber politisk forandring

Liv bruger sin klimafrustration til at skabe politisk forandring

Liv Maria Detlif nåede til et sted sidste sommer, hvor frustrationen over klimaet blev så voldsom, at hun måtte gøre noget. Nu har hun skabt en bevægelse, der engagerer tusindvis af danskere i klimakampen.
14/5 2019

Den steghede sommer sidste år gjorde 35-årige Liv Maria Detlif, mor til tre, bekymret. Ligesom så mange andre danskere nød hun varmen, men begyndte også at tale med sin mand om, hvorfor det mon var så varmt.

Samtidig tordnede den unge svenske klimaaktivist Greta Thurnberg frem med sine klare budskaber og satte ord på den bekymring, som Liv gik rundt med.

Men det var først under en middag med hendes mand og to gode venner, at det gik op for hende, at de som fire ressourcestærke mennesker, rent faktisk måtte og kunne gøre noget.

Vi snakkede om, hvad vi egentlig selv gør udover at have en vegetarisk dag, tale med vores børn og plante et træ. Hvad var det egentlig for et politisk ansvar, vi tog på os, når vi havde forudsætningerne for at være med til at sætte en dagsorden? Det gik op for os, at det måske var os, der skulle gøre noget.

Den ene middag blev til en anden middag, hvor de inviterede flere venner med grønt hjerte. Og derfra blev bevægelsen ‘Så er det nu – Gør valget grønt’, der skal samle danskerne om at gøre det kommende folketingsvalg grønt, født.

Læs også: Hvad vil politikerne reelt gøre for klimaet?

Mål er afgørende for politisk forandring

Noget af det første, de gjorde, var at søge hjælp hos klimaforskere for at finde konkrete mål, de kunne holde politikerne op på. For uden konkrete mål, er det rigtig svært at lave en strategi og sikre, at man arbejder mod et fælles mål.

Så er det nu

Bevægelsen har tre mål, som de arbejder på at få politikerne til at forpligte sig på.

  • Gennemføre en grøn omstilling, som starter umiddelbart efter valget, og som sikrer, at det danske klimaaftryk halveres i 2030 og går i nul i 2040.
  • Sikre at natur udgør mindst en femtedel af Danmarks samlede areal.
  • Beskytte vores drikkevand, folkesundhed og miljø ved at påbegynde en total udfasning af sprøjtegifte.

Læs mere her. 

“Det er sindssygt vigtigt, at man ved, hvad man kæmper for og hen imod, hvis man skal skabe politisk forandring. Hvis vi udelukkende sagde, at vi skal have et grønt valg, så kunne alle politikere sige, at det vil de også. Konkrete mål er med til at presse politikere til at blive konkrete, så det ikke bliver varm luft. I en kampagne skal man også have noget at sigte mod, ellers kan man forfalde til bare at lave det, man synes er sjovt.”

Så er det nu-bevægelsen bygger på frivilige kræfter. Og for Liv Maria Detlif har arbejdet betydet mindre søvn og flere eftermiddage og aftener fordybet i arbejdet. Hun indrømmer gerne, at hendes børn har set væsentlig mere Ramasjang, end de plejer. Men det er det hele værd, mener hun, for vi mennesker bliver generelt mere lykkelige af at handle på vores værdier.

Vores individuelle handlinger gør en forskel

Liv Maria Detlif har brugt det meste af sit professionelle liv på at hjælpe organisationer med at skabe engagement blandt mennesker. Så hun ved alt om, hvad der skal til for at få mennesker til at gå fra frustration til handling.

Hun mener også, at vores individuelle valg om kødfri dage og elbiler er vigtige. Hvis man som menneske oplever, at man selv gør en hel masse for at leve klimavenligt, vil man automatisk blive frustreret over at se, når andre ikke gør noget.

Læs også: Få en bæredygtig livsstil uge for uge – 52 grønne råd

Og det er i det øjeblik, at man bliver motiveret til at handle, fordi man får lyst til at flere skal gøre mere. Derfor taler Liv Maria Detlif for, at der skal være en dualisme mellem de strukturelle rammer og individuelle valg – først der sker der for alvor forandring.

“Hvis man siger, det er ligegyldigt, hvad jeg gør, for det er politikerne, der skal gøre noget. Og politikerne siger, at det er lige meget, hvad de gør, fordi klimaproblemer skal løses af EU. Så skyder vi bare problemet og løsninger hen på nogle andre. Og det er også med til at gøre os apatiske som mennesker.”

Vrede og håb frem for skyld

Vi lever i en tid, hvor mange peger fingre ad hinanden, hvis vi ikke mener, de andre lever klimavenligt nok. Og selvom det er fint at stille spørgsmålstegn ved hinandens adfærd, så mener Liv ikke, at det er den rigtige måde at skabe forandring. Fra psykologien ved vi, at skyld og frygt ikke får mennesker til at handle. Men det gør vrede og håb til gengæld, forklarer hun.

Læs også: Klimadebatten har fejlet med billeder af isbjørne

Hun opfordrer i stedet til, at man deler sin bekymring med andre frem for at pege fingre. Og så skal man naturligvis se kritisk på sin egen livsstil. Hvis man ikke selv er villig til at lave om på sin livsstil, bliver det ualmindelig svært at overbevise resten af verden om, at der skal ske forandringer.

Samtidig understreger hun igen og igen – at det er ikke nok at plante blomster i haven til bierne.

Pas på med at stoppe ved blomsterne. Der er så alvorlig en situation, at vi skal gøre mere. Vi skal gøre det omkringliggende samfund på, at vi er bekymrede.

Læs også: Her er den ultimative gennemgang af begrebet bæredygtighed

Dråbe i havet

Et argument, Liv Maria Detlif, er rigtig træt af at høre er, at Danmark ikke kan gøre den store forskel i verden. Hun minder os om, at da Danmark havde historiens måske mest progressive miljøminister i Svend Auken og investerede massivt i vindenergi, skabte det bølger i hele verden.

Danmark har som en lille ressourcestærk nation potentialet til at blive det grønne foregangsland, som hele verden kigger mod. Og når man tænker på, hvad få mennesker gennem historien har udrettet af store ting, så er det én ting, hun håber, alle vil holde op med at sige til hinanden.

Man må aldrig høre efter, når nogen siger, at individuel handling ikke er vigtigt!

Læs Liv Maria Detliff fire stærke råd til, hvordan du omdanner klimafrustration til politisk handling. 


Nyhedsbrev