kvinder-lytter-til-podcast-i-vindueskarm-podcast-grøn-forskel

Lyt dig grønnere – 15 podcasts om klima, miljø og bæredygtighed

Sæt de små grå i gang med grønne podcasts, der får dig til at tænke mere bæredygtigt. Vi har samlet 9 podcasts, som vil være øreguf for enhver forkæmper for klima, miljø og bæredygtighed.
16/11 2017

Vil du gerne vide mere om bæredygtighed, men ved du ikke helt, hvor du skal starte? Så er podcasts en oplagt mulighed. Der findes mange oplysende og underholdende podcasts, som sætter fokus på bæredygtighed, klimaforandringer og grøn omstilling. Så du kan blive klogere på grønne gloser, klimaforandringer og meget mere, og måske endda blive inspireret til en mere bæredygtig livsstil.

Vi har fundet 15 podcasts om bæredygtighed, som du bare må høre.

Læs også: 10 dokumentarer om miljøet der vil åbne dine øjne

1

Sidste Mand Slukker Lyset

Er der lys for enden af klimatunnelen, eller kan vi lige så godt lukke og slukke?

Det forsøger DRs videnskabsredaktør, Søren Bjørn-Hansen, og klimajournalist, Rasmus Thirup Beck, at finde svaret på gennem gode og dårlige nyheder, fakta, ildsjæle og eksperter. Søren er pessimist, og Rasmus er “ukuelig optimist.” Lyt med på P1 mandag kl. 13.30, eller find programmet på din telefon, så du kan høre det, mens du vasker op eller sidder i toget.

Lyt til Sidste Mand Slukker Lyset her.

2

Third Ear x Politiken: Enden er Nær - Din Guide til Verdens Undergang

Third Ear’s nye podcastserie på fire afsnit handler ikke specifikt om klima, men om hvorvidt der overhovedet er en fremtid for menneskeheden. Tim Hinman tager lytterne med i “katastrofeland,” hvor han i første afsnit kommer med en top 12-liste over de mest sandsynlige scenarier for masseudslettelse – og i andet afsnit kommer han på vores overforbrug af energi, kul, olie og gas.

Lyt til Enden er Nær her.

3

Sustain Daily Podcast

Sustain Daily grundlæggerne Johanne og Emma har lavet en podcast, der ligesom Sustain Daily byder på inspiration til en bæredygtig livsstil. Men i podcasten får du mere end nemme tips til en grønnere hverdag, de startede nemlig podcasten, fordi de gerne ville have mulighed for at være mere ærlige og sårbare og snakke om alt det ved bæredygtighed, der er svært.

Lyt til Sustain Daily Podcast her.

Læs også: Sustain Daily, 3 fordele ved et grønnere hverdag

4

Den2radio: At Bo – Bolig, By og Bæredygtighed

Hvis du går op i bæredygtigt byggeri, skal du lytte til At Bo.

Gennem 16 afsnit sætter serien fokus på fremtiden for boliger og byer i Danmark, hvad det vil sige at bo bæredygtigt og hvilken indflydelse klimaet har på vores boligforhold. Forskere og fagpersoner kommer med deres bud på, hvordan fremtiden ser ud for byggeri og bæredygtighed.

Læs mere om At Bo her, og lyt til podcasten på mobilen.

5

Videnskab.dk - Klimaskeptiske påstande skydes ned

Videnskab.dks podcast handler om alt fra dræberrobotter til aliens, men en gang i mellem sætter de også fokus på klima.

Afsnittet ‘Klimaskeptiske påstande skydes ned’ gør dig både klogere på klimaforandringerne, men det giver dig også alle de argumenter, du har brug for, til at debattere med klimaskeptikere. De to eksperter snakker om temperaturstigninger og ekstremt vejr, mulige fremtidsscenarier og hvad man siger til klimaskeptikere, der ikke tror på, at forandringerne skyldes menneskelig aktivitet.

Lyt til afsnittet: Klimaskeptiske påstande skydes ned her.

6

Trend på P1

Er du med på den seneste trend? Find ud af det i programserien Trend på P1 på seks afsnit, hvor Anne Glad og Flemming Møldrup, fra Kender Du Typen, snakker om forbrugertendenser. De snakker om trends i forhold til forbrug, hvorfor trends opstår og vurderer deres holdbarhed. Det er ikke alle emnerne der handler direkte om bæredygtighed, men de kommer blandt andet omkring tendenser som: mindre kød i kosten, deleøkonomi og at spise lokalt.

Lyt til Trend På P1 her.

7

Sproglaboratoriet: Grønne Gloser

Hvad er guerilla gardening? Forstå betydningen af det og mange andre grønne udtryk ved at lytte til Sproglaboratoriets tema, Grønne Gloser. Gennem fem afsnit sætter de fokus på sproget, der bliver brugt, når snakken falder på miljø- og klimaforandringer. Sproglaboratoriets vært, Helle Solvang, ser på hvilke udtryk grønne græsrødder, forskere og politikere bruger, og så inviterer hun lytterne til at bidrage med deres egne grønne vendinger.

Lyt til Grønne Gloser her.

Læs også: 11 grønne gloser du skal kende

8

Think: Sustainability

Udover de gode danske podcasts, findes der også mange inspirerende podcasts på engelsk.

En af dem er Think: Sustainability podcasten, hvor hovedbudskabet er, at fremtiden er en verden, der kan rumme alle. Podcasten styres af to australske værter, der vil have lytterne til at tænke over fremtiden ved at belyse mulige løsninger på global opvarmning. De kigger blandt andet nærmere på nye opdagelser, der kan forandre, hvordan tingene bliver gjort i dag. Podcasten er en blanding af hårde fakta, kulturreferencer og gode lydeffekter.

Lyt til Think: Sustainability her.

9

The Minimalists Podcast

Er du hoppet med på den minimalistiske bølge eller nysgerrig på at lære mere? Så er The Minimalists Podcast lige noget for dig. Mændene bag podcasten, Joshua Fields Millburn og Ryan Nicodemus, har skrevet om minimalistisk livstil i mange år. For lidt over et år siden startede de podcasten, The Minimalists Podcast, hvor de hjælper lytterne med at få et mere meningsfyldt liv med færre ting. Længden på afsnittene varierer, men er ofte over en time lange. Så det er en god podcast til en længere gåtur.

Lyt til The Minimalists Podcast her.

10

Forecast: a podcast about climate science and climate scientists

I den lidt mere tunge afdeling, finder vi podcasten Forecast. Her møder vi klimaforsknings-redaktør for Nature, Michael White. Han hørte selv en del podcasts, og besluttede sig for at lave en podcast om klima. Her interviewer han klimaforskere om deres liv og arbejde, og hans mål er at snakke med alt fra kandidatstuderende til forskere med mange års erfaring.

Lyt til Forecast her.

11

Sustainababble

Hvis du leder efter en sjov tilgang til bæredygtighed, så er Sustainababble podcasten lige noget for dig. Den ugentlige podcast bliver beskrevet som “en podcast om miljøet, med jokes”. Værterne Ol og Dave arbejder begge for miljøorganisationer og mødes ugentligt for at sætte fokus på miljøspørgsmål, politik og bæredygtighed med en humoristisk tilgang.

Lyt til Sustainababble her.

12

Living Planet

Hvis du gerne vil følge med i vigtige miljøhistorier fra hele verden, så er Living Planet podcasten lige noget for dig. Den er produceret af Deautche Welle, som er Tysklands internationale broadcaster, og den går i dybden med emner, der påvirker vores hverdagsliv kloden rundt. Podcasten stiller vigtige miljøspørgsmål, undersøger grøn teknologi og besøger innovative bevaringsinitiativer. Programmet har vundet adskillige priser, blandt andet FNs guldpris.

Lyt til Living Planet her.

Læs også: 9 smarte apps der giver dig grøn samvittighed

13

The Biggest Story in the World

Podcasten er fra 2015, men det gør den ikke mindre relevant i dag. I løbet af 12 episoder over seks måneder, begiver the Guardians tidligere redaktør, Alan Rusbridger, og hans team sig ud på en mission for at hjælpe med at rede verden fra klimaforandringerne. De forsøger at finde en ny måde at fortælle den 20 år gamle historie om klimaforandring på. Den prisvindende podcast beskriver komplicerede begreber helt fra bunden, så man behøver ikke være klimaekspert for at lytte med.

Lyt til The Biggest Story in the World her.

14

The Elephant Podcast

The Elephant Podcast har siden 2015 undersøgt historier, udfordringer, problemer og ideer, der relaterer sig til klimaforandring. Værten Kevin Caners tager lytterne med på en rejse, hvor han belyser klimaforandringerne fra forskellige vinkler. Han interviewer nogle af de ledende ekseperter, journalister og forskere om emner, der rækker fra de jordnære konsekvenser til de store politiske og økonomiske beslutninger.

Lyt til The Elephant Podcast her.

15

Concious Chatter

Concious Chatter er en podcast til den bæredygtige modeentusiast. Grundlæggeren af Awear World, Kestrel Jenkins, taler om mode, stil og bæredygtighed. Hun interviewer branchefolk, der alle spiller en rolle i den bæredygtige tøjindustri. Podcasten sætter fokus på tøjproduktionen, og åbner op for en debat om bæredygtighed i modebranchen og tøjindustrien, hvor vi alle har et ansvar for at skabe en bedre fremtid.

Lyt til Concious Chatter her.