Fokus
13. august 2019

Her er 7 af de bedste danske bøger om plantebaseret kost

Vil du gerne spise mere plantebaseret, men mangler inspiration? Vi guider til de bedste bøger om plantebaseret kost, som gør det nemt og lækkert - og logisk at leve grønt.

plantebaseret kost
Forlagene udgiver for tiden massevis af bøger med plantebaseret mad. Her er redaktionens favoritter. Foto: Ella Olsson, Unsplash

Markedet for plantebaseret kost er i rivende udvikling. Flere og flere nye produkter ser dagens lys, og selv store kødproducenter som Danish Crown begynder nu også at producere plantebaseret kød.

Danskernes madvaner

Hver fjerde dansker spiser vegetarisk mindst én dag om ugen, og endnu flere har et ønske om at spise mindre kød. Det viser tal fra en undersøgelse Coop foretog i 2018.

Samtidig spiser danskerne i gennemsnit 52 kilo kød om året og er dermed et af verdens mest kødspisende folkefærd. Det viser tal fra DTU.

Fødevareområdet er ifølge den grønne tænketank Concito et af de områder, hvor vi kan opnå størst klimagevinst – blandt andet ved at omlægge vores madvaner til mere plantebaseret mad, helst baseret på årstidens lokale råvarer. Den pointe er netop blevet gentaget med FNs seneste klimarapport, der peger på, at vi skal foretage radikale ændringer i vores fødevareproduktion. Og det skal gå stærkt!

Men hvis man er vokset op med hakkebøf og stegt flæsk, kræver det noget af en omlægning at gøre maden grøn. Derfor har vi samlet en liste over de 7 bøger, som vi mener giver den bedste viden om og inspiration til den plantebaserede kost.

Læs også: 6 måder at undgå du madspild

1

Klimakærlig mad med masser af smag

Få danskere ved mere om plantebaseret kost end Kirsten Skaarup. Hun har udgivet et hav af vegetariske kogebøger og massevis af opskrifter på hendes blog. Fokus er altid på den gode smag, og i hendes seneste bog Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer og postejer tager hun favntag med en af de svære discipliner. Plantebøffer er en kunst i sig selv at få til at smage godt og hænge ordentlig sammen på panden. Men med denne bog bliver man klædt godt på til at servere plantebøffer og postejer for selv den mest inkarnerede kødspiser.

2

Solid viden om plantebaseret kost

Hvis man har brug for et andet argument end klimafordelene ved plantebaseret mad, så er Den plantebaserede kost virkelig god. Klinisk diætist Maria Felding og læge med speciale i kræft Tobias Schmidt Hansen giver klar besked om, hvorfor alle mennesker burde spise plantebaseret. De gør op med de myter, vores fødevaredebat er gennemsyret af og beskriver, hvad man kan opnå sundhedsmæssigt med en grøn kost. Bogen bygger på forskning, men det er godt formidlet med masser af små tips til, hvordan du kan få mere ud af planterne. Der er også fine opskrifter i bogen, men man skal læse den for at blive klogere på planternes sundhed.

3

Nem grøn hverdagsmad

Vi kan være nok så ambitiøse omkring vores kostvaner, men når vi har en halv time til at lave mad midt i ulvetimen, så skal det være nemt. Og her kommer I <3 Nem Vegetarisk ind som en hjælpende hånd. Forfatteren bag, Katrine Klinken, er faglært kok og ernærings- og husholdningsøkonom. Opskrifterne er nemme at gå til, fulde af smag og variation med grøntsager,  bælgfrugter, forskellige korn og mange slags nødder. Der er opskrifter, som rent faktisk kan laves på under en halv time, og som sikrer lækker, sund aftensmad. Bogen er vegetarisk, men ikke vegansk – og der er derfor brugt æg og mælk, som nemt kan erstattes med planteprodukter.

4

Alt du skal vide om bæredygtig kost

Bæredygtig kost er mere end bare brug af planter. Det handler om at minimere madspild, reducere brug af plastik, forskellen på økologisk og konventionelt landbrug, sprøjtegiftrester i maden og meget mere. Bogen Bæredygtig kost er skrevet som en guide til forbrugeren, der gerne vil i gang med bæredygtig kost. Man bliver klædt på til at træffe de rette valg i supermarkedet og i køkkenet. Forfatteren Julie Juanita Larsen er uddannet havbiolog og arbejder til dagligt for Plastic Change. Der er også opskrifter med i bogen på klimavenlig mad med både fisk og grøntsager.

5

Vegansk børnemad

Hvis man som forældre vil give sine børn vegansk kost, kan man godt forberede sig på at blive mødt med fordomme. Derfor har diætist Maria Felding og kogebogsforfatter Mia Sommer skrevet bogen Grønne Spirer – Alt om vegansk kost til børn, der kommer rundt om vegansk ernæring til børn. Bogen kommer rundt om alt fra graviditet til amning og vitamintilskud. De understreger, at vegansk kost til børn under to år kræver, at forældrene sætter sig ind i viden om ernæring. Til gengæld er pointen i bogen også, at den traditionelle danske kost ikke sikrer børn nok grøntsager og vitaminer.  En stor del af bogen er lækre veganske opskrifter, lavet til babyer og børn.

6

Plantebaseret dessertorgie

For dem, der har en fordom om, at vegansk og plantebaseret mad er noget med salatblade og tør tofu, er denne bog en øjenåbner. Forfatteren bag Vegansk til den søde tand, Christine Bonde, har en ernæringsuddannelse i rygsækken og tydeligvis en sød tand. Bogen er fuld af lækre opskrifter på klassiske bagerkager, storslåede lagkager og klassikere som banankage, brownies og gulerodskage. I stedet for æg og smør, er opskrifterne fulde af chiafrø, avocado, nødder, søde kartofler og dadler. Man kan derfor tilfredsstille sin søde tand, samtidig med at få kostfibre, vitaminer og mineraler.

7

Hverdagsmad på planter

Hvis man er ny i det plantebaserede køkken, er Vegansk Velvære et godt sted at starte. Bogen er skrevet af madblogger Mia Sommer, der har veganske bud på mange af de klassiske hverdagsretter. I kan derfor holde fast i nogle af livretterne som spaghetti bolognese, bare lavet på planter i stedet. Masser af nemme, velsmagende retter, hvor alting puttes i gryden og er færdig på under en halv time.  Her er også god inspiration til madpakken, snacks og kager. Bogen er udkommet i 8 oplag og er blevet lidt af en klassiker i det veganske køkken.

Læs mere om