bæredygtig-pakkekalender

24 ideer til den bæredygtige pakkekalender

Savner du inspiration til en pakkekalender, der hverken belaster pengepungen eller klimaet - så læs med her.
8/11 2018

For mig var pakkekalenderen noget af det bedste ved de mørke decembermorgener, da jeg var barn. Og selvom man har grønne ambitioner om købestop og minimalistisk livsstil, kan man heldigvis sagtens holde fast i pakkekalenderen.

TIP

Pak dine gaver ind i gamle aviser, magasiner eller papirsposer, køb FSC-mærket papir eller brug gavepapir, der kan genbruges.

Men det kan være svært at finde på, hvad der skal være i pakkerne, hvis man både tænker på sin pengepung og klimaet. 24 små plastikdimser, der bliver brugt en enkelt gang og så smidt ud, er ikke specielt klimavenligt.

Læs også: Her er den ultimative guide til bæredygtig jul

Derfor kommer vi her med inspiration til, hvad man kan putte i sin pakkekalender, som både ungerne og klimaet vil elske. Her er noget for alle uanset, om man vil give gaver eller oplevelser – eller begge dele.

24 kreative ideer til pakkekalenderen

1

En julekalender

De fleste børn har minimum en julekalender, så de kan åbne en låge hver dag. Og det er oplagt, at julekalenderen kommer med en gave den første december i pakkekalenderen. Leder du efter et alternativ til chokolade, kan man eksempelvis få en julekalender med økologisk tørret frugt.

2

En nissehue

En nissehue er en vigtig del af mange børns december. Du kan eventuelt lave den selv efter denne nemme opskrift.

piger-med-nissehuer-bæredygtig-pakkekalender

3

Juledekorationsting

En lille nisse, lidt gran, nødder og et lys kan udgøre en pakke, som mest af alt handler om at lave noget sammen. Uanset alder kan alle børn være med på deres eget niveau.

 

4

En pakke LEGO eller BRIO i mange pakker

Masser af legetøj kan købes brugt og pakkes ind i mange små pakker. Eksempelvis LEGO-klodser eller en BRIO-togbane kan blive til mange fine pakker.

5

Farveblyanter

Køb en pakke med gode farveblyanter og giv en af gangen. Eventuelt sammen med en ny tegning, der skal farvelægges hver dag.

6

Puslespil

Køb et puslespil, gerne brugt, der skal samles henover hele måneden. Pak en eller flere brikker ind hver dag.

 

7

Hjemmelavet vendespil

Denne ide er god til de mindste børn. Lav selv et vendespil med billeder af familiemedlemmer eller figurer, børnene holder af. Giv et nyt sæt hver dag, så børnene i løbet af december får et meget personligt vendespil.

8

Personligt juleeventyr

Find eller lav selv et juleeventyr med dit barn som hovedperson. Del det op i 24 dele og skriv det på 24 små sedler, der kommer i sokken.

9

Madlegetøj

De fleste børn elsker at lave mad enten i deres eget køkken eller sammen med mor og far i det rigtige køkken. En god ide til de små børn er derfor at købe brugt madlegetøj i plastik eller træ, som kan deles op i mange forskellige pakker.

barn med madlegetøj - bæredygtig pakkekalender

10

Lav-selv-smykker

Noget af det hyggeligeste ved julen er at lave ting sammen. Køb en pakke perler, der kan deles op i mange forskellige pakker. Pakken eller pakkerne gives sammen med tråd, så I kan lave halskæder eller armbånd sammen. De færdige smykker kan også bruges til julegaver til familien.

11

Perleplader

Køb nogle perleplader og perler i rød og hvid, der kan deles op i mange pakker. Så kan I lave perleplader sammen, der enten kan bruges som juledekoration på juletræet, i vinduet eller til julegaver.

12

Bøger

Køb brugte eller nye bøger, gerne med julehistorier. De fleste genbrugsbutikker har masser af børnebøger.

dreng-med-bog--bæredygtig-pakkekalender

13

Klistermærker

De fleste børn synes klistermærker er sjove. Køb en pakke med mange klistermærker og del dem op i flere pakker.

14

Trylledej

Køb noget maling og pak ind, eventuelt sammen med en opskrift på trylledej. Så kan I sammen lave julefigurer til at hænge på juletræet.

Læs også: Guide til bæredygtigt julepynt, du selv kan lave

15

En tur i svømmehal eller skoven

Lav en lille tegning af svømmehallen eller skoven og pak den ind. Hvis I tager i skoven, så kan en del af pakken være, at I samler små grene og andre fine ting ind, der kan bruges i en juledekoration, I laver sammen.

16

Praktiske gaver

Vi køber mange ting til vores børn, som ligeså godt kan være en del af deres pakkekalender. Fyld derfor nogle søde strømper eller trusser i et par af pakkerne.

17

Gavekort til oplevelse

Giv et gavekort til en større oplevelse over flere dage, hvor du pakker bogstaver eller billeder ind, der så bliver til et ord eller billede af det, I skal sammen. Det kan være en overnatning i sommerhus, en tur i zoologisk have eller en tur i biografen.

Læs også: Din guide til bæredygtige julegaver

18

Filmaften

Giv en pakke popcorn og lav en seddel om, at barnet må vælge den julefilm, I skal se samme aften.

19

Bestem- selv-dag

Det er sjældent, at børn får lov at bestemme alting selv. Derfor kan det være en stor oplevelse at få lov at bestemme selv en hel dag (inden for visse rammer). Giv dit barn en tegning eller en seddel, hvor du tegner eller skriver, at de må bestemme en hel dag. Specificer eventuelt, hvad de må bestemme – som mad, tøj, udflugt og godnattid.

 

20

Hjemmelavede småkager

Pak en kageform eller et par ingredienser til julesmåkager ind, som I kan lave sammen.dej-til-julesmåkager-bæredygtig-pakkekalender

21

Genbrugsgave efter eget valg

Lav en lille tegning med en udflugt til en genbrugsbutik, hvor barnet må vælge en gave selv.

22

På tur med mormor

Få familien til at byde ind med en udflugt eller oplevelse, de gerne vil have barnet med på. Giv et billede af giveren, og hvad de skal.

23

Spiselige pakker

Krydr pakkekalenderen med ting, der kan spises – og som ikke er en del af det, I spiser til hverdag. Det kan være chokolade, pebernødder, nødder, marcipan, rosinpakker eller figenstænger.

24

Male- eller aktvitetsbog

Den 24. december kan for mange børn være en lang dag, hvor man venter på, at det skal blive tid til juletræ og gaver. Giv derfor en malebog eller aktivitetsbog, der kan holde dem optaget i løbet af dagen, indtil det bliver juleaften.

piger-maler-bæredygtig-pakkekalender


Nyhedsbrev