pige i have med skovl er klimavenlig opdragelse

Her er læsernes 5 bedste råd til at opdrage børn klimavenligt

Grøn Forskel har klimakloge læsere. Vi har samlet de mange fine kommentarer til at opdrage børn klimavenligt i 5 gode råd.
24/4 2019

Hvordan taler man med børn om klima? Det spørgsmål stillede vi vores kloge læsere, og vi har fået så mange gode bud. Vi har på vores Facebookside fået mere end 150 råd til, hvordan man kan tale med børn om klima. Vi har samlet de mange gode råd, som vi deler med jer her.

Her er læsernes 5 bedste råd til at tale klima med børn

Læs også: Den ultimative gude til bæredygtighed

1

Vær det gode eksempel

Det vigtigste råd, som stort set alle har understreget er, at voksne skal være det gode eksempel. Vi skal med vores handlinger vise børn, hvordan man lever et bæredygtigt liv. Frem for blot at tale om, hvad der er god opførsel, skal vi hver dag vise børnene, hvordan man lever et liv, der ikke skader kloden.

Som Majken Bilslev-Jensen udtrykker det så fint:

Be the change you want to see in the world”. Børn ser hvad vi gør, ikke hvad vi siger. Så det bedste, man kan gøre, er at passe på kloden selv, og så tale om det hvis de spørger 🙂

Børnene skal introduceres til gode grønne vaner og sund klimaforståelse – uden at det skaber bekymring, forklarer Pia Amaia Rangan:

Det er vigtigt at undgå at skræmme børn, så de opbygger angst og bekymring over “verdens undergang” . Det er en vigtig balance og derfor godt med råd fra professionelle omkring formidling til og inddragelse af børn i opdragelsen omkring skrald og forurening.

Læs også: Sådan skaber vi klimakloge børn

Karin Christensen beskriver også, hvordan hun oplever, at den gode adfærd automatisk smitter af på børnene. Hun griber selv de små øjeblikke i hverdagen til at vise sin datter, at man eksempelvis skal smide batterier den sorte spand i Føtex.

Jeg går selv meget op i klimaet og tænker, at når forældrene har fokus på det, så smitter det af på børnene

2

Tag børnene med ud og samle skrald

Mange af vores læsere tager børnene med ud for at samle skrald for at lære børnene, at de skal bruge skraldespanden.

Dorte Garde Thostrup Andersen fortæller, hvordan de har taget deres døtre med i skoven udstyret med en plastikpose til skrald. Og ikke bare til deres eget skrald, men også det, de fandt på deres vej.

Vi kaldte dem, som kastede affald i naturen, skovsvin. Senere, da vi flyttede til byen, spurgte den ældste på 3 år, hvad man så kaldte dem, som smed affald i gaderne og andre steder? TJAAA vi kan jo kalde dem bysvin, og det hedder de stadigvæk i min familie.

Som Nina Serritslev forklarer, kan man også samle skrald sammen med andre:

Vi er altid med til byens skraldeindsamling, og det giver anledning til gode snakke om, hvorfor det er så vigtigt, at alle bruger skraldespandene. Dyrenes ve og vel gør altid stort indtryk.

I landets institutioner gør pædagoger en masse for at klæde børnene godt på. Anette Tengberg kommer med en fin beskrivelse af, hvordan de i institutionen har lavet en udstilling med planter og skrald for at vise børnene, hvordan skrald ser ud i naturen.

Pt. hitter et forårslandskab i fællesrummet. Blandt smukke forårsblomster og malede dyr og mos ligger affald. Det støder både børn og voksnes øjne og giver anledning til gode samtaler – hvad laver det der? Pludselig bliver det meget synligt.

3

Gør børnene opmærksom på energifrås

Børnene skal lære, at de skal passe på vores ressourcer, uanset hvor de kommer fra. Flere af vores læsere fortæller, hvordan man i alle de daglige rutiner skal vise børnene, at de skal slukke for vandet, når de børster tænder, slukke for det lys, de ikke bruger og kun tage det mad på tallerken, de kan spise.

Læs også: Energitjek – så meget kunne parcelhusfamilien spare

En læser kommer også med det tip, at de genbruger vandet fra børnenes karbad til at skylle ud i toilettet. Alt sammen små rutiner, der lærer børn, at vi skal passe på vores vand, mad og energi.

Som Annette Bjerrum forklarer:

Vi har altid haft børnene med i de daglige rutiner. Fortalt og lært dem, hvorfor vi hænger tøj op ude, bruger regnvand til at vande køkkenhaven med og sorterer affald. Altid have affaldsposer med i bilen til vores skrald, lært dem at reparere tøj og sy knapper i, ganske simpel fornuft, som mormor altid gjorde. Gå eller tage cyklen til og fra skole. De er nu 19 og 20 år, og det hele sidder på rygraden.

4

Få jord under neglene

Naturen bliver nævnt i næsten alle kommentarer, vi har fået. Vi skal have børnene ud og få jord under neglene, så de forstår den natur, der understøtter vores eksistens. Som Lene Christensen så fint formulerer det:

Giv dem blik for naturens forunderlighed og undre dig sammen med dem over stort og småt. Og skræm dem ikke med snak om elendighed og ulykker. Det er ikke deres problem, det er vores.

Man kan tage dem med i urtehaven, lave et insekthotel og tale med dem om, hvorfor insekter er vigtige nyttedyr. Andre foreslår, at man kan bygge pindsvinebo og fuglehuse og så blomster til bierne.

Marie Ravnborg Ormstrup foreslår at tage børnene med i urtehaven:

Når de bliver større, så giv dem ansvar for et stykke af haven, børn får hurtigt en forståelse for naturen, hvor tingene kommer fra og kan hurtigt se, hvad der hører til i naturen, og hvad der ikke gør.

Janne Skagbæk Jensen fortæller, hvordan hun sidste sommer tog sit barnebarn med sig i skoven. De mødte en helt flok små søde frøer, som de brugte lang tid på at iagttage:

Det gav en anledning til at tale om, at passe på sit rene vand inde i huset. Blandt andet når man vasker hænder, behøver det absolut ikke at stå ud med sæbeskum, og at man selvfølgelig sparer på vandet, så de små frøer ikke skal leve i det beskidte vand og måske dø deraf.

5

Vis glæden ved genbrug

Et børneliv behøver ikke være fuld af alle de ting, som katalogerne gerne vil sælge os. Et af vores læseres vigtigste råd er at give børn en forståelse for, at man skal passe på sine ting og ikke købe nyt hele tiden. Det kan man gøre ved at reparere sit tøj, bygge en trækvogn ud af genbrugsmaterialer og købe genbrug frem for nye ting – også når man køber gaver til hinanden.

Læs også: 5 gode råd til at komme igang med minimalisme i børnehøjde

Som Sabina Hvid forklarer:

Vi prøver at lære vores datter at give sine ting videre, hvis ikke de bliver brugt (fx tøj og legetøj). Skabe kan gemme på så mange ressourcer, som går til spilde, hvis ikke de bliver brugt.


Nyhedsbrev