Billede af Tokyo og elektronikskrot

Tokyo 2020 vil lave OL-medaljer af dine skrottede gadgets

Kan man mon finde guld, sølv og bronze nok i gamle mobiltelefoner til 5000 olympiske medaljer?
1/9 2016

Når den olympiske fakkel tændes om fire år og igen sætter gang i flere ugers løbende fødder, svømmende arme og balancerende gymnaster, vil de eftertragtede OL-medaljer forhåbentligt være lavet af guld, sølv og bronze fra Japans store ‘urbane mine’ – nemlig de massive mængder af elektronikskrot, som Japan efterlader sig. Det skriver avisen Nikkei Asian Review.

Læs også: Når lyset slukkes i glødepæren

Hele 650.000 ton elektronik, som blandt andet betyder gamle mobiltelefoner og andre smågadgets, bliver skrottet i Japan hvert eneste år – men utroligt nok er det kun cirka 100.000 ton, der bliver genanvendt, som det ser ud nu, så Japan står over for en udfordring. Lykkes det, vil det dog være et fantastisk spark i den rigtige retning, hvis et så stort opslået event som OL, kunne være forgænger i den proces.

Billede af elektronikskrot
Hvor meget elektronisk skrot findes der?
  • I 1998 producerede hele verden 6 millioner ton elektronikskrot. I 2012 var tallet steget til næsten 50 millioner ton. Og allerede i 2017 regner FN med, at der vil være 65 millioner ton elektronikskrot. Det svarer til 11 egyptiske pyramider bygget af skrottet elektronik.
  • I Danmark skrotter vi hvert år over 125.000 ton elektronikaffald. Det svarer til 22 kg. pr. person. 40.000 ton af det danske elektronikskrot ender i forbrændingsanlæggene, hvor de kan gøre stor skade på miljøet, fordi fjernsyn, computere og smartphones indeholder mange miljø- og sundhedsskadelige stoffer.
  • I stedet skal vi være bedre til at bruge de indsamlingsordninger, der er stillet til rådighed i kommunen. På den måde kan vi sikre størst mulige udnyttelse af ressourcerne i affaldet uden at skade miljøet.

Kilde: Genbrug dit gamle elektronik

OL har allerede fokus på bæredygtighed

IOC har de seneste år udviklet strenge krav til bæredygtighed, når de populære olympiske uger finder sted. Du kan læse meget mere om dem her. Under OL i Rio i år var alle guldmedaljer for eksempel bevidst lavet af guld udvundet uden brug af kviksølv, som er stærkt forurenende. Sølv- og bronzemedaljerne bestod af 30 procent genanvendt materiale. Plastikbåndene, som blev brugt til at hænge om vindernes stolte hals, var lavet af genanvendte plastikflasker. Og både medaljeæsker og podier var lavet af økologisk træ.

Læs også: Find vej i junglen af miljømærker

Men med planen om medaljer lavet af 100 procent elektronisk skrot vil Japan altså tage prisen for mest bæredygtige tiltag indtil videre. Og eftersom man regner med, at landets ‘urbane mine’ af elektronikskrot indeholder, hvad der svarer til ca. 16 procent af verdens guldreserver og 22 procent af sølvreserverne, så burde det kunne lade sig gøre at finde nok til de ca. 5000 medaljer, der kræver cirka 10 kg. guld, 1,5 kg. sølv og 700 kilo kobber at producere. (Kilde: Nikkei Asian Review)

Hvor slemt står det til med det elektronikskrot?

Elektronikskrot er den hurtigst voksende slags affald i verden. Meget større end væksten i almindeligt husholdningsaffald. Det skyldes selvfølgelig den teknologiske udvikling men også den stadigt stigende købekraft. Du kender det sikkert fra dit eget liv: Fjernsyn, smartphones og computere bliver jævnligt skiftet ud til den nyeste og mest cool model – men det går altså ud over de enorme mængder elektronikskrot, vi skal forholde os til bagefter. Og det skal der findes løsninger på.

Læs også: Den nemme guide til mindre affald i hverdagen

 


Nyhedsbrev