Inspiration
6. september 2018

Naturen stimulerer en bæredygtig livstil

Naturen er fuldstændig gratis, den er sund for os - men den stimulerer også en bæredygtig livsstil. Vi har spurgt en naturvejleder og fundet tre oplevelser, I kan få i naturen lige nu.

børn-i-natur

Den gode nyhed er, at danskerne er blevet bedre til at komme ud i naturen de senere år. Programsucceser som ‘Alene i Vildmarken’ og ‘Bonderøven’ har stimuleret vores lyst til at komme ud og komme lidt tættere på det simple liv uden internet.

Hos Naturstyrelsen oplever de en større interesse for at overnatte i naturen og bruge de faciliteter som shelters, der er stillet gratis til rådighed i hele landet.

Læs også: Find stilheden i naturen

Men den kedelige nyhed er, at børn idag tilbringer mindre end halvt så meget tid i naturen, som deres forældre og bedsteforældre gjorde, da de var børn, forklarer naturvejleder ved Naturstyrelsen Storstrøm Marie Roland:

“I gamle dage var det meget mere almindeligt, at børn byggede huler og legede med andre børn i naturen i timevis. De lavede en masse ting, der ikke var voksenstyrede aktiviteter. I dag er børnenes liv meget mere digitalt og lagt i styrede rammer.”

For at få flere børn ud i naturen, stiftede Danmarks Naturfredningsforening i 2004 Naturens dag. Den anden søndag i september har siden 2004 været omdrejningspunkt for masser af aktiviteter i hele landet, der skal få børn og deres forældre ud i naturen.

For det er vigtigt, at børnene får et tættere forhold til naturen. Det er ikke kun et tab for børnene, der ikke får de samme oplevelser, som deres forældre fik, mener Marie Roland.

Hun ser vores naturforståelse som helt grundlæggende for, at vi kan leve bæredygtige liv.

“Naturforståelse handler om at forstå sig selv, og hvorfor man er i verden. Og det man forstår, holder man af og har lyst til at passe på.”

Børn i naturen

45 % af forældre til børn mellem 5-12 år synes, at deres børn kommer for lidt ud i naturen.

76 % af de adspurgte forældrene mener, at elektroniske platforme sætter en stopper for, at deres børn kommer ud i naturen.

43 % af forældrene peger på manglende tid som en faktor for, at deres børn ikke kommer nok i naturen.

Kilde: Undersøgelse foretaget for Danmarks Naturfredningsforening af Kantar Gallup i 2018

Kroppen kan mærke naturen

Hvis vi ikke bruger tid i naturen, får vi ikke lukket op for den naturglæde, som forskning viser kan være blodtrykssænkende og generelt giver højere livskvalitet. Men selvom nogle af os er gået hen og blevet natur-analfabeter, kan vores krop stadig mærke, hvad naturen betyder for os, mener Marie.

“Vi er en del af naturen, selvom vi har fjernet os fra den. Og vores krop forstår det stadig. Det kan vi mærke, når vi står ved havet og oplever, at vi svinger i takt med bølgerne.”

Hun tror på, at vi vil blive bedre rustet til at gøre noget ved klimakrisen, hvis vi kommer tættere på naturen.

Læs også: Kom igang med skovbadning 

“Hvis jeg er ude på vandretur, handler bæredygtighed for mig om ikke at sætte negativt aftryk, og jeg tager mit skrald med mig. Hvis du har den grundlæggende forståelse for naturen, forstår du også bedre, hvorfor du ikke skal skylle kemikalier ud i dit afløb eller lade skrald ligge i naturen. Man skal kunne se sig selv i øjnene.”

Naturforståelse handler om at forstå, at vi er en del af en større sammenhæng, og at hvad vi gør, påvirker resten af systemet. Derfor er naturforståelsen så afgørende for vores forståelse af, hvad der sker med klimaet, mener Marie Roland:

“Hvis vi ikke har den fornemmelse og forståelse af sammenhængen mellem os selv og naturen, ved vi heller ikke, at nu er nu – altså hvornår det er tid til at sadle om i forhold til klimaet.”

Læs også: Her er 10 udflugter i Danmark

Tre oplevelser lige nu

Men hvad skal man lave ude i den der fantastiske natur lige nu? Det har Marie Roland tre gode bud på.

1. Tag på sanketur

Efteråret er højtiden i naturen, hvor alting boomer. Du kan stadig finde brombær, æbler og nødder, og så er efterår også svampetid. Svampe kaldes efterårets blomster, fordi er smukke som de står i skovbunden, og nogle af dem kan spises.

Der er spisesvampe i skoven hele året, men fra august til oktober finder du flest. Det er aldrig farligt at samle svampe. Ingen er så giftige, at der sker noget som helst ved at røre dem, oplyser Naturstyrelsen.

Husk at tjekke reglerne for, hvad du må tage, og hvilke svampe du trygt kan tage med hjem til aftensmaden. Hovedreglen er, at I offentlige skove må du plukke til dit eget forbrug – og der skal også være til de næste, der kommer forbi.

TIP: Find vilde æbler

Mange steder i Danmark er der nedlagt jernbaner, og en del af disse er lavet til vandrestier. I de tog, der tidligere kørte på banerne, har passagererne spist tusindvis af æbler og hundredvis af skrog er røget ud af vinduerne. En del af dem er spiret til nye æbletræer, så det er et godt sted at finde masser af æbler.

2. Tag på sansesafari

Om efteråret er naturen et sansemæssigt bombardement, hvor alting forstærkes. Derfor behøver man i virkeligheden ikke så mange aktiviteter, mener Marie Roland. Tag ud i skoven, og se på de flotte pangfarver, træerne klæder sig i. Efter den lange tørre sommer, kommer der mere regnvejr, og det giver også nogle stærke duftindtryk, når jorden er våd. Så tag ud og åbn for sanseaparatet.

3. Oplev brøl og fugletræk

I august og resten af efteråret er krondyrene i brunst. Men det er en god ide enten at komme tidligt afsted eller vente til aftentid. Dyrene er nemlig mest aktive ved solopgang og i skumringen.  De er særligt aktive på de dage, hvor himlen er klar og aftenerne er kolde med tågedis.

Efteråret er også den tid, hvor fuglene pakker fjerene og drager sydpå for at overvintre under varmere himmelstrøg. Man kan derfor opleve store grupper af bogfinker, spurvehøge og tornfalke. Under trækket navigerer fuglene ved hjælp af synet, jordens magnetfelter, stjernebilleder, duft og nedarvede trækmønstre – derfor kan man finde dem de samme steder år efter år.

Find ud af, hvor du kan se trækfugle og kronhjorte og andre oplevelser i efteråret på Naturstyrelsens hjemmeside.

Hvad er dine yndlingsoplevelser i naturen? Del dem gerne med os på Facebook 🙂