naturoplevelser-i-danmark

Naturoplevelser i Danmark skræddersyet til enhver type

Mange udlandsrejser og arrangementer med mange mennesker er sat på standby i år. Heldigvis er der ét sted, som er altid er åben, nemlig naturen. Derfor lister Grøn Forskel naturoplevelser til både naturentusiasten, den tech-interesserede, børnefamilien og den inspirationslystne.
12/6 2020

Festivaler, koncerter, udenlandsrejser – mange af de aktiviteter vi forbinder med sol og sommer er sat i bero i år, men ét sted lukker aldrig og har plads til alle – det er naturen. Naturen er vores åndehul – især i en tid præget af pandemi og en markant anderledes hverdag. Naturstyrelsen melder da også, at hver fjerde dansker inden for de sidste måneder har besøgt et naturområde, de ikke før har været i. Naturen er vores helle og et sted, hvor vi oplever, lærer, lytter, ser og overnatter. Den store interesse for udendørsaktivteter har også betydet, at miljøminister Lea Wermelin (S) har udvidet mulighederne for gratis overnatning i 77 nye statsskove i hele Danmark, hvor du frit må slå telt op for en nat. Godt nok er naturen sin egen, men vi er alle forskellige og har forskellige behov og interesser. Derfor guider Grøn Forskel til stribevis af naturoplevelser i Danmark – både til naturentusiasten, den tech-interesserede, børnefamilien og den inspirationslystne med hang til ’fotogene’ naturmotiver. Scroll ned, og find de naturoplevelser, der passer lige netop dig.

naturoplevelser_natur

Overnat under stjernerne

Oplevelser for naturentusiasten

En nat under åben himmel

Kom helt tæt på naturen med en overnatning under åben himmel. I Danmark er det tilladt at sove under åben himmel på både strand og i skov. Når nattens mulm og mørke for alvor melder sig, er det bare med at læne sig tilbage og nyde synet af stjernetæppet fra en forhåbentlig skyfri himmel. De bedste stjernekiggeroplevelser får du langt væk fra byer, hvor lysforureningen er høj. Lysforurening er en betegnelse for det unaturlige lys, vi mennesker har skabt: Vejbelysning, facadebelysning, reklameskilte, lys fra huse og lignende. Alle disse lys gør det sværere at fornemme nattens mørke. Husk, at medbringe et liggeunderlag i god kvalitet, som kan isolere mod kulden fra jord eller sand. En anden god idé er at medbringe et soveposeovertræk til at beskytte posen mod dug og småregn.

Læs mere her: voresnatur.dk

Oplev den vilde natur i mørke

Fuldend din naturoplevelse, og hold dig vågen i nattetimerne, for når solen går ned, er der mange dyr, der står op. I nattetimerne kommer flagermusene f.eks. frem, ugler tuder, frøer kvækker og grævlingerne går på jagt. Er det flagermus, du er på udkig efter, ser du dem på store, åbne pladser, hvor de har god plads til at jage, så gå derfor efter lysninger i skoven, søer og åer, byparker og parkeringspladser tæt på naturområder. Natuglen finder du gerne i landskaber med vandhuller, grøfter, enge og skovbryn. Frøer opholder sig i våde områder som søer, moser og enge. Grævlingen er et sky rovdyr, men med en god portion tålmodighed kan du være heldig at opleve dyret. Finder du en grævlingegrav, så sæt dig i god afstand derfra (ca. 100 m) – den er fredet og må ikke forstyrres. Vent så der til omkring solned- eller solopgang, hvor der er størst sandsynlighed for at støde på grævlingen.

Læs mere her: voresnatur.dk

Smagen af natur

Det vrimler med spiselige planter, bær, frugter, svampe og urter i Danmarks vilde natur. Så tag ud i det fri, og find spændende ingredienser til køkkenet. På vildmad.dk finder du en inspirerende liste over vildtvoksende spiselige vækster. I saltvandsområder har du f.eks. tang og urter, og ved ferske vandløb kan du finde spiselige blomster. I det mere åbne land med grøfter og græsland, har du rig mulighed for at finde urter, nødder, frugter og bær. I skoven kan du samle svampe og spiselige blade, urter, bær og nødder. Selv i større byer kan du finde spiselige vækster som urter og frugter.

Læs meget mere, og find inspirerende opskrifter her: vildmad.dk

naturoplevelser_tech

Du kan blive en del af Danmarks største Citizen Science projekt

Naturoplevelser for den tech-interesserede

Hæng ud i hængekøjen

Skal du overnatte i det fri, så prøv noget anderledes end det sædvanlige telt. Du kan f.eks. overveje at fortøjre en Tentsile Trillium Hammock midt ude i skoven. Du kan roligt trække i ly for natten med denne hængekøje, som du kan montere en vandtæt overdel på. Der er plads til tre, men er I flere på tur, er der mulighed for at stable flere Tentsile Trillium Hammock ovenpå hinanden. Hængekøjen er med sine seks kilo nem at pakke og smide over skulderen, når du og din familie eller venner skal overnatte i det fri.

Læs mere på tentsile.com

Elektrisk pedalkraft på din mountainbike-rute

De danske statsskove lægger skovbund til over 700 kilometer naturrige mountainbikeruter, og vil du sætte mere fart på dine spændingsfyldte ture, så vælg en el-mountainbike. Ofte er el-mountainbikes udstyret med en centermotor, der forstærker din pedalkraft og giver en mere stabil køreoplevelse. Godt nok sparer du på kræfterne op ad de stejler bakker, men den generelle højere hastighed betyder også, at du skal reagere hurtigere på udfordringerne i terrænet og dermed får en mere actionpræget oplevelse sammenlignet med den almindelige MTB. Naturstyrelsen anbefaler 10 områder, hvor du finder noget af det bedste moutainbiking. De kaldes de 10 Spir og rummer mere end 200 kilometer MTB-ruter i statsskove. På ruterne er der noget for enhver smag og ethvert niveau.

Læs mere på naturstyrelsen.dk

naturoplevelser_kort fra naturstyrelsen

Grafik: Naturstyrelsen

Citizen Science – i naturen

Bliv en del af Danmarks største Citizen Science projekt. Mere end 40.000 mennesker er lige nu med ombord på projektet, hvor du kan være med til at kortlægge, hvordan det egentlig står til med den danske biodiversitet. Download app’en Naturtjek, og tjek op på biodiversiteten i hele landet ved at registrere udvalgte dyrearter, planter og svampe. Projektets forskere fra Københavns og Aarhus Universitet har udvalgt 42 arter og levesteder, som alle giver en indikation af, hvordan det står til med naturen i netop det område. Og som frivillig kan du bidrage til Citizen Science projektet ved at registrere specifikke arter og levesteder, når du er ude i naturen.

Læs mere om projektet her, og download app’en i din Appstore eller på Google Play.

Hvis du er i tvivl om, hvad det lige er den flotte plante eller det høje træ hedder, kan du med app’en Seek nemt og hurtigt finde navn og beskrivelse af planten eller træet.

naturoplevelser_familie

Naturoplevelser i Danmark for familien

Naturoplevelser for børnefamilien

Overnat i shelter med hele familien

Det er noget helt særligt at overnatte i naturen sammen med hele familien, og en alletiders overnatningsmulighed for børnefamilien er de mange hyggelige lejrpladser med shelters rundt om i landet. Naturstyrelsen råder over omkring 300 små lejrpladser beregnet til familier og små grupper. Alle ligger i naturskønne områder, der indbyder til mange sjove aktiviteter for børnene i løbet af dagen. Ofte er der også bålpladser, hvor I kan tilberede jeres mad og måske slutte dagen af med at bage snobrød ved skumringstid over en god højtlæsningshistorie.

Se kort over lejrpladser på naturstyrelsen.dk

En god idé er at downloade app’en Shelter, der er perfekt, hvis I du gerne vil finde og booke shelters i Danmark. App’en giver jer et detaljereret kort over, hvor I du finder shelters i nærheden af dig.

Ud over shelters kan I også overveje at overnatte i telte og tippier. Find en oversigt over et bredt udvalg af overnatningsmuligheder hos hejcamp.dk.

Find dyrespor sammen med børnene

Gør  gåturene i skoven ekstrasjov for de mindste i familien. At gå på jagt efter dyrespor, er noget, der kan optage hele familien – mon det er en grævling, en ræv – eller naboens hund, I er kommet på sporet af? Tag eventuelt papir og blyant med, og lad barnet tegne potesporet på en skitse som denne:

 

naturoplevelser_dyrespor

Grafik: Eva Wulff

 

En god idé er også at medbringe en spand til blade, kogler og andre sjove ting, I finder i naturen. Og med et insektglas med lup, kan I komme helt tæt på skovens mindste dyr lige fra biller til bænkebidere. Der er nok at tage sig til i skoven, så vær ikke bange for at få jord under neglene.

Leg i naturen

Noget af det, der glæder børn allermest, er en god legeplads. Og en legeplads er nødvendigvis ikke kun et sted, der opfordrer til timevis af leg – det kan også være et sted, der lærer børn mere om den natur, der omgiver os allesammen. I Danmark finder du en lang række sjove og fantasifulde naturlegepladser, der tager børnene med helt ud i naturen. Ud over børneleg i det grønne lægger mange skovlegepladser op til hygge for hele familien med både bålpladser og skovbænke, hvor en medbragt madpakke kan nydes under åben himmel.

her en oversigt over naturlegepladser i hele Danmark.

naturoplevelser_glamping_web

Prøv det nye fænomen glamping. Foto: goglamping.dk

Naturoplevelser for den inspirationslystne

Teltferie på førsteklasse

Vil du gerne udforske dit eget naturmenneske, men er måske ikke så meget til hårde liggeunderlag og sovepose? Så bør du prøve det nye fænomen glamping, der som ordet antyder, er en mere glamourøs måde at overnatte i naturen på. Trenden er forholdsvis ny her i Danmark og har især haft sit indtog efter det blomstrende fænomen ’staycation’ – ferie i Danmark. Normalt forbinder du nok camping med en vogn spændt fast bag bilen eller en dryppende teltdug, men at campere kan være meget mere end det. Det kan både være en trætophytte (hytte i trækronerne) midt i skoven eller luksuriøse bomuldstelte, der ofte rummer senge og bløde dyner. Med glamping kan du altså tage på camping-ferie i naturen uden at give afkald på komfort.  Alt står klar til dig, når du booker en overnatning, så du hverken behøver at bakse med teltpløkker eller have den hele store out door-oppakning med.

Læs mere om glamping i Danmark her.

Er du i forvejen blevet bidt af trenden, kan du overveje at erhverve dig dit eget luksusbomuldstelt, som du kan bruge igen og igen – enten til dine sommergæster, der kan overnatte i baghaven eller til dig selv og familien til jeres ferie i Dammark.

Gå i fodsporene på Danmarks vilde og vidunderlige natur

Flere har måske set naturserien Vilde, vidunderlige Danmark, der tegner et fascinerende billede af den danske natur. Nu har Naturstyrelsen samlet 100 vandreruter, der er særligt gode, hvis du vil udforske de forskellige naturtyper fra udsendelserne. Ruterne strækker sig over hele landet. Udforsk blandt andet de mange fugle ved Røsnæs på Vestsjælland, eller spænd vandrerskoene, og oplev en af Danmarks længste kystskove på Als, som er særligt berømt for sine høje og imponerende bøgetræer. Find oversigtskortet over de 100 ruter her, og lad dig inspirere til timelange og skønne vandrerture i det danske land.

Pluk selv-blomster

Noget er det bedste ved sommeren er sommerblomster. Mange steder landet over, kan du faktisk plukke din egen buket. På Selinevej på Amager finder du et vaskeægte blomsterhav med sorter i alverdens farver, og sommeren igennem kan du kvit og frit plukke din egen markbuket med alt fra kornblomster til valmuer og morgenfruer. Kommunen inviterer endda til pluk-selv og har sørget for små stier, hvor du kan komme rundt i blomsterboomet – uden at træde de fine stilke i stykker. Adressen er Selinevej, 2300 København S.

Ud over grøftekanter med vilde blomster, finder du pluk-selv-marker over hele landet, og dette er blot et lille udvalg. Så hvis du kender et godt sted, så tip os gerne på kontakt@groenforskel.dk.

Sjælland

Brede Havekiosk

Grenness minde

Fyn

Plukselv Blomster Fyn

Jylland

Tinnetgaard Bo- og Erhvervsskole
Torvehallen Sdr. Vissing 

Det skal du huske, når du er i naturen

Du må sove i alle statsskovene, mens du kun må være i private skove mellem kl. 6 og solnedgang, og du må kun sove her, hvis du har fået skovejerens tilladelse.

Find skove på udinaturen.dk

Tjek reglerne for at være i natten på www.oplevmere.nu

Tag hensyn til dyrenes liv og undgå at skræmme eller forstyrre dem.

Kilde: voresnatur.dk


Nyhedsbrev