vinglas på bakke

Minimalisme handler ikke om, hvor mange vinglas du har

Antallet af håndklæder eller vinglas er ikke afgørende for, om du lever en minimalistisk livsstil. Minimalisme handler om alt det, der sker, når du fjerner fokus fra vinglas og håndklæder.
25/6 2019

Når jeg skriver eller taler om minimalisme, så er der et særligt ét spørgsmål, jeg ofte bliver stillet.

Hvis man er minimalist, hvor mange ting må man så eje? Og er man en rigtig minimalist, hvis man har mere end otte vinglas, og hvor mange håndklæder er den korrekte mængde?

Mit svar er altid det samme. At minimalisme slet ikke handler om ting. Hverken om, hvor mange ting, du skiller dig af med, eller hvor mange ting, du beholder.

Læs også: Her er den ultimative guide til bæredygtighed

Plads til liv

Minimalisme handler om, hvad der bliver plads til i dit liv, når ting ikke længere fylder ethvert tomrum eller tidsrum.

Når du fjerner det fysiske rod, bliver der nemlig plads og tid til at se nærmere på det mentale rod. De uløste konflikter, de usagte ord og de drømme, som du mangler at jagte.

På den måde kan minimalisme føre til et mere bæredygtigt liv. Både for dig, fordi du får nemmere ved at mærke, hvad dit liv skal indeholde, når du har givet slip på de gamle ting og den energi, de har bundet.

Læs også: 5 gode råd til minimalisme i børnefamilier

Men også mere bæredygtigt for jorden, for når du vænner dig til kun at leve med de få ting, som du rent faktisk skal bruge og holder af, så bliver tærsklen for at købe nyt, og særligt for at købe nyt, billigt skrammel, meget højere.

Minimalister er krævende kunder

Minimalisme er faktisk den ulitimative form for materialisme. For når du kun ejer og køber ganske få ting, så finder du dig ikke i, at tingene ikke fungerer eller går hurtigt i stykker.

Hvis vi vænner os til at være mere kræsne med de køb vi foretager os, så kan vi flytte markedsandele fra billigt kinesisk skrammel til mere lokalt producerede kvalitetsvarer.

Varer hvor vi tør stole på, at det er gode materialer og gode produktionsforhold, der ligger bag. Minimalisme er i mine øjne det perfekte middel mod det overforbrug, som har ramt den vestlige verden.

3 babysteps mod minimalisme
  • Købestop: Hold købestop i en måned eller mere, hvor du kun køber mad eller det allermest nødvendige. Det stopper tilgangen af nye ting til hjemmet.
  • Gamifisering: Prøv at finde én ting hver dag, som du kan sende videre ud i verden (til genbrug eller en ven, der har brug for tingen). Se hvor længe du kan blive ved, og invitér gerne andre med i legen.
  • Find faste pladser til dine ting. Fx nøgle, taske, køkkenting. Hvis du har svært ved at finde en fast plads, er det måske et tegn på, at tingen ikke hører til i dit hjem.

Når Marie Kondo (japansk oprydningsekspert med egen tv-serie på Netflix, red.) hjælper os med at rydde ud i vores overflod, så ville jeg ønske, at der også var fokus på at hjælpe folk til ikke at fylde deres hjem op igen.  For det er i virkeligheden det aller vigtigste.

Læs også: Købestop i 5 år, og hvad jeg har lært

Hvis vi vænner os til at købe færre ting, skaber vi mindre forbrug af ressourcer. Hvis vi med glæde sender vores brugte ting videre, når vi ikke har brug for dem længere, skaber vi mindre forbrug for andre mennesker.  Og hvis vi dropper den konstante jagt på “mere, bedre, nyt” skaber vi plads til et liv, der er bedre for os selv og bedre for planeten.

Jane Ibsen er minimalismeblogger på Grøn Forskel


Nyhedsbrev