minimalisme og børn

Her er 5 gode råd til minimalisme for børnefamilier

Det behøver ikke være dyrt at få børn. En minimalistisk tilgang til livet giver kun endnu mere mening, når man får børn, mener minimalist og fast blogger Jane Ibsen,
13/3 2019

Jeg bliver tit spurgt om, hvordan jeg afvejer mit ønske om at leve minimalistisk, med at have børn. Men der er i mine øjne ingen grund til at se de to ting som modsætninger.

Vi har kun fået endnu mere glæde af en minimalistisk livsstil, efter at vi blev forældre. Fremfor at købe hver en ting på ”must-have-til-baby”-listen, så ventede vi lidt, og så hvad vi reelt fik brug for. Mange ting kunne fint undværes og det, vi havde brug for, kunne købes brugt. Babys første år behøver slet ikke være det store udstyrsstykke, som reklamerne – og mange andre forældre – vil bilde dig ind.

Simpelt legetøj får mest legetid

Særlig ét sted har det vist sig, at mindre er mere, og det er i forhold til drengenes legetøj. Det er sjovt nok de mest simple (og billige) anskaffelser, som har givet ultimativt mest legetid for drengene.

Vores største legetøjshits
  • En arvet kasse med Plus-Plussere. Drengene kan samle og skille de små brikker af i timevis, og mange af vores gæster bliver også lidt fanget af byggeriet.
  • En kasse med Beyblades, der er en slags snurretoppe, som det handler om at få til at holde sig igang længst tid. Alle er købt på den blå avis.
  • Et genbrugsfund af et puslespil på 200 brikker med et billede af hele verden, som efterhånden må være blevet samlet mere end 100 gange.
  • En kasse med en samling Gormitier og to gormiti-borge, købt på den blå avis i sommers. Gormitier er nogle små trolde-lignende figurer, som særligt sætter lillebrors fantasi i fuld fart.
  • Og et spil UNO, som vi købte for 5-6 år siden og som har været med på alle rejser siden.

Drengene har naturligvis også fået deres del af blip-blop-legetøj og skrækkelige plastikdimser i gaver gennem årene, men de holder sjældent fokus på det længere tid, end det tager at pakke gaven op. Derefter forsvinder interessen hurtigt, og de vender tilbage til det legetøj, som de allerede har og er glade for.

Dømmer ikke gaverne

Vi har prøvet at udbrede budskaber i familien om, at vi gerne modtager genbrugsgaver, og at mindre og færre gaver ikke vil være synd for børnene. Men vi gør os ikke til dommere overfor, hvilke gaver bedsteforældrene måtte vælge at give. Det er nu engang deres valg. Vi giver helst genbrugsgaver til børnene og hinanden, men kun i det omfang det giver mening. Vi køber også nye ting indimellem.

Minimalisme skaber bedre lege

Vi oplever også en helt konkret fordel ved vores minimalistiske livsstil for drengenes leg. Det er nemmere for drengene at falde i leg på deres værelser, når værelset er holdt nogenlunde ryddet og sorteret, og de kan finde deres ting. Vi inddrager dem selvfølgelig i oprydningen, og selv lillebror har lært at mærke efter, hvad han gerne vil beholde, og hvad der kan gives væk.

Det er en gave at give sine børn evnen til at skille sig af med ting, som ikke længere har værdi for dem, og allerhelst give dem videre til nogen, som kan få glæde af dem.

Vi oplever, at det generelt smitter positivt af på vores hverdag og dermed også på drengene, når vi formår at holde huset fri fra rod.

Hvis drengene fik lov til at bestemme helt selv, så ville de nok vælge flere ture i legeland, mere nyindkøbt legetøj og mere mad med sjove e-numre, men generelt tror jeg ikke, at de mærker den store forskel fra deres kammeraters liv.

Vores hjem, og liv, ser udefra ganske normalt ud, og det ekstra overskud, vi vinder, ved at leve med færre ting, giver gladere forældre, hvilket i sidste ende også giver gladere børn.

Læs også den ultimative guide til bæredygtighed

Mine bedste 5 råd til at leve minimalistisk (og nøjsomt) med børn:

 

1. Køb brugt

Et gennemgående tema for vores køb af ting til drengene har været, at vi har købt genbrug, brugt det til begge drenge, og så solgt det videre igen. På den måde bliver baby-årene ikke så dyre. Særligt i de store byer er det nemt at købe og sælge brugt, da der er et konstant flow af familier, der har/ikke længere har brug for skråstål, bæresele, kravlegård osv.

Det er også nemmere at give slip på de ting, der har udfyldt deres behov, når de ikke har været dyre at anskaffe. Og det er meget bedre for miljøet at sende tingene ud i cirkulation, da de færreste babyting når at blive slidt op efter et enkelt barn.

Læs også: Sådan skaber vi klimakloge børn

2. Køb kvalitet, når du køber nyt

Allerede da drengene var små, købte jeg primært genbrugstøj til dem. Både for at spare penge og for at spare det miljømæssige aftryk i de år, hvor de enkelte størrelser kun bruges i ganske kort tid.

Men enkelte udvalgte ting blev købt fra nye af, og med fokus på at finde god kvalitet, som ville holde længe. Et eksempel er en ulddragt, som vi købte da storebror var baby. Vi brugte den hver eneste dag fra sensommer til tidligt forår – til begge børn på skift – og den holdt sig så fin i brug.

3. Ryd op og sælg ud

Det er en fordel at sælge ud i tøj og babyting løbende, efterhånden som du ikke har brug for dem mere – også selvom der måske ligger en efternøler i kortene. Selvfølgelig giver det mening at gemme yndlingstingene, men ofte ændrer man smag eller behov undervejs mellem hvert barn (særligt hvis der går flere år), så der er ingen grund til at gemme alt “bare fordi”. Ofte er det nemmere at sælge tøj indenfor de første par år, efter at det har været i brug, da stilen på børnetøj også ændrer sig løbende. Der er ingen fordel i at gemme for længe på tøjet, hvis det ender med aldrig at komme i brug igen.

Hvis der skulle komme et barn mere til, så er det billigt at købe tingene “tilbage” fra cirkulationen, hvis man blot køber brugt igen.

4. DIY (do it yourself)

Jeg har syet og strikket meget af drengenes tøj, selv da de var små. Der kunne komme fire par bukser ud af en meter stof, så det kunne virkelig betale sig. Og hvis du kan finde ud af at bruge en symaskine, er det nemmere at reparere ungernes tøj undervejs, hvilket også sparer en del.

Jeg kan også varmt anbefale selv at lave babymos og snacks til ungerne allerede fra start af. Det er markant billigere og sundere. Og det er smart ikke at vænne dem til, at deres mad skal være noget særligt, adskilt fra resten af familiens.

Læs også: 6 ting jeg har lært efter 5 år med købestop

Drengene har, fra de var helt små, blot fået en most version af den almindelige aftensmad med mindre salt og mere fedt. Det vænner dem til, at mad smager af en masse forskelligt, og gør perioden, hvor de ikke kan spise “almindelig” mad, meget nemmere.  Samtidig vænnes børnene til, at man spiser den mad, som er på bordet, hvilket absolut kommer til gavn senere, så de ikke forventer, at der bliver lavet særmad til dem.

5. Dyrk gratis aktiviteter

Fremfor at dyrke cafe- eller shoppeture, så har vi slæbt drengene med på legepladser, cykelture, biblioteks- og skovture, siden de var helt små. Jeg vil gerne vise dem, at man kan have det sjovt uden at bruge penge. Og så kan det være en særlig oplevelse at tage i svømmehallen eller legeland, og ikke noget, de forventer, skal ske hver weekend.

 

Jane Ibsen er minimalismeblogger på Grøn Forskel

  • Jane er uddannet advokat og bor sammen med sin kæreste og to børn.
  • Hun lever en minimalistisk livsstil og deler ud af sine erfaringer og strikkeopskrifter her. 
  • Jane står bag Facebook-gruppen Minimalisme og Købestop.

Nyhedsbrev