dreng-cykler-med-juletræ---bæredygtige-juletræer---grøn-forskel

5 juletræer der er lidt grønnere

Julen står for døren, og du skal have købt et juletræ. Men hvilket skal du vælge? Vi har samlet fem juletræer, hvor bæredygtighed og miljøhensyn er i fokus. Læs med, og find dit juletræ.
11/12 2019

Vi pynter det, lægger pakker under det, danser om det, spiser godter fra kræmmerhusene og så kasserer vi det. Juletræet.

Juletræet er en central del af julen, og tanken om en jul uden et juletræ vil for de flestes vedkommende nok være lidt trist. Men juletræsproduktionen er ikke altid den mest miljøvenlige.

Nogle steder bliver der brugt store mængder gødning og sprøjtegift for at holde træerne pæne, og så kan man også sætte spørgsmålstegn ved, hvor bæredygtigt det egentligt er at fælde et træ for at se på det en kort periode og så kassere det bagefter.

Men der er heldigvis forskellige bæredygtige, miljøvenlige og bare lidt “grønnere” alternativer. Vi har samlet fem herunder.

Læs også: Alt du skal vide om bæredygtig jul

1

Juletræ med rod

Første punkt på listen over bæredygtige juletræer må simpelthen være et juletræ med rodnet.

Du køber juletræet med rødder og det hele, og så sætter du det i en stor potte eller spand i stuen, og pynter det som sædvanligt. Når den glade juletid er ovre, så planter du det ud i haven, hvor det lever videre. Læs mere om, hvordan du gør her.

Og hvis ikke du har en have, kan man også få mindre juletræer, som kan blive stående i en urtepotte og pynte i vindueskarmen resten af året.

Der kan ifølge Danmarks Naturfredningsforening være udfordringer med at få pottetræerne til at overleve efter en tid i en varm stue. De anbefaler, at man bruger et juletræ, der altid har groet i en potte, så rødderne passer til træet – frem for at hive et juletræ op af jorden i haven.

Et af stederne der sælger “pottetræer” eller juletræer med klump er hos Dyssegaarden i Roskilde. Her bliver pottetræerne omplantet hvert år, så rodnettet kan udvikle sig. Læs mere her.

Læs også: Skal du vælge lyskæde eller levende lys på juletræet?

Flag-på-juletræet bæredygtige juletræer - grøn forskel

Vælg et miljøvenligt juletræ, så du kan holde grøn jul – også selvom den bliver hvid.

2

Fair Trees

Producenterne bag de Fair Trade certificerede juletræer, Fair Trees, vil gerne sætte fokus på jul med omtanke.

Juletræerne sælges i hele Europa, og når du køber et Fair Tree er du garanteret, at der er taget størst mulig hensyn til både mennesker og miljø.

Træerne kommer fra Fair Seeds (medlem af World Fair Trade Organisation), og produktionen hjælper med uddannelse, sundhedsfremme og udvikling for lokalbefolkningen i Georgien (hvor juletræsfrøene bliver samlet). Læs mere her.

3

Habitree

Et bæredygtigt juletræ kan også være et juletræ, du kan bruge år efter år. Og med Habitree har det genbrugelige juletræ fået en flot makeover, som man virkelig får lyst til at vise frem.

Juletræet er lavet Kebony-træ, som er et bæredygtigt alternativ til tropisk hårdttræ, og det er både FSC- og Svanemærket.

Habitree er skabt med den bæredygtige tanke i fokus til dem, der gerne vil værne om miljøet og samtidig have et fint juletræ. Og så er træet også en fordel, hvis man har allergikere i hjemmet, eller hvis man bare er træt af at feje grannåle op hele december. Læs mere her.

Læs også: Hvad er bæredygtighed

4

Økologisk juletræ

Når du går efter et økologisk juletræ, så sikrer du dig, at der kun er brugt organisk gødning og altså ingen sprøjtegifte i produktionen.

Træerne er typisk et par år længere undervejs, og så har de lidt flere “skønhedsfejl” end konventionelle træer, såsom skæve stammer og blegere farver. Men det grønneste valg er ikke altid det grønneste træ.

Det er stadig en ret lille del af den danske juletræsproduktion, der er økologisk certificeret. Ud af de cirka 24.000 hektar, der bliver brugt til at producere juletræer i Danmark, er det kun cirka 300-350 hektar, der er økologisk. Danmarks Naturfredningsforening anbefaler økologiske juletræer som det grønneste valg . Se en liste over forhandlere hos Økologisk Landsforening. 

Og så er det altid en god ide at gå efter et træ med et par skønhedsfejl – de har det nemlig med at blive ladt tilbage og går derfor ofte til spilde.

5

Rødgran juletræ

Nordmannsgranen er det mest populære juletræ herhjemme, men det kræver store mængder gødning og plantegift, når det dyrkes konventionelt. Så vil du have en en nordmannsgran, kan det godt betale sig at vælge et økologisk.

Alternativt kan du også vælge en rødgran, der ikke er ligeså miljøforurenende. Et problem ved rødgranen kan være, at det taber mange nåle, men hvis du opbevarer det køligt og venter med at sætte det ind i den varme stue til jul, så holder det bedre. Sæt det også gerne i en juletræsfod med vand.

Julen varer lige til påske, men det gør juletræet desværre ikke (med mindre det er genbrugeligt eller har et rodnet). Så husk at få det genbrugt rigtigt.

Hvis du har en have kan du ligge det i et hjørne til glæde for dyrelivet eller smide det på komposten. Hvis ikke skal du aflevere det til have- eller bioaffald på genbrugsstationen.

bæredygtige juletræer - grøn forskel

Rigtig god, grøn jul!

Kilder: Økologi.dk, Økologisk Juletræsforening, Danske Juletræer


Nyhedsbrev