Pudsning af vinduer som led i den store forårsrengøring - grøn forskel

7 nemme tips til miljøvenlig forårsrengøring

Er du god til at gøre rent løbende, eller skal du igang med den helt store forårsrengøring i hjemmet? Vi har snakket med rengørinsgekspert Michael René, der her kommer med 7 gode tips til, hvordan du griber forårsrengøringen an - samtidig med du husker miljøet.
25/4 2018

Dagene bliver længere, temperaturen stiger, og forårssolen afslører, at det er på høje tid, at du får vasket vinduer, støvsuget i hjørnerne og skrubbet samtlige af hjemmets overflader.

Det virker uoverskueligt, for hvor skal man lige begynde sin forårsrengøring, hvis hele hytten skriger på sæbevand?

Fortvivl ikke, vi har snakket med Michael René, lektor på Københavns Professionshøjskole og forfatter til rengøringsbloggen pletvæk.dk. Her er hans 7 tips, til hvordan du gør forårsrengøringen nem og overskuelig, samtidig med du tager hensyn til miljøet.

LÆS OGSÅ: Alt du skal vide om affaldssortering

1

Gør din forårsrengøring til en leg for hele familien

Det første rengøringstip handler ikke om hensyn til miljøet, men om at gøre rengøringen til en leg. De fleste af os kender nok følelsen af manglende overskud, når vi skal i gang med den store forårsrengøring, og derfor er det altså vigtigt, at man gør det til et sjovt projekt.

“Man skal sørge for at få hele familien med på projektet og gøre det til en god oplevelse for alle. Man kan gøre det til en sport og simpelthen tage sportstøj på, inden man går i gang,” siger Michael René og fortsætter:

“Det kan være lettere sagt end gjort, og det er et råd, som ofte bliver overset. Men hvis man er sammen om rengøringen, får man mere energi til at komme til bunds.”

2

Planlæg, og gør rent i den rigtige rækkefølge

Forårsrengøring er hovedrengøring, men man kan også vælge at se på det som rengøring af mange delelementer.

“Det er alle de her ting, som har stået i mørket og er blevet overset vinteren over. Så kommer lyset for fuld knald, og så ser man, hvor meget hjemmet trænger til at blive gjort rent,” siger Michael René og fortsætter:

“Derfor er det godt at lave en dosmerseddel over dét, der skal gøres rent, så man har et overblik over, hvilke ting man mangler.”

Når familien er klar til at gå i krig mod bakterierne i hjemmet, så er det godt at lægge en plan for, hvor man skal begynde – og her er rækkefølgen ikke helt ligegyldig.

“Det giver mening at starte oppefra og ned og at arbejde sig mod udgangen af et rum. Start med støv i hjørnerne  og slut med gulvet. Og vælg så nogle af de elementer, der virkelig trænger, som brusekabine, køleskab og ovn,” siger han.

3

Brug miljøvenlige rengøringsmidler

For at gøre din forårsrengøring mere miljøvenlig, skal du starte med at købe nogle gode rengøringsmidler – og her er det ikke nødvendigvis de dyreste, du skal gå efter.

“Man kunne håbe, at pris følger kvalitet, men sandheden er, at nogle produkter er overpriced og nogle er underpriced. Så det bedste råd er at kigge efter miljømærkerne – kig efter EU-blomsten eller Svanen,” siger Michael René og fortsætter:

“Når det er sagt, så findes der produkter, der er en tand bedre, men de kan være svære at spotte. Så vær kritisk, og kig eventuelt på volumen af de forskellige indholdsstoffer, og hold øje med allergener.”

“Den lette løsning er at gå efter miljømærkerne, men har du mere tid, så undersøg de enkelte produkter lidt nærmere, så du får nogle mere rene produkter. Her kan du også vælge at købe produkterne steder, der går op i det grønne.”

miljøvenlige-rengøringsmidler---miljøvenlig forårsrengøring - grøn forskel

Vælger du dine rengøringsmidler med omhu? Gå efter miljømærkerne, hvis du vil sikre en miljøvenlig forårsrengøring.

4

Dosér rengøringsmidlerne korrekt

Når du har din plan og dine miljøvenlige rengøringsmidler, er det tid til at smøge ærmerne op og komme i gang. Og det er nu, du skal huske at tænke på miljøet og ikke “overgøre” rengøringen.

“Det er vigtigt, at man doserer korrekt. Hvis man kommer til at overdosere, har det også en teknisk bagside, man får nemlig mindre effekt per anvendt sæbe,” siger Michael René og fortsætter:

“I stedet for at overdose skal man huske at tænke på miljøet og følge anvisningen bagpå på rengøringsmidlet. Det er bedre at bruge flere spande, der er doseret korrekt – husk også, der er stor forskel på doseringen af forskellige produkter.”

LÆS OGSÅ: 9 tips til miljørigtig tøjvask

5

Miljøvenlig forårsrengøring: Sæt dine ting i blød

Michael René har lavet en undersøgelse, hvor han spurgte danskerne om deres rengøringsvaner. Her svarede flertallet, at de gjorde lidt rent ofte – i modsætning til at tage en stor forårsrengøring. Men begge dele er i princippet lige godt.

“Det vigtigste er, at man får det gjort. Og ligegyldig om man tager en stor forårsrengøring, eller om man gør rent løbende, så er det vigtigt, at man husker på ikke at overdosere sæben. Man får ikke noget ud af det, for sæben er designet til at skulle fortyndes, så man får bare en lavere udnyttelsesgrad, som ikke er miljømæssig god,” siger Michael René.

Hvis du føler sæben ikke kan slå til, er der andre råd at hente end at overdosere.

“Det bedste råd er at sætte dine ting i blød – det er den nemme måde. Så start din forårsrengøring med at sætte en række elementer i blød, så sparer du også en del knofedt,” siger han.

6

Miljøvenlig forårsrengøring er sund fornuft og knofedt

Der er mange gode tips til miljøvenlig forårsrengøring, men det vigtigste rengøringstip er at bruge sin sunde fornuft og søge information, hvis man er i tvivl. Og så selvfølgelig at lægge lidt ekstra kræfter i rengøringen i stedet for at skrue op for brug af rengøringsmidler.

“Det handler vel om, at man bruger nogle ekstra watt. Hvis du bruger nogle kræfter, lægger noget energi i rengøringen og skrubber lidt mere, så kan du godt få mere snavs væk. Og på den måde har du brug for mindre sæbe,” siger Michael René og tilføjer:

“Måske du kan forbrænde et par kalorier samtidig.”

7

Tag ikke munden for fuld, og afslut med manér

Det sidste tip til den store forårsrengøring handler om, hvad man ikke skal gøre.

“Man skal ikke tage munden for fuld,” siger Michael René.

“Planlæg rengøringen i kalenderen, og læg også en dag ind til at få samlet op. Nogle gange opdager man, at nogle ting tager længere tid – så det er godt at sætte en ekstra dag af,” siger han.

Til aller sidst, når den store forårsrengøring er ved vejs ende, skal man selvfølgelig også huske af fejre.

“Saml familien, og fejr, at I er færdige med rengøringen med en god middag og hygge,” siger han.


Nyhedsbrev