bæredygtig vask - grøn forskel

Vasker du miljørigtigt?

Hvordan vasker man sit tøj miljørigtigt, samtidig med man sikrer hygiejnen? Det har vi spurgt hygiejneekspert Michael René fra Metropol om. Læs med, og få hans 9 gode råd til miljørigtig tøjvask her.
24/5 2017

Der er en uskreven regel om, at hverdagens travlhed og stakken af sure sokker i vasketøjskurven altid topper samtidigt. Og derfor når vi ofte ikke at tænke så meget over, hvordan man nu lige vasker mest miljørigtigt – hvis bare vi får vasket, har vi god samvittighed.

Men det kunne nu være dejligt, hvis vi kunne tilføje et lille grønt plus også. Og det behøver ikke være så kompliceret.

Vi har fået 9 gode råd til miljørigtig tøjvask fra hygiejneekspert Michael René fra Metropol og forfatter til bloggen pletvæk.dk.

Læs med her, og bliv inspireret til at vaske lidt grønnere.

1

Skru ned for temperaturen ved almindelig tøjvask

Det vigtigste, du kan gøre for at vaske mere miljørigtigt, er at skrue ned for vasketemperaturen. På den måde sparer du energi, og det har en stor betydning for belastningen af miljøet.

”Det er egentlig et spørgsmål om, at man bruger nogle andre midler til at rengøre med. Når man vasker ved lavere varme, skal man bruge koldtvandsvaskemidler, som indeholder sæbe og forskellige typer af enzymer, der bekæmper snavs eller fedt, og som ikke kan tåle for høj varme,” siger Michael René.

2

Brug koldtvandsvaskemidler

Koldtvandsvaskemidler sikrer, at tøjet bliver så rent som muligt, når der vaskes med koldt vand.

”Selvfølgelig duer de andre vaskemidler også, hvis man vasker koldt. Der er bare en højere effekt ved de her koldtvandsvaskemidler, når man vasker koldt,” siger Michael René.

Hvis du er i tvivl om, hvordan temperatur og vaskemiddel hænger sammen, kan du bagpå vaskemidlet se den anbefalede vasketemperatur. På nogle står der 20-60 garder, mens der på andre står helt op til 90 eller 100 grader.

Læs også: Styr uden om de typiske rengøringsfejl

3

Husk hygiejnen, og skeln mellem dit tøj

Koldtvandsvask er godt for miljøet, men det er også vigtigt at skelne mellem tøjet og huske de nødvendige hygiejniske forholdsregler.

”30 grader gælder for det almindelige tøj. Undertøj, strømper, håndklæder, sengelinned og så videre vaskes ved 60 grader, og hvis noget tøj har været i kontakt med fækalier, urin eller blod skal det vaskes ved 80 grader,” siger Michael René.

Og hvis man ofte vasker med koldt vand, er det vigtigt at huske at tage en kogevask (vask ved maskinens maksimale temperatur) cirka en gang om måneden for at slippe af med bakterievækst i vaskemaskinen, i følge Rådet for bedre hygiejne.

4

Husk, at temperaturen i tøjet angiver max varme

Mange tror, at den temperatur, der står i tøjet, er den anbefalede temperatur, men det er det ikke i følge Michael René.

”Den temperatur, der står i vasketøjet er max vasketemperatur – og altså ikke den anbefalede. Og det er ikke alle, der tænker over det. Står der 40 grader i skjorten, så er det altså max 40 grader, og så man kan ligeså godt vaske den ved måske 30 grader,” siger han.

Han tilføjer, at meget tøj også kan vaskes endnu koldere end det.

 Læs også: Alt du skal vide om affaldssortering

5

Overdosér ikke vaskemidlet

En anden vigtig pointe omkring tøjvask er, at man ikke skal overdosere vaskemidlet.

”Overdosering har faktisk en negativ effekt dels for miljøet, men også fordi nogle af de tekniske komponenter kan ringslutte eller binde sig med sig selv ved overforbrug,” siger Michael René.

“Hvis man kommer for meget sæbe i maskinen, får man ikke samme vaskeffekt pr. gram anvendt sæbe, som man gør ved den anbefalede mængde,” siger han.

6

Vær opmærksom på hårdheden i vandet, hvor du bor

Den optimale mængde vaskemiddel afhænger også af, hvor i landet du bor. Der er nemlig forskel på hårdheden i vandet.

”Hvis man bor i Østdanmark, skal man bruge lidt mere vaskemiddel, end hvis man bor i Vestdanmark på grund af hårdheden i vandet. På den måde får man større effekt ud af det,” siger Michael René.

Der er ofte en anbefaling bagpå vaskemidlet, der indikerer, hvor meget vaskemiddel man skal bruge, betinget af hvor hårdt vandet er. Og ellers kan du tjekke hårdheden i vandet, hvor du bor her.

7

Vælg miljømærkede vaskemidler med færre ingredienser

Der er klart miljømæssige fordele ved at vælge miljømærkede vaskemidler, men herudover kan man også kigge på, hvor mange ingredienser, der er i det vaskemiddel, man køber.

”Miljømærkerne er den nemme måde at vælge vaskemidlerne på, men man kan også kigge på volumen. Jo flere ingredienser, jo flere produkter hælder man ud i miljøet,” siger Michael René.

Han har undersøgt en række vaskemidler, hvor antallet af ingredienser svingede mellem omkring 7-8 og helt op til 34. Her nævner han eksempelvis eco egg, som et af de bedre produkter med kun 9 ingredienser.

Hos Miljøstyrelsen anbefaler de også at købe miljømærkede vaskemidler, som den nordiske svane og den europæiske blomst, hvor du undgår uønskede stoffer.

8

Fyld vaskemaskinen rigtigt

Et af de gode gamle husråd lyder, at man skal huske at fylde vaskemaskinen hver gang man vasker. Men det er ikke altid tilfældet.

”Man skal være sikker på, hvilken maskine man har derhjemme. Slå op om den skal fyldes helt, trekvart eller halvt – det er vigtigt, for ellers får man ikke tøjet rent nok, og så er man jo lige vidt, for så skal man ud i at bruge alle mulige kemikalier for at fjerne tøjlugt,” siger Michael René.

9

Hold maskinen ved lige, og brug din sunde fornuft

Endelig skal du også sørge for at holde din vaskemaskine vedlige, så den vasker dit tøj bedre og holder længere til gavn for miljøet.

”Det slider på maskinen, hvis ikke den bliver gjort rent, og der er også forskellige ting, man kan overføre fra en vask til en anden,” siger Michael René.

Men husk, at det også kan være hårdt for miljøet at rengøre vaskemaskinen for meget.

”Det er en hårdfin balance mellem at pleje miljøet og sørge for at mikrobiologien er helt på plads. Det handler om sund fornuft og om ikke at overdrive, og det kan man blandt andet gøre ved at differentiere sine vasketemperaturer,” siger han.

 

Kilder: Lektor Michael René fra Metropol, Rådet for bedre hygiejne, Miljøstyrelsen og De nationale geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)


Nyhedsbrev