Forside > Blogs > 5 tips til at genbruge dit køkkenaffald
Blog
25. juli 2017

5 tips til at genbruge dit køkkenaffald

Hvad gør du med jordbærstilken og de pressede citroner? Måske ryger det direkte i skraldespanden, måske ryger det på komposten - men har du overvejet at (gen)bruge det grønne affald til andre formål? Køkkenaffaldet fra frugt og grønt indeholder en masse næringsstoffer, som blogger Lone Eidseth har fem bud på, hvordan du kan udnytte - inden det ryger ud.

Jordbær på skærebræt - køkkenaffald - grøn forskel
Ryger jordbærstilken i skraldespanden? Blogger Lone Eidseth har et godt tip til, hvordan du kan udnytte stilken og andet grønt køkkenaffald.

Når jeg har forberedt et af dagens måltider, ligger der altid forskellige små bunker af afskårne ender, skræl og skal rundt om skærebrættet. Vi lægger køkkenaffaldet på komposten, men i alt det afskårne gemmer der sig gode næringsstoffer. Og det føles godt at kunne bruge ALT det, man har købt og transporteret hjem, måske endda flere gange, og samtidig reducere vores spild af mad.

Jeg har prøvet at genbruge kogevand fra forskellige grønsager med mere eller mindre succes – mindre heldigt var det, da jeg forsøgte med broccolivand til at vande stuens planter; det kom til at lugte meget skarpt og ubehageligt fra hver potte! Men andre typer kogevand kan med fordel genbruges.

Her følger fem eksempler på, hvad vi har fundet ud af, virker for os i processen for at mindske madspild og genbruge madresterne.

food wrap med grøntsagsaffald - køkkenaffald - grøn forskel
Gem grøntsagsresterne i en food wrap – så er du klar til at lave en lækker fond.

Brug grøntsagsresterne til fond

Gem resterne fra grøntsagerne, du bruger til madlavning i løbet af ugen, og kog en fond på det, når du har til cirka en halv gryde – skræl og rester fra grøntsager gemmer på masser af smag og næringsstoffer.

Genbrug:
Jeg gemmer vores afskårne grøntsagsrester i en foodwrap og ligger den i køleskabet. Når der efter et par dage er nok til at fylde en halv gryde, så laver jeg en grøntsagsfond, og på den måde bliver både alle grøntsagsresterne brugt, og alt kraft bliver suget ud, før det bliver komposteret. Har jeg kyllingeben, bliver det til en kyllingefond.

Det skal du bruge:

  • Grøntsagsrester (cirka en halv gryde)
  • 1-2 frisk gurkemejerod
  • 1/3 dl æblecidereddike (til cirka 2 l vand)
  • Salt og peber
  • Eventuelt kyllingeben, hvis du har det

Sådan gør du:

  • Gem rester fra løg, hvidløg, gulerødder, porrer og så videre
  • Lad det småkoge imellem 4 og 8 timer
  • Tilsæt gurkemejerod, 1/3 dl æblecidereddike
  • Smag til med salt og peber

Hvis ikke jeg skal bruge fonden med det samme, fryser jeg det ned i isterningebakker. Så kan jeg senere bruge det til supper og sammenkogte retter

Læs også af samme blogger: 10 genanvendelige ting til håndtasken

Kaffegrums mod stærke lugte

Ikke nok med at kaffe smager godt, kaffegrumsen har også en gavnlig effekt i kampen mod dårlig lugt og smag på dine skærebrætter i køkkenet.

Genbrug:
Vi drikker masser af kaffe. Og før kaffegrumsen kommer på komposten, bruger jeg den til at fjerne lugt og smag fra træskærebrætter.

Det skal du bruge:
En håndfuld kaffegrums

Sådan gør du:

  • Gem kaffegrums i en skål eller en glasbeholder med låg på køkkenbordet eller i køleskabet
  • Når du har skåret eksempelvis løg, hvidløg, citron eller porrer på dit træskærebræt, så tager du en håndfuld kaffegrums og gnider på brættet. Kaffegrumsen neutraliserer lugten og smagen fra de afskårne grøntsager
  • Gnid det også gerne rundt i hænderne for samme effekt
  • Til sidst vasker du skærebrættet af som normalt

Når kaffegrumsen er brugt til lugt- og smagsneutralisering, smider du det på komposten, som du plejer.

Toppen af jordbær til the - køkkenaffald - grøn forskel
Byd dine gæster på et frisk glas jordbærlemonade.

Lav lemonade med jordbærrets stilk og blade

Jordbær er skønne med masser af smag – det gælder også stilk og blade.

Genbrug:
Når jordbærrene er vasket, og selve bærret er skåret fra, så burger vi stilk og blade til at lave jordbærlemonade.

Det skal du bruge:
Til et glas bruger vi stilke og blade fra 5-10 jordbær.

Sådan gør du:

  • Put stilk og blade i et glas, evt. sammen med en stykke frisk ingefær
  • Kog vand, og lad det køle ned, til det er lunkent
  • Hæld det i glasset, og lad blandingen stå i 1-2 timer
  • Hæld det gennem en si, og så er det bare tilbage at nyde et glas smagfuld jordbærlemonade

Du kan drikke det, som det er eller peppe det op med lidt danskvand eller vandkefir.

Læs også: Alt du skal vide om affaldssortering

Drik en kop detox artiskok-vand

Udnyt vandet fra dine kogte artiskokker – det har en gavnlig effekt på din hud og lever.

Genbrug:
Efter du har kogt artiskokker, kan artiskokvandet drikkes som en lunken te, og resten af vandet kan opbevares i køleskab i op til 3 dage, så man kan drikke et glas køligt artiskokvand om dagen.

Det skal du bruge:
Friske artiskokker, 1-2 per person

Sådan gør du:

  • Vask de friske artiskokker godt
  • Skær den nederste del af stilken af, skær dem i halve (ved at skære dem i halve kommer der mere af “det gode” ud i vandet under kogning, og vi spiser dem alligevel halve eller kvarte)
  • Lad dem koge i 20-30 minutter
  • Skru så ned for varmen, og lad artiskokkerne blive i vandet, indtil I er klar til at spise eller i cirka en halv time
  • Så er der lækre artiskokker til aftensmad, og vandet er drikkeklar
  • Tilsæt eventuelt lidt honning, eller ekstra vand for en mildere smag, da artiskokvandet kan have lidt en bitter smag

Artiskokker og artiskokvand er godt for huden og som detox for især leveren – og så smager de jo bare fantastisk.

Nogle gange tager jeg også en kande artiskokvand med ud på badeværelset og bruger det til at vaske ansigtet med om aftenen eller morgenen. Det er også en nem løsning til at genbruge det gode artiskokvand.

Brugte citroner og en bomuldspose - køkkenaffald - grøn forskel
Citronerne er stadig fyldt med god duft, selvom du ikke kan presse mere saft ud af dem – perfekt til at opfriske dine sure sokker.

Citron som skyllemiddel

Citronernes gavnlige effekt stopper ikke, bare fordi du ikke presse mere saft ud af dem.

Genbrug:
For mange år siden stoppede jeg med at bruge skyllemiddel, når jeg vasker tøj, da det fungerer fint uden. Men så hørte jeg, at citronskræl blødgør tøjet, plus det tilsætter skøn frisk duft.

Det skal du bruge:
1-2 halve brugte citroner.

Sådan gør du:

  • Gem dine brugte citroner i køleskabet
  • Læg 1-2 halve citroner i en lille bomuldspose
  • Put posen ind i vaskemaskinen sammen med tøjet

Det giver en blødhed til tøjet, men det er især den friske duft fra tøjet, når maskinen åbnes, der er det hele værd. Jeg vasker normalt kun på 30 grader og engang om ugen på 60, så min erfaring med citron skræl er kun ved disse grader. Jeg har endnu ikke prøvet at tilsætte citron ved 90 grader.

Citronskræl har også mange andre gode anvendelsesmuligheder, jeg bruger indimellem en halv brugt citron i opvaskemaskinen for den gode duft. Her kommer jeg den bare løst ned i bestikkurven. Og når citronerne er genbrugt – hvad enten i vaskemaskinen eller opvasken – kommer de til kompost.

Lone Eidseth kommer fra Danmark, men bor i dag i Madrid med sin familie, der har gjort idéen om ZEROwaste til en livsstil. Hun står bag bloggen og webshoppen Wrapped in nature