Billede af Københavns Lufthavn

Hurra, vi skal udvide Københavns Lufthavn! Men Trump er en klimafornægter. Eller?

Vi peger fingre og lukker øjnene samtidig, når det gælder klimaproblematikken, lyder det fra kulturforsker og blogger Gregers Andersen.
4/1 2017

Hvad har planerne om at udvide Københavns Lufthavn for 20 milliarder at gøre med Donald Trumps snarlige tiltrædelse som amerikansk præsident?

Svaret er: Begge begivenheder er utroligt dårligt nyt for menneskehedens forsøg på at begrænse den globale opvarmning. Og det på et tidspunkt, hvor mere og mere forskning indikerer, at den opvarmningsproces menneskeheden har sat i gang, snart ikke længere vil kunne standses.

For nyligt kom det for eksempel frem, at temperaturen i Arktis var 20 grader over normalen for årstiden. En begivenhed, der ikke bare reducerer isdannelsen på Arktis. Men som svækker hele Jordens evne til at frastøde varme med aktiveringen af nye selvforstærkende opvarmningsprocesser til følge.

Hvorfor skriver medierne ikke om det?

I en sådan situation er Københavns Lufthavns planer om at skabe plads til 40 millioner passagerer om året og udvide med 17 nye flyruter ikke just opløftende. (En tur med fly fra København til New York udleder faktisk mere CO2 end en gennemsnitlig verdensborger gør på et helt år, red.)

Men mens danske medier har haft stort fokus på det mareridt, som Donald Trump tegner til at blive som præsident for en af verdens mest drivhusgasudledende nationer. Ja, så har Københavns Lufthavns udvidelsesplaner ikke fremkaldt mange kritiske vinkler.

Sådan kan du flyve lidt grønnere
  • Hvis du skal flyve, så vælg det mest energieffektive flyselskab på atmosfair.com
  • Udskift de korte flyveture med elbil, tog eller bus
  • Hold ferie tæt på – og hold færre, men længere ferier

I stedet har tonen snarere været omfavnende. For eksempel har DR’s hovedvinkel på udvidelsesplanerne været den passagerforøgelse, som udvidelsen forventes at skabe i flere jyske lufthavne.

Mediedækningen af de to begivenheder afslører efter min mening en af hovedårsagerne til, at vi danskere i gennemsnit udleder cirka 20 tons CO2 om året. Et tal, der står i skrigende kontrast til, at alle mennesker på kloden ifølge FN kun må udlede 2-3 ton om året i 2050, hvis ikke klodens gennemsnitstemperatur skal stige med mere end to grader.

Vi peger fingre og lukker øjnene samtidig

Hvordan? Jo, ganske enkelt fordi mediedækningen afspejler det skizofrene forhold, mange danskere har til klimaforandringerne. Det er således let at fordømme den kommende Trump-administrations indfedtning i kul- og oliepenge. Mens det er langt sværere at fordømme en lufthavnsudvidelse, som står til at ville komme de flere og flere danskere til gavn, der oftere og oftere flyver.

Men en sådan adskillelse af politik og kultur er det præcist umuligt at drage, i den situation verden står i. Selvfølgelig er planerne om at gøre plads til flere passagerer  i Københavns Lufthavn i udgangspunktet mere sympatisk end den formørkede og manipulerende klimaskepsis, som Trump repræsenterer. Det ændrer bare ikke ved, at disse planer også vil have negativ effekt på de klimaforandringer, der i forvejen er tæt på at komme ud af menneskelig kontrol.

Samtidig med vi peger fingre ad Trump, kan vi ikke lukke øjnene for, hvordan vores egen livsstil også er en del af problemet. Ja, for hvordan vores egen oplevelseshunger – godt hjulpet på vej af reklamer med hvide sandstrande og storbyer badet i lækkert aftenlys – udgør en tiltagende trussel mod os selv, mod fremtidens mennesker og de fleste andre livsformer på Jorden.

Et liv uden flyrejser?

Selv er jeg de sidste par år holdt helt op med at flyve. Den sikre vej til et oplevelsesfattigt og kedeligt liv, vil mange sikkert tænke. Men sådan oplever jeg det ikke selv.  Både min familie og jeg har tværtimod en følelse af, at vores sidste to sommerferier har været blandt vores livs bedste. Og samtidig har vi en følelse af at have taget et både rigtigt og vigtigt valg.

Gregers Andersen er fast blogger på GrønForskel.dk. Han er kulturforsker og forfatter til debatbogen ‘Grænseløshedens kultur’ fra 2016.


Nyhedsbrev