Forside > Ferie og fritid > Sådan bliver julemaden mere klimavenlig
Fokus
28. november 2017

Sådan bliver julemaden mere klimavenlig

Flæskesteg, andesteg, sovs og kartofler, risalamande og en masse godter. Julemaden er unægteligt en vigtig del af julen, og med få gode råd behøver den ikke blive en alt for stor klimabelastning. Læs med, og gør julemaden lidt grønnere... uden du skal undvære stegen.

Dækket bord - klimavenlig julemad - grøn forskel
Julebordet er dækket, og snart skal den lækre mad nydes. Læs med, og så gode tips til, hvordan du gør julemaden lidt mere klimavenlig.

Jul betyder hygge, gaver og ikke mindst god mad.

Der er mange traditioner forbundet med julemaden, og bare rolig, du behøver ikke lægge madplanerne helt  om – og droppe stegen – for at tænke på klimaet i julen. De enkelte fødevarer belaster klimaet i forskellig grad, men den største udfordring er de store mængder mad og i særlig grad det kæmpe store madspild, i følge Torben Chrintz, videnschef hos Concito.

Læs med, og få gode tips til at gøre julemaden lidt mere klimavenlig.

Læs også: Sådan spiser du klimavenligt

Julemad i mindre mængder

Det største problem ved julemaden handler ikke om, hvad der bliver serveret. Det handler om mængderne af mad. Særligt de store mængder der ender i skraldespanden. Faktisk smed vi sidste år i december mad ud for 1,4 milliarder kroner, som svarer til 10 procent af det årlige madspild, i følge Landbrug og Fødevarer.

Vi skal blive bedre til at handle fornuftigt ind og tænke mere realistisk over, hvad vi egentlig kan spise.

Når det kommer til julemaden, er punkt et, at man skal lade være med at have den der baghovedet med, at der for alt i verden skal være rigeligt med mad, siger Torben Chrintz.

Han foreslår, at man bliver bedre til at ramme det antal personer, man reelt set er.

Hvis du går efter 500-700 gram mad per person per måltid, så er du på rette vej i forhold til, hvor meget der skal handles. Og så kan du i sidste ende spare både miljø, klima og din egen pengepung.

Få gode tips til at undgå madspild her.

Brug resterne af julemaden

Første skridt mod mere klimavenlig julemad er at handle mere bevidst efter det reelle antal, I bliver. Alle gode intentioner til side, så vil der ofte være mad til overs. Og derfor er det næste skridt måske endnu vigtigere: Husk at sætte maden i køleskab eller fryser.

“Der er rigtig meget julemad, der ikke når at komme i køleskabet, og så ender man med at smide det ud. Hvis du har holdningen med, at der skal være rigeligt, så skal du også sikre dig, at det kommer på køl, så det kan bruges i dagene efter,” siger Torben Chrintz.

Læs også: Er det klimavenligt at drikke vin?

Når man har fået et glas god julevin og stemningen er god, kan man godt glemme at få sat maden til side. Og det er nok de færreste der har lyst til at spise en andesteg, der har stået ude en hel nat.

Sæt maden på køl, så kan du bruge resterne både første og anden juledag, eller kom den i fryseren, så du kan lave en god omgang biksemad af andestegen på en kold januaraften.

pige-tager-julemad-på-tallerknen - klimavenlig julemad - grøn-forskel
Har du overvejet at tilføje lidt mere grønt på julebordet?

Grøn julemad steg eller ej

Spiser I and, flæskesteg eller nøddepostej juleaften?

Ligegyldig hvad er der ingen grund til panik. Plantebaseret mad er mindre klimabelastende end kødproduktion, men hvis der skal steg på bordet, så er flæskestegen og andestegen ikke de værste, i følge Torben Chrintz.

“Det gode ved julemaden er, at den ikke består af lam eller okse. I Danmark er det jo typisk gris eller en form for fjerkræ, og det er trods alt betydeligt mere klimavenligt end drøvtyggere,” siger han.

Stegen kan godt blive på julebordet, men det er ikke ensbetydende med, at der ikke kan tænkes i mere grønne baner. Hvis du gerne vil nedsætte dit CO2-aftryk i julen, kan du tilføje en god grønkåls- eller rødbedesalat og overveje, om I kan nøjes med en enkelt økoand i stedet for to.

Hos Concito har de regnet på, hvor meget julemaden koster på CO2-kontoen. Halvanden kilo sprød flæskesteg koster 34 kilo CO2, mens en gås koster 25 kg CO2 per halvandet kilo. Se, hvordan du sparer i CO2-regnskabet på julemenuen her.

Man må tage det sure med det søde

Hvordan med juledesserten over dem alle: Risalamande?

Risalamande er ikke så slem i forhold til klimaet, som så mange andre desserter, hvis du spørger Torben Chrintz:

Hvis man ovenikøbet starter juleaften med at spise risengrød, som man gjorde i gamle dage, så man ikke er så sulten bagefter, så kan det gå hen og blive ret klimavenligt

Mandlerne i risalamanden kan have nogle klimamæssige problemer, hvis efterspørgslen stiger. Det hænger sammen med, at mandler ikke kan dyrkes så mange steder i verden, og en stigende efterspørgsel kan derfor i sidste ende betyde, at noget skov vil blive fældet for at få plads til produktionen. Læs mere om det her.

Men nu er det jo kun jul en gang om året, og der kan du roligt nyde din risalamande i ro og mag med god klimasamvittighed.