dame med notesblok ved plante

Klimavenlig arbejdsplads? Her er 29 ideer til medarbejderen

Er du også utålmodig efter at gøre en forskel for klimaet? Oplever du, at det går for langsomt? Så brug din energi på at skabe en mere bæredygtig arbejdsplads. Potentialet er enormt.
20/3 2019

Hvor bæredygtig er din arbejdsplads egentlig? Er der styr på energiforbruget, så der ikke bliver brugt overflødig energi? Er der fokus på at spise plantebaseret mad og reducere madspild i kantinen? Husker alle at slukke skærmen, når de går hjem? Sorterer I jeres affald, så det kan ryge til genbrug? Har I en delebilsordning?

De færreste kan svare ja til samtlige spørgsmål. For selvom vi har mere fokus på klima end nogensinde før, er det langt fra alle arbejdspladse, der kan kalde sig selv bæredygtige. Men en stor del af energiforbruget på danske arbejdspladser kan faktisk reduceres, hvis medarbejderne selv ændrer adfærd.

Op til 20% af energiforbruget på arbejdspladser går til udstyr, der er tændt men ikke i brug. Og op mod 40 % af elforbruget i kontorer ligger uden for arbejdstid. Det betyder groft sagt, at der bliver udløst mange ton CO2 til ingen verdens nytte.

Men det betyder også, at der er et stort uforløst potentiale, hvis medarbejdere tager ansvar for virksomhedens grønne omstilling. Uanset om du arbejder på et værksted, i et storkøkken eller på kontor, kan du være med til at gøre din arbejdsplads mere grøn. Grøn Forskel sætter fokus på bæredygtige arbejdspladser den næste tid. Vi har samlet gode råd fra eksperter i adfærdsændringer, inspiration fra virksomheder, der allerede gør en masse og konkrete råd til dig, der vil i gang med at trække din arbejdsplads i en grøn retning.

Her er 29 klimavenlige tiltag, du kan gå i gang med i morgen

1

Få styr på energien

Hvis virksomheden ikke allerede har fået et energitjek, så er det en rigtig god ide. Der er rigtig meget at hente ved eksempelvis at skifte til LED, sørge for automatisk indstilling af printere, så de kun er tændt ved brug. Der er også mange besparelser at hente ved at sætte lysfølere ved toiletter, gange, møderum og kontorer. Læs mere om, hvad I kan gøre omkring belysning hos Sparenergi.dk 

 

2

Sluk kaffemaskinen

På mange arbejdspladser tænder første medarbejder kaffemaskinen, og så står den ellers tændt resten af dagen med eller uden en sjat kaffe på kanden. Tænd den efter behov, hæld kaffe på kanden og sluk den. Overvej også, om I kan udskifte kaffeautomaten og brug elkedel og stempelkande i stedet for. Det er mere energivenligt.

3

Sluk skærmen

Sluk computer og skærm, når I går hjem og undgå unødigt elforbrug ved maskiner, der ikke bliver brugt. Hos Danmarks Radio får alle medarbejderne en besked på skærmen om at slukke skærmen, når de lukker ned for deres computer. Den besked er svær at overse, så undersøg om din arbejdsplads kan gøre det samme.

4

Sluk på vej ud af mødelokalet

Sluk for lys, skærm, projektor, smartboard osv., når du forlader mødelokalet. Da mødelokaler står ubrugt hen størstedelen af døgnet, kan I spare op til 75% af apparaternes elforbrug

5

Hold fast på varmen

Skru ned for varmen, når I lufter ud. Luft ud med gennemtræk i højst 5 minutter. Indstil alle radiator-termostater i rummet på den samme temperatur. Det mindsker energiforbruget. Indstil radiatortermostaterne på højst 3. Det svarer til 21 °C.

6

Spar energi i frokostpausen

Sluk for skærme, arbejdslamper og lys, når I går til frokost, møde eller pause.

 

7

Brug dagslyset

Dagslys er på alle måder bedre for os end kunstigt lys. Alligevel er de fleste arbejdspladser belyst med kunstigt lys, selvom der måske er masser af dagslys. Sluk derfor for lyset, når der er dagslys nok. Ryk tætterere på vinduerne, så I udnytter dagslysets.

Energistyring

Hvis I har et energistyringssystem, kan I aflæse arbejdspladsens energiforbrug dér. Typisk kan I aflæse både el-, vand- og varmeforbrug. I kan også få oplysninger om jeres energiforbrug gennem jeres energiselskab.

8

Hjælp hinanden med post its

Sæt små sedler på relevante steder – f.eks. ved lyskontakten, på køleskabet eller fryseren eller ved vinduer, der ofte er åbne. Så bliver I husket på de gode energivaner, når I er i situationen. I kan også alliere jer med rengøringspersonalet eller nattevagterne, så de sætter noter på ting, der står tændt uden for arbejdstid.

postit med pære til klimatiltag på arbejdspladsen

Små sedler er gode til at huske på, at man skal slukke lyset.

9

Køb bæredygtige produkter

Undersøg hvor din virksomhed køber sine varer og foreslå, at man vælger en lokal producent med fokus på bæredygtig produktion. Hvis man producerer tryksager, så gå efter et bæredygtigt trykkeri, som eksempelvis KLS Pureprint. De er en af de få danske virksomheder med en Craddle to Craddle-certificering.

10

Pas på træerne

Brug mindre printpapir ved at have dobbeltsidet print som standardindstilling.

11

Genbrugspapir er noteguld

Lav en plads med genbrugspapir, der kun er printet på den ene side. Det kan erstatte notesbøger. Sørg for, at bunken er placeret, så alle ser den, når de printer. Det øger bevidstheden om, at papiret ikke skal smides ud men genbruges – og er en ressource. 

12

Tør hænder i håndklæder

Brug håndklæder på badeværelset og i køkkenet i stedet for papir til at tørre hænderne i.

13

Gør kantinen grønnere

Få mere plantebaseret mad på kantinemenuen, gå efter lokale råvarer og find måder I kan reducere madspild. Gør eksempelvis som kantinen i Allerhuset, der en gang om ugen afleverer overskudsmad til et lokalt værested for sårbare unge. Det initiativ er blevet til, fordi en medarbejder i huset kendte værestedet og øjnede en mulighed. Man kan også lave en aftale med Fødevarebanken, der forvandler overskudsmad til måltider til socialt udsatte.

14

Drop roastbeef til møderne

Lav fælles regler for en mere klimavenlig mødeforplejning. Frem for at servere roastbeef-sandwich, så gå efter miljømærket fisk eller vegetariske retter.

15

Sæt tænderne i lokale frugter

Hvis virksomheden har en frugtordning, så undersøg om I kan få økologiske og gerne lokalt producerede frugter.

16

Sorter jeres affald

De fleste af os sorterer sirligt vores affald derhjemmme, men på arbejdspladsen ryger alting i samme spand. Få en affaldssortering op og køre, så det bliver nemt for medarbejderne at sortere affaldet.

17

Udnyt bananskræller og kaffegrums

Hvor ender jeres bananskræller, kaffegrums og grøntsagsrester fra kantinen? Alt det grønne affald kan bruges til næring af jeres grønne områder, til bede, til dyrkning af grøntsager eller krydderurter eller til planter og blomster. Læs alt I skal vide for at komme igang hos Kompostbudene.

bananskræller til kompost på arbejdspladsen

18

Drop engangsservice

Undgå engangsservice som plastikkrus og tallerkener til events og møder. Server postevand i kander til møder og ikke vand på plastikflasker. 

Læs mere om, hvad EUs plastikdirektiv kommer til at betyde for din hverdag. 

 

19

Få mere grønt på kontoret

Sørg for at have masser af planter på kontoret, de bidrager til bedre indeklima. I kan gøde jeres blomster med kompost fra jeres bioaffald. 

planter som klimatiltag på arbejdspladsen

20

Lad græsset gro

Hvis virksomheden har udearealer, hvor der groer planter, så lad det gro vildt. Det er godt for biodiversiteten med vilde planter. Kontakt eventuelt organisationen Vild med Vilje, hvis I vil vide mere om, hvordan I kan blive vilde på den fede måde.

Læs mere om hvorfor, vi har brug for biodiversitet her.

21

Giv det videre

Find et lokale, der kan bruges som byttecentral, hvor I kan tage tøj og ting med, I ikke skal bruge længere. Hold årlige genbrugsmarkeder, hvor alle tager tøj med, som I ikke bruger og sælger det videre. Alt I skal bruge er tøjstativer, klistermærker til pris og så kan folk selv finde tøj og sende betaling. 

 

22

Send links frem for filer

Send interne links i stedet for filer, da det sparer serverplads og dermed strøm.

TIP

Vidste du, at I kan spare 60-65% af jeres printere og kopimaskiners elforbrug ved at indstille dem til at slukke automatisk.

Kilde: Sparenergi.dk

23

Genbrug patroner

Hvis man har prøvet at skifte en printerpatron, så ved man, hvor meget plastik, der går til spilde. Brug derfor printerpatroner, der kan genopfyldes.

24

Fællesmad i køleren

Hvis I har mad med hjemmefra til frokost, så lav en fælleshylde i køleskabet. Kan man ikke spise resten af sit rugbrød eller få tømt syltetøjet, sætter man det på fælleshylden.

25

Skær ned for benzin og diesel

De sidste 10 år har pendlerne generelt fået længere til arbejde. 334.600 danskere pendlede i 2016 mere end 40 km til arbejde ifølge Dansk Statistik. CO2-udslippet fra bilerne på de danske veje er kun steget de sidste år. Det er derfor rigtig god grund til at se på, hvordan vi kan begrænse de kilometer, vi hver især kører i diesel- eller benzinbiler til og fra arbejde.

En kilometer på elcykel udleder cirka 22 gram CO2, hvor én kilometers kørsel i bil udleder 164 gram.

Kunne jeres virksomhed bytte taxabonner ud med delecykler eller et rejsekort? Har I en politik om at køre sammen til arrangementer – eller taget toget? Eller hvad med at etablere en køre-ordning, hvor flere medarbejdere kører sammen til og fra arbejde. Så kan I skiftes til at lægge bil til.

Vidste du, at 9 ud af 10 af pendlerne kan komme frem og tilbage på arbejde i en elbil uden opladning.

Kilde: Danmarks Statistik

26

Gør klimaindsats til leg

Adfærdsændringer er ikke nemme at få succes med. Så er det sagt. Derfor er det en god ide at bruge konkurrencer til at motivere hinanden. Hvis du gerne vil have dine kolleger med på vognen, så tag initiativ til en konkurrence, hvor I definerer et mål, som I kan konkurrere om.

Det kan være, I vil reducere energiforbrug for virksomheden med 5 % over en måned. Eller konkurrere om, hvilken afdeling, der er bedst til at slukke lyset, når I går hjem. Få ledelsen med på ideen og lav måske en aftale om en præmie. I kan også lave en konkurrence, hvor alle skal bidrage med gode ideer til, hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres arbejde.

Sparenergi.dk har lavet materiale til den slags kampagner eller konkurrencer, der gratis kan bestilles her.

27

Brug én kop om dagen

Hvor mange kopper bruger du på en dag? Hvis du er som de fleste andre, er det nok mere end én. Vi har det med at tage en ny kop, hver gang vi skal forbi kaffemaskinen, fordi vi lige har glemt den, der stod på bordet. Eller vi tager en ny, hver gang vi er til møde. Brug i stedet en kop, du kan kende – eller gør som Politiken, hvor alle medarbejdere som et klimatiltag har fået kopper med deres navne på. Dette er naturligvis kun en god ide, hvis I alligevel skal have nye kopper på arbejdspladsen.

28

Skru ned for varmen

I kan spare 5 % på varmeregningen for hver grad I sænker rumtemperaturen i opvarmingssæsonen. Tag en trøje på og skru lidt ned. Om sommeren kan I omvendt tage den tynde bluse på og skrue lidt op, hvis I bruger aircondition. 

29

Prik til ledelsen

Hvis du arbejder i en virksomhed, der sælger produkter, så spørg ind til, hvor materialerne kommer fra? Undersøg om der kunne være muligheder for mere bæredygtige alternativer og foreslå den ansvarlige at omlægge. Selvom du ikke kommer igennem med forslaget, så bliv ved med at spørge ind til det. Du skaber en bevidsthed om, at der er rum til forbedring.