Fokus
14. december 2017

Skal du vælge lyskæde eller levende lys på dit juletræ?

Hvad er mon bedst for miljøet, når der skal lys på juletræet? Få svaret her.

Billede af julelys
Knitrende stearin eller smukke julekæder?

Julelys skal der til for at få juletræet til at stråle. Men spørgsmålet er, hvordan man får skabt den helt rigtige julestemning på træet på den mest miljørigtige måde?

Det korte svar er: Gå uden om de klassiske levende julelys, for de forurener mest. Brug en juletræskæde med LED-lys i stedet. De bedste LED-kæder bruger kun 1 watt og kan leve helt op til 80 år – og så indeholder de ikke kviksølv.

Læs også: 5 uundværlige råd om miljøvenligt lys

Levende lys forurener indeklimaet

Når du tænder levende lys er der et lille CO2-udslip, og så er stearinlys en stor kilde til indendørs partikelforurening, i følge rapport fra Miljøstyrelsen. De fine levende lys udsender skadelige partikler, der forurener luften, og problemet er særlig stort her til jul, hvor vi har mange, mange julelys tændt samtidig. Og samtidig er det koldt udenfor, så vi glemmer måske også at lufte ud.

I følge undersøgelsen fra Miljøministeriet udleder stearinlys cirka dobbelt så mange partikler som paraffinlys, men det kan endnu ikke konkluderes, hvilke lys der er mest sundhedsskadelige. Det kræver stadig mere viden om partikelsammensætningen.

Er der nogle julelys, der er bedre?

Vil du bare gerne have levende julelys på træet, i vindueskarmen eller på bordet juleaften? Så kan du gå efter sojalys, som forskellige undersøgelser peger på som mindre partikelforurenende. Men vær opmærksom på, at der også her mangler endelig forskning.

Et miljøvenligt valg kan være at gå efter Svanemærkede lys. De Svanemærkede lys stiller krav til sod-indeks og tillader ikke en række sundhedsskadelige stoffer. Men det er ikke ensbetydende med, de ikke udleder partikler.

Hvis du vælger at bruge levende lys på træet, er et godt råd at gå uden om lys med en “urolig” flamme og altid huske at lufte ud.

Læs også: Find vej i junglen af miljømærker

Hvilke julelys er bedst for miljøet?

Hvis du vil undgå forurening af indeklimaet, skal du gå efter de elektriske julelys. Og her er det mest miljørigtige og energibesparende at bruge LED-lys.

Men om det ene eller det andet samlet set forurener mest, er stadig svært at give et helt klart svar på. Hvis du gerne vil skåne miljøet, skal du også være opmærksom på produktionen af de forskellige lys. Her er miljømærker, som Svanemærket, gode at kigge efter. Og så kan du vælge at købe økologiske lys – hvis du vælger de levende.

Indtil der kommer mere forskning på området, er LED din bedste løsning. God jul!

Læs mere om