kalenderlys-af-genbrugslys

5 kreative ideer til en jul med genbrug

Juletid behøver ikke være lig med overforbrug. Vores blogger give sjove ideer til kalenderlys, juledekoration og værtindegaven.
30/11 2018

Julen er nok den mest traditionsbundne højtid; man holder fast ved de samme traditioner fra år til år. Heldigvis genbruges julepynt i stor stil ofte opstillet på samme vis som altid for at skabe netop den samme stemning hvert år.

Men der bliver også smidt rigtig meget ud i julemåneden, og vi kan blive bedre til at genbruge vores ting, når vi laver gaver, pakker dem ind eller laver julepynt.

Læs også: 5 slags julepynt, du selv kan lave

Her kommer 5 ideer til jul med genbrug:

1

Kalenderlys med genbrug

I december måned skal der tælles ned… bl.a. med kalenderlys! Der er så mange smukke, tykke, tynde, farvede eller hvide kalenderlys. Men vi har i år kigget bagerst i skabet og i dybt i skuffer og samlet alle vores stumper af stearinlys sammen. Med alle vores stumper har vi lavet en kalender-lys-kasse, så vi kan bruge de lys, vi allerede har liggende frem for at købe et nyt kalenderlys.

kalenderlys-af-genbrugslys

Hvad skal man bruge:

 • 24 stumper af stearinlys, hvor man skriver et tal, fra 1 til 24, på hver.
 • Lysestager der passer til de forskellige størrelser af stearinlys, evt. i en dekorativ kasse med juledufte omkring, som når man ville lave en juledekoration.
2

Upcycle renseribøjler til juledekoration

De typiske stål-renseri bøjler kan efter mange år godt komme til at hænge for meget med ”skuldrene.” Men det betyder bare, at de er ideelle til at bøje yderligere og bruge til en juledekoration lige til at hænge op.

Renseri-bøjle-som-juletræ

Hvad skal man bruge:

 • Ofte er bøjlerne bløde nok til at bøje med fingrene, ellers kan man bruge en en knivtang.
 • Lidt gran eller som her, rosmarin, gør de sig ud for et ophæng med den allerede bøjleformede ende.
3

Last-minute vært(inde) gave til julehygge-komsammen

I England bruges der syv millioner engangs kaffekrus per dag. Det er 2,5 milliarder krus om året – bare i England! Og det er noget skidt for miljøet, da engangskaffekrus er vanskelige at forarbejde i genbrug. De er nemlig sammensat af både pap og en vandtæt plastificeret inderside, og derfor ender de sjældent i genbrug.

Læs også: Kom i gang med zero waste i køkkenet

Men det er et engangsbrug, man let kan komme udenom ved altid at have sit eget krus med i tasken. Krus lavet af bambus eller glas er at finde i de fleste butikker med zerowaste produkter. Men man kan også lave sit eget genbrugs kaffekrus to-go, som kan blive en hurtig bæredygtig værtindegave til de mange julearrangementer, der kommer i den kommende tid.

kaffekrus-af-genbrugsglas-og-elastikker

Hvad skal man bruge:

 • Et vasket glas med skruelåg, dem man typisk køber flåede tomater eller lignende i.
 • En bunke af de farvede elastikker, der ofte er omkring et bundt gulerødder, rødbeder, frisk spinat etc.
 • Så kan man hurtigt lave et take-away kaffekrus, hvor elastikkerne sat tæt sammen midt på glasset sikrer, at man ikke brænder fingrene.
4

Pak ind i genbrug

Som alternativ til de store bunker af engangsgavepapir, som en juleaften ofte efterlader, er der gode genbrugsmuligheder for gaveindpakning. Man kan gemme det brugte gavepapir, bruge avispapir, magasiner eller andet genbrugspapir, der kan dekoreres med naturens grene og kogler.

Læs også: Din guide til bæredygtige julegaver

Vi er begyndt at pakke mere ind i stof, som selvsagt kan genbruges til indpakning igen og igen. Har man ikke et lager stof liggende, kan man bruge aflagte stofservietter, duge eller (rent!) sengetøj, der kan klippes i mindre stykker.

Gaveindpakning-med-genbrugsstof

Hvad skal man bruge:

 • Firkantede stykker stof i forskellige størrelser.
 • Et stykke snor til at binde gaven sammen.
 • Kogler, gran eller andet fra naturen, der kan pynte.
5

Naturkonfetti

Efter jul kommer nytår! En fejring der ofte efterlader masser af papir, plastik og glimmer. I år er vi allerede nu i gang med at lave vores egen naturkonfetti, der kan bruges til pynt og ballade på selve årets sidste aften.

Ved at putte en masse natur-konfetti, evt. sammen med små spiselige overraskelser, ned  i en lille papirspose kan det gøre det ud for en bordbombe. Pust luft i posen og slå den ud mod en hård overflade!

konfetti-af-blade

Hvad skal man bruge:

 • Nedfaldne blade fra haven, parken, skoven.
 • Hulmaskiner, evt., med forskellige mønstre.

Sådan gør man:

 • Før bladene er helt tørre, kan de enten klippes i små stykker med en saks eller børn og voksne kan bruge hulmaskiner og klippe masser af natur-konfetti, f.eks. medens der julehygges.

God Jul og Godt Nytår!

Lone Eidseth

 • Hun kommer fra Danmark, men bor i dag i Madrid med sin familie.
 • De har gjort idéen om zero waste til en livsstil.
 • Hun står bag bloggen og webshoppen Wrapped in nature.
 • Læs flere blogindlæg af Lone Eidseth her.