Fiks dine hverdagsting nemt og billigt

8 hverdagsting du selv kan fikse – nemt og billigt

Skån miljø og pengepung med vores gør-det-selv guide til, hvordan du reparerer dine hverdagsting lige fra de hullede bukser til vaskemaskinen.
16/2 2017

Vores forbrug af hverdagsting har taget overhånd. Vi køber og smider væk som aldrig før – og det skal stoppes nu. Hver eneste gang vi kasserer en elkedel, mobiltelefon eller smadret pudder, smider vi også en masse brugbare og dyrebare ressourcer væk. Vi forbruger på globalt plan ressourcer svarende til 1,6 jordklode om året, ifølge FN.

Men sådan behøver det ikke være. Rigtig meget af det vi køber, kan nemlig nemt og simpelt repareres – så det er bare med at komme i gang! Vi har samlet den ultimative gør-det-selv guide med links og gode råd, så du aldrig mere behøver smide hverdagsting ud, som nemt kan repareres.

1

Lappeløsningen til dit tøj

Vi skal ikke mere end få generationer tilbage, før det var utænkeligt at smide tøj ud ”bare” fordi, der var kommet et hul. Og af hensyn til miljøet burde vi lære af de tidligere generationer.
Det tager ofte ikke mange minutter at lappe dit tøj, hvis det er gået i stykker. Så hvorfor købe nyt, når du kan spare penge og ressourcer med simple lapninger og måske endda beholde dine yndlingsjeans et år mere?
Hvis det er første gang, du syr, er der meget hjælp at hente på bloggen Skaberlyst eller på youtube, hvor du kan finde masser af how-to videoer, eksempelvis den her til lapning af jeans.
Måske har du en symaskine, men hvis ikke kan du nemt og miljørigtigt låne en hos Yepti, som er et fællesskab, hvor du kan leje eller udleje ting, som du ikke bruger så ofte.

Forventet reparationstid: Små lapninger kan laves på cirka 15 minutter.

Læs også: Alt hvad du skal vide om bæredygtighed

2

Endnu en smadret smartphoneskærm!

Der findes næppe en smartphone-ejer, der ikke har oplevet, at skærmen går i stykker. Mange fortsætter med at bruge mobilen, betaler 500 kroner for at få den lavet eller anskaffer sig en ny mobil, selv om telefonen egentlig stadig virker.
Du kan relativt nemt selv skifte skærmen med de rigtige reservedele og en smule fingerfærdigheder. Du skal bruge en pincet, en lille sugekop og en miniskruestrækker. Den største udfordring er de mange miniskruer, som du skal holde styr på. Læg dem eventuelt i små grupper undervejs på et hvidt stykke papir og tegn en cirkel om, så du kan se, hvilke der hører sammen senere.
Den nye skærm kan du købe her.
Fremgangsmetoden er forskellig, alt efter hvilken smartphone, du har – men der findes udførlige guides til langt de fleste typer på Youtube. Hold øje med kommentarfelterne, her vil det ofte være nemt at se, hvor tilfredse folk er med deres resultater. Og husk at test-tænde mobilen, inden du skruer den endeligt sammen igen. Du kan også finde guides til at skifte batteri eller rense telefonen på Youtube.

Husk: Vær opmærksom på, at du kan bryde garantien ved selv at reparere telefonen, hvis den er under to år gammel.

Forventet reparationstid: 15-20 minutter.

3

Vupti, vaskemaskinen virker igen

Vil din vaskemaskine ikke centrifugere, kan døren ikke åbnes eller er maskinen fyldt med vand? Mange af os vil konkludere, at det snart er på tide at købe en ny, men rigtig ofte kan maskinen fikses forholdsvist let. Ved at udskifte enkelte dele, kan maskinen fungere fejlfrit i mange år endnu.
De to typiske fejl er, at vandet ikke varmer eller bliver pumpet ud. Hvis vandet ikke varmer eller maskinen ikke tumbler rundt, er det formentlig varmeelementet eller remmen, der er i stykker.
Det koster cirka 300-400 kroner at købe en ny rem eller varmelement.
Hvis vandet i maskinen ikke pumper ud, kan det skyldes, at der er kommet noget i klemme eller at pumpen er gået i stykker – begge dele kan nemt laves eller renses. En ny pumpe koster cirka 400 kroner – skal den bare renses, er det gratis. Hvis du ikke umiddelbart kan se eller høre, hvor den er gal, kan du lave en fejlsøgning på hjemmesiden Nettoparts. De har samlet gode råd og guides til selvhjælp på stort set alt, og du kan også købe de reservedele, du mangler.

Forventet reparationstid: cirka 30 minutter.

4

Køkkenudstyr – kan det også repareres?

Kaffemaskinen, blenderen eller din elkedel – umiddelbart lyder det ikke som noget, der kan fikses, hvis det først lugter brændt eller ikke vil tænde. Men den opfattelse kunne ikke være mere forkert, og hos størstedelen af forhandlerne kan du endda købe nøjagtig de reservedele, der oftest går stykker. Har du mod på selv at kaste dig ud i reparationen, kan du finde hjælp online her.
Hvis du gerne vil have lidt hjælp, glemmer vi lige et øjeblik, at dette er en gør-det-selv guide og henviser til Repair Cafe. Her sidder miløbevidste og fingerfærdige frivillige klar flere dage om ugen, så du bare kan komme forbi med dit køkkenudstyr eller andet.

Forventet reparationstid: En times tid på caféen og et smut forbi forhandleren.

Læs også: Skal du vælge elkedel eller kogeplade?

5

Vabelplaster til dine sneakers

Vores kondisko er en vaskeægte miljø-dræber. De er ofte fremstillet af gummi og plastik og kræver derfor mange ressourcer. Og så er mange af dem umulige at nedbryde igen, når de er trådt i stykker. Men du kan heldigvis nemt reparere dine hverdags-sneakers eller løbesko og få dem til holde længere.
De to typiske steder dine sneakers går i stykker er indefra ved hælen, eller fordi ydersålen løsner sig. Begge ting er der råd for.
Det bedste tips til huller i hælen er at købe en pakke helt almindeligt vabelplaster. Når der begynder at gå hul på hælen indefra, sætter du et plaster på. Det kan hverken ses eller mærkes, og dine skos levetid er forlænget med måneder.
Hvis det er ydersålen, der er løsnet, kan det reddes med kontaktlim eller dertil egnet shoe-go-lim, som kan købes her.
Et forbyggende råd er aldrig at vaske sneakers i maskinen, da varmen får limen ved sålerne til at smelte. Du kan også købe dine sko fra miljøbevidste mærker, som danske ECCO, eller du kan gå all-in og købe veganske sko lavet af naturgummi og økologisk bomuld, som hos det franske mærke Veja.

Forventet reparationstid: Cirka 2 minutter.

6

Lap dine strømkabler

Nogle strømkabler indeholder desværre PCB – en forkortelse som dækker over 209 miljøskadelige stoffer. Så det er både dyrt og rigtig dårligt for miljøet, når de knækker og skal erstattes.
Opladeren til computeren er udsat for meget slitage. Den tages op og ned af tasker og skuffer et utal af gange, og pludselig kommer de små kabler inde i ledningen til syne, herfra bliver skaden kun værre, indtil ledningen en dag knækker. Men du kan både reparere og forebygge, at dine strømkabler revner.
Løsningen er den nye bæredygtige opfindelse Sugru, som er en slags blanding af silikone og gummi, der kan fikse og forny stort set alt fra revner i køleskabsskuffen til ødelagte ledninger.

Forventet reparationstid: 24 timer.

7

Fiks dit løbende lokum

Et løbende toilet er ikke alene virkelig skidt for miljøet – det koster også kassen at skifte ud. På én dag alene kan 200 liter rent vand blive spildt, hvis dit toilet løber. Det er som regel tilkalkning eller slitage, der er skyld i, at dit toilet begynder at løbe. Men igen er der nemme råd at hente, uden du behøver få en VVS’er på besøg.
Det eneste du behøver, er enkelte tricks, som du finder på denne trin-for-trin guide. Næste skridt er afsted til din lokale vvs-forretning, der ofte ligger inde med lige præcis den reservedel, du har brug for – også selvom dit toilet har mange år på bagen.

Forventet reparationstid: ca. 15 minutter

8

Gi’ din make-up en make-over

De fleste kvinder, der bruger make-up, har før eller siden stået med en knust pudder eller en eyeliner så tør som Sahara. Men også dét kan fikses.
Kosmetik er ikke klimaets bedste ven, men heldigvis findes der et utal af bæredygtige produkter uden farlig kemi. Levealderen på dine produkter er med til at afgøre, hvor bæredygtige de i sidste ende er. Og en smadret pudder eller tør mascara er kun rigtig bæredygtig, hvis den bliver brugt op.
Er uheldet ude med din pudder, skal du bruge et stykke husholdningsfilm, et par dråber husholdningssprit og en ske. Først knuser du resten af indholdet til pulver. Derefter tilføjer du få dråber husholdningssprit, og lader det stå lidt og fordampe. Bagefter dækker du pulveret med husholdningsfilmen og trykker den fugtige masse tilbage på plads i formen og lader det tørre – og vupti, din pudder er som ny igen. Førstehjælpen til din eyeliner eller mascara er endnu nemmere. Du tilføjer et par dråber øjenskyllevæske eller linsevæske, og så burde de være så gode som nye.

Forventet reparationstid: 10 minutter.

Læs mere: Undgå mikroplast i dine skønhedsprodukter


Nyhedsbrev