to hænder kommer skrald i skraldespanden - mindre affald - grøn forskel

Den nemme guide til mindre affald i hverdagen

Vi danskere smider næsten 43.000 tons affald ud om dagen - og ligger dermed på andenpladsen over de største affaldssvin i Europa. Læs her, hvordan du snildt kan få en skraldespand med bedre samvittighed
30/8 2016
1

Barber med god samvittighed

Sørg for at holde dig langt væk fra de populære éngangs- og andre midlertidige skrabere, som der absolut intet klimavenligt er at sige om, når de ender i dit affald. Brug i stedet en god, gammeldags skraber, som du kan udskifte barberbladet på, når det bliver sløvt. Det er både billigere og giver gode point på klimasamvittigheden. Husk også, at barberskum kan indeholde hormonforstyrrende stoffer. Brug for eksempel kokosolie i stedet, der også har en antibakteriel og fugtende effekt på huden.

2

Husk lige den klimavenlige tandbørste

Din tandbørste ender også som affald, for du smider den (forhåbentligt!) ud en del gange i løbet af året. Skift derfor din tandbørste af plastik ud med en af bambus, som er bionedbrydelig og oven i købet har antibakterielle egenskaber. Og så pynter den klimavenlige tandbørste faktisk gevaldigt i tandkruset på dit badeværelse.

Læs også: 14 dagligdagsting der kan skade miljøet og dit helbred

3

Drop tyggegummiet - det tager 5 år at nedbryde det i naturen

Det er efterhånden svært at finde tyggegummi uden plastik (samme type, der bruges i trælim), gummi eller stoffer som BHA og BHT, der viser hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg – især i tyggegummi henvendt til børn. Så drop den ellers rare vane eller find et bæredygtigt alternativ. Hvis du ikke lige er i nærheden af et tyggegummitræ, Ambratræet, hvis søde harpiks kan bruges til tyggegummi, kan du lave dit eget af bivoks (spiselig), flormelis, honning og lidt pebermynte- eller kanelekstrakt. Se, hvordan du gør her (Method 2).

 

4

Vask både krop og opvask med 'ren' sæbe

Shampoo, håndsæbe, opvaskemiddel og vaskemiddel kommer ikke bare i uhensigtsmæssig emballage, men indeholder også en masse unødvendig kemi og i flere tilfælde mikroplastik. Skift for eksempel dine sæber ud med en Castille-sæbe, en naturlig oliebaseret sæbe, som kan bruges til alt. Faktisk 18 forskellige ting – alt fra babypleje til tøjvask. Og så er emballagen lavet af 100 procent genanvendelig plastik. Er det ikke godt nok til dig, så kan du selvfølgelig også lave din egen bloksæbe af naturlige ingredienser.

Læs også: Sådan undgår du skadelig kemi i din shampoo

5

Brug biernes voks som husholdnings-film

Og nu vi er ved bivoks, så skift din husholdningsfilm og dens endnu værre storebror, staniol, ud med madpapir eller Bee’s Wraps, der er lavet af et stykke økologisk bomuld med et dække af bivoks. Så sparer du din skraldespand for mange kilo aluminium og CO2-belastning om året. Du kan bruge dem igen og igen – de skal nemlig bare skylles med lidt koldt vand efter brug, for bivoks er heldigvis antibakterielt. Du kan også lave dine egne, som du for eksempel kan bruge til at dække over de skåle med rester, som du stiller i køleskabet. Du dypper simpelthen bare et stykke bomuldsklæde i varm bivoks eller stryger det på i et jævnt lag og hænger det til tørre bagefter. Tip: Det veganske alternativ til bivoks er candelillavoks.

6

Ud med plast og ind med glas og træ

Ud med al din plastik-opbevaring i køkkenet, når de ikke kan mere, og ind med alle de smukke glas, du kan bære. Plastikemballage er ikke bare dårligt for miljøet, men kan også afgive giftige stoffer i din mad. Skift også din drikkeflaske i plastik ud og drop dem én gang for alle. CO2-belastningen forårsaget af flaskevand er nemlig oppe på over 25 millioner kilo i Danmark. Brug i stedet lækre, genanvendelige varianter af for eksempel stål og bambus. Eller brug helt simpelt et marmeladeglas som drikkedunk eller kaffetermokande – det holder fint på væsken og er supernemt at drikke af. Når du smider glas i genbrugscontaineren, er du med til at spare hele 20 procent på luftforureningen og 50 procent på vandforurening.

Læs også: Sådan forvandler du 7 slags skrald til guld

7

Du har ikke brug for din køkkenrulle

På verdensplan skaber køkkenrulle og papirservietter over 250 ton skrald om året. Brug i stedet håndklæder og viskestykker, som kan vaskes og bruges igen, når du skal tørre noget op – og lufttør dine hænder, hvis du ikke har andre muligheder. Brug også et håndklæde til at lægge din rene opvask på i stedet for et stativ af plastik eller lignende. Og skift dine vaskeklude ud med grønnere alternativer. Så har du samvittigheden helt på den bæredygtige side.


Nyhedsbrev