bæredygtige julegaver - grøn forskel

Din guide til bæredygtige julegaver

Julen bringer velsignet bud, men også et kæmpestort forbrug. Faktisk udleder vores julegaver i Danmark alene 1 million ton CO2 om året, i følge den grønne tænketank Concito. Læs med, og få inspiration til, hvordan du kan gøre julegaveræset lidt mere bæredygtigt.
27/11 2018

Noget af det hyggeligste ved julen må være glæden ved at give og få gaver.

Desværre er julemandens værksted ikke særligt bæredygtigt, for produktionen af danskernes julegaver udleder hvert år 1 million ton CO2, som svarer til 200 kg CO2 per dansker i gennemsnit,i følge Concito.

Oveni den negative klimaeffekt kommer julestressen, der ofte følger i fodsporet på jagten efter de perfekte gaver. Vores julegaveforbrug er blevet et overforbrug, hvor hverken klima eller forbrugere kan følge med. Og hvorfor er det egentligt så vigtigt med alle de gaver? Hvorfor ikke skrue ned for pakker og julestress og op for hygge og samvær?

Hvis ikke du er klar til helt at skippe julegaverne, så er der heldigvis mange andre skridt, du kan tage for at gøre julegaveforbruget lidt mere bæredygtigt og overskueligt. Følg vores guide til bæredygtige julegaver herunder.

Læs også: Alt du skal vide om bæredygtig jul

1

Skriv en ønskeseddel

Det virker måske enkelt, men det første punkt i guiden er ret vigtigt. For noget af det absolut mindst bæredygtige ved vores julegaveforbrug er, når gaverne ender i bunden af skabet.

Det største ressourcespild er, når gaverne slet ikke bliver brugt. Og meget af det kan vi undgå, hvis vi skriver ønskesedler – og gerne så specifikke så muligt.

Der findes mange forskellige online programmer, hvor du kan opdatere din ønskeseddel løbende, når du kommer i tanke om ting, du mangler, og du kan nemt dele ønskesedler med resten af familien – så du også er sikker på at give gaver, som modtageren kan bruge.

Læs også: Hvad er bæredygtighed

kvinde skriver ønskeseddel bæredygtige julegaver - grøn-forskel

Skriv en ønskeseddel, og undgå at få gaver du ikke kan bruge og glemmer at få byttet.

2

Ønsk dig ting, du har brug for

Julegaveforbruget bliver først rigtig problematisk, når vi får eller giver ting, vi ikke rigtig mangler eller har brug for.

Hvis du ved, din yndlings sweater er ved at være tyndslidt, og du ønsker dig en ny, så går julegaveforbruget ind og træder i stedet for dit eget forbrug, og på den måde er det mere bæredygtigt.

Man kan sige, at jo mere du bruger de gaver, du ønsker dig, jo mere bæredygtige er de.

3

Hjemmelavede gaver eller genbrug

Find dit indre barn frem, og lav dine egne gaver. Det er bæredygtigt, og så behøver det ikke koste en formue.

Hvis du kan hækle, strikke eller sy, er det oplagt at lave hjemmelavede gaver til familie og venner. Hvem ville ikke blive glad for en fin hjemmehæklet klud til køkkenet eller en ulden hjemmestrikket sweater?

Har du et familiemedlem, der er glad for antikviteter eller fine ting til hjemmet, er det oplagt at gå på jagt i genbrugsbutikker, antikvariater eller online markedpladser. Den eneste ulempe er, at gaverne ikke kan byttes, men så kan de altid sælges videre.

Genbrugsbutikkerne er desuden et oplagt sted at finde ting til pakkeleg, hvis ikke du kan finde noget derhjemme.

kvinde-strikker - bæredygtige julegaver - grøn-forskel

Hvis du har evnerne, hvorfor så ikke lave dine egne julegaver?

4

Kvalitet frem for kvantitet

En god rettesnor, hvis man gerne vil gøre sit forbrug mere bæredygtigt, er at gå efter færre, men bedre ting. Lidt men godt. Det gælder også for julegaverne.

Det er klart, det kan være svært, hvis man ikke har så stort et beløb at købe julegaver for. Men her kan man enten gå nogle stykker sammen og give en større gave, eller man kan tænke i lækre kvalitetsprodukter, der ikke koster en formue.

Det kunne være en lækker økologisk shampoo eller håndcreme. Eller måske noget godt Fair Trade chokolade. Miljømærkerne er altid gode at gå efter, hvis du gerne vil gøre dit forbrug mere bæredygtigt.

Læs mere om miljømærkerne her.

5

Velgørende gaver

Skal det være bæredygtigt hele vejen rundt, skal du gå efter en velgørende gave, hvor du hjælper nogen i nød, bidrager til naturen eller støtter bæredygtige projekter.

Der er et utal af muligheder, her er nogle til inspiration:

  • Køb et stykke regnskov her
  • Hjælp børn i nød her
  • Giv en ged eller et frugttræ til en fattig familie her
  • Hjælp gravide kvinder i Kenya her
  • Giv udsatte børn i Danmark en god jul her
6

Genbrug gavepapiret

825 ton.

Det er så meget gavepapir, vi bruger i december måned i Danmark hvert eneste år. Og det kræver et stort forbrug af vand, energi, træ og kemikalier at fremstille det fine gavepapir. Og når papiret er revet af pakkerne, så kan det ikke genbruges som papir, men skal smides til restaffald.

Så hvorfor ikke sige nej tak til at få pakket gaven ind i butikken og i stedet finde på sjove alternativer derhjemme.

Brug gamle aviser, magasiner, papirsposer eller hvad du har liggende. Du kan også købe FSC-mærket papir, eller gå efter gavepapir, der kan genbruges. Og hvis du selv får gaver, der er pakket ind, så gør som mormor, og gem papiret til næste jul.

Du kan også gøre, som vores blogger og pakke gaver ind i stof som duge eller sengetøj, du ikke bruger mere. Brug kogler og gran som pynt, og dine gaver bliver de fineste under juletræet.

Designvirksomheden Visse Vasse har også sendt et nyt gavepapirsprodukt på gaden, som er lavet af plastik uden kemiske bindemidler. Papiret med navnet Everwrap kan ifølge virksomheden bruges igen og igen.

Vi har testet det på Grøn Forskel, og det er virkelig smukt designet papir. Dog får det lidt foldekanter efter brug, men det går ikke i stykker og kan helt sikkert genbruges. Husk at fortælle den glade modtager, at det smukke papir skal genbruges!

7

Giv en oplevelse eller en hjemmeservice

Gaver, der ikke skal pakkes ind, er klart de mest bæredygtige.

Det kunne være en tur i zoologisk have med de små i familien, eller en hyggelig weekendtur til Sverige med din søster eller gode veninde.

Du kan også give en hjemmeservice-gave, som eksempelvis at hjælpe din bedstemor i haven, hvis hun selv har svært ved at følge med alt havearbejdet. Eller hvis du et vennepar med småbørn, så giv dem et gavekort til en romantisk aften inklusiv børnepasning. Det vil de med garanti huske længe.

kvinde-slår-græs - bæredygtige julegaver - grøn forskel

Giv en hjælpende hånd i dagligdagen som julegave. Og hvis ikke du helt synes, det er nok, så kan du jo lægge en god frokost oveni.

8

Byt med god samvittighed

Det sidste punkt hænger sammen med det første. Her kommer vi nemlig tilbage til det mindst bæredygtige ved vores store julegaveforbrug; når gaverne ikke bliver brugt.

Så sørg for at få byttemærker på de gaver, du giver væk. Også selvom de står på en ønskeseddel, for man ved jo aldrig, om der er andre, der har givet det samme.

Og endnu vigtigere, hav ikke dårlig samvittighed over at bytte de gaver, du får, som du ikke kan bruge. Også selvom du tænker, du måske kommer til at bruge den bluse, hvis nu bare… Byt den! Så kan en anden forhåbentlig få glæde af den.


Nyhedsbrev