Inspiration
14. december 2017

Har du styr på dine grønne nytårsforsætter?

Hvis ikke kan du finde inspiration her, hvor vi har samlet grønne nytårsforsætter fra redaktionen og fra nogle af dem, der har bidraget til Grøn Forskel i 2017. Rigtig godt og grønt nytår!

cyklister i købehavn - grønne nytårsforsæt - grøn forskel
At tage cyklen frem for bilen er et af vores grønne nytårsforsætter på redaktionen. Læs flere herunder.

Vi arbejder dagligt med bæredygtighed, klima- og miljøspørgsmål og hvordan vi kan leve lidt grønnere. Men der er altid plads til forbedringer. Derfor har vi på redaktionen sammen med nogle af vores samarbejdspartnere og bloggere fundet vores bedste grønne nytårsforsætter.

Læs med, og find inspiration til dine egne.

Godt nytår fra alle os på Grøn Forskel.

1

Anne Pontoppidan Thyssen, teamleder SEAS-NVE

Bilen skal blive stående

Jeg har en god cykelhjelm, og den skal bruges mere, meget mere. Det er mit nytårsforsæt for 2018. For jeg kører alt for meget i min bil også nogle af de gange, hvor jeg lige så godt kan cykle – eller gå. Første halvår i 2017 steg dieselforbruget i Danmark med lidt over 2%, og hvis det skal stoppes, så må vi alle sammen hjælpe til. Også mig og min familie. Jeg ved godt, at det i det store billede ikke ændrer så meget, men hvis alle tænker som mig, så kan vi rykke, sammen. Og jeg har tænkt mig at inkludere børnene i mit nytårsforsæt!

2

Lone Eidseth, blogger Grøn Forskel

Mindst én grøn gerning hver måned

I 2018 vil jeg fortsætte med at lave mindst én grøn ændring per måned; en ændring der resulterer i zerowaste vs. waste.

Jeg vil tilbyde nye produkter og idéer, der gør det lettere for os forbrugere at gøre hverdagen mere bæredygtig.

Min januar-ændring: en ”sæbe-ryster” (soap shaker) så jeg kan klare opvasken med et stykke sæbe i stedet for opvaskemiddel i plastikflaske.

Læs også blog fra Lone: 6 bæredygtige familieaktiviteter

3

Stine Aagaard, community manager Grøn Forskel

Færre velvalgte flyveture – flere cykelture i Danmark
Nu er det ikke, fordi jeg flyver meget. Men jeg flyver. Og vi kommer ikke udenom, at flyveturene er en af de store klimasyndere.

Jeg har, sikkert som mange andre, lyst til at bruge tid under varme himmelstrøg og opleve nye steder, men i 2018 vil jeg forsøge at holde flyveturene på et minimum.

Slut med de hurtige weekendture og goddag til 3 uger i Italien – og måske endda i bil, som da jeg var lille. De fleste ture kan tages i bil, hvis tiden tillader det. Så sæt farten ned, prioriter de længere rejser og nyd weekenderne i Danmark, hvor solen forhåbentlig skinner. Jeg krydser fingre!

4

Sustain Daily, bloggere Grøn Forskel

Mere velovervejede køb

Sustain Daily redaktionens nytårsforsæt for 2018 er at tænke os om, inden vi køber. Med så mange tilbud, fristelser og fængende reklamer er det let at blive begejstret, men vi vil træde et skridt tilbage og overveje ethvert køb efter disse parametre:

  • Er det noget, jeg vil beholde længe?
  • Kan jeg købe det second hand?
  • Er det muligt at købe bæredygtigt produceret?

Når man shopper på den måde, går det ikke hurtigt. Men der er større chance for at få det rigtige med hjem til gavn for miljøet og vores pengepung.

Læs også blog fra Sustain Daily: Stem på en grønnere fremtid 

5

Rikke Harbo Trikker, kommunikationschef SEAS-NVE

Flere kødfrie dage

Verdens kødforbrug spås at stige med 54 procent frem til 2050, hvis ikke vi ændrer retning. Konsekvensen er naturligvis en markant større udledning af drivhusgasser.

Vi er allerede godt i gang i min familie og prøver at skifte bøffer, frikadeller og kylling ud kødfrie alternativer – men vi kan blive endnu bedre. Mit grønne nytårsforsæt er at have to kødfrie dage om ugen. Det redder ikke hele verden, men en lille ændring gør også en forskel.

 

Læs også: Alt du skal vide om klimavenlig mad

6

Katrine Naustdal, digital rådgiver Grøn Forskel

Genbrugstøj til mor og baby

Jeg har tyvstartet på mit nytårsforsæt efter at have set operation X om, hvordan blandt andet H&M afbrænder cirka 12 ton tøj om året, og Bestseller afbrænder 49 ton tøj om året. Det er helt grotesk.

Jeg sad i sofaen, gravid og med et behov for en ny garderobe, der kunne rumme den voksende mave. Her besluttede jeg, at jeg ikke skulle købe nyt tøj på nær undertøj og sko. Og det samme skulle gælde for den lille baby, der melder sin ankomst i februar.

I efteråret har jeg både byttet tøj og ting på byttemarked, været i Røde Kors-butikker, samt brugt Reshopper.

Til den lille har jeg været helt overvældet over den omtanke, der har været vist fra kollegaer, venner, familie og folk jeg så at sige ikke kender. På et tidspunkt efterlyste jeg bær, i en grøn gruppe jeg administrerer på Facebook. Der var flere, der sagde, at jeg gerne måtte komme hjem til dem. Jeg endte med at plukke solbær, hos en, der hedder Charlotte, og vi faldt i snak. Da jeg fortalte, at jeg var gravid, så strålede hun af glæde, forsvandt ind i huset og kom ud igen med en lille pose tøj til den lille. Det var simpelthen så sødt og betænksomt.

Læs også: Bæredygtig mode – forbruger og industri har et fælles ansvar

Jeg prøver at minimere indkøb af tøj da jeg, når jeg kigger i mit skab og er totalt ærlig ovenfor mig selv, ikke virkelig mangler noget 😆 Nu med maven så har jeg dog været nødt til at fornye garderoben. Jeg besluttede tidligt at min graviditetsgarderobe skulle bestå af genbrugstøj 💚 Derudover fik jeg et tip af min kollega Tina om at købe tøj et nummer for stort så jeg kan have glæde af det senere også. Det råd har jeg fulgt og jeg er mega glad for mine seneste køb 🤗 Især jakken der er købt for 85kr og kjolen til 65kr i @rodekorsdk. Graviditets bukserne er købt via @reshopper til 40kr 💲💲💲 #grønforskel #hverdagshack #bæredygtig #genbrug #genbrugstøj #budgetvenlig #sustsinable #jul2017 #genbrugsfund

A post shared by Katrines Grønne Glæde (@gron.glaede) on

7

Michael Minter, sekretariatsleder Concito

michael minter nytårsforsæt

Kortere bade

I min familie er vi nået langt med at mindske vores kødforbrug, madspild og flyrejser. Men med to teenagere i huset, er det en stor udfordring at reducere familiens energiforbrug.

I 2018 vil jeg gøre mit til at holde energiforbruget i ave ved selv at tage kortere bade. Selv med sparebruser og fjernvarmevand er der en pæn CO2-besparelse i at få badet hurtigere overstået.

Læs også blog fra Concito: Politikerne bør lave en seriøs grøn vision for Danmark

8

Anne Vandkrog Kehlet, projektleder Grøn Forskel

Nej tak til udsalg

Jeg har besluttet mig for, at I år skal være første år, hvor jeg ikke styrter afsted på udsalg i starten af januar. Jeg køber altid kvalitet, når der er udsalg og er ikke til en masse hurtige indkøb, hvorfor mit tøj jo egentligt kan holde rigtigt længe (bilder jeg mig ind), men hvad nytter det egentligt, når jeg alligevel styrter ud og køber en masse, bare fordi det er sat ned til halv pris?

Jeg har derfor besluttet at holde mig fra diverse sites og butikker hele januar, februar – juni og juli, og ikke lade mig styre af de ”billige” priser. Jeg har nok tøj i skabet, og nu skal det have et langt liv.

Læs også: Sådan får du en bæredygtigt garderobe

9

Malene Ørsted, redaktør Grøn Forskel

Færre engangsprodukter

Jeg har længe tænkt, at jeg gerne vil skære ned for engangsprodukterne både på badeværelset og i køkkenet. Og jeg er så småt gået i gang, men jeg kan sagtens blive bedre.

I år har jeg fået hjemmehæklede vatrondeller af min søster, som jeg er rigtig glad for, men jeg kan godt bruge nogle flere, så jeg ikke ender med at købe vat, hver gang jeg ikke lige har nået at vaske. Jeg vil også gerne skrue ned for emballagen på badeværelset, gå after ren sæbe og måske begynde at lave mine egne renseprodukter og cremer for helt at undgå plastik – både i emballagen og i produkterne.

I køkkenet skal det være slut med plastikposer, staniol og køkkenrulle.  Og så vil jeg blive bedre til at handle ind i løsmarkeder, så jeg undgår engangsemballagen.

Godt nytår fra alle os på Grøn Forskel.

Læs også: 10 tips til at reducere dit plastikforbrug

Læs mere om