Danskdyrket frilandsblomster til Mors Dag

Giv din mor en buket med grøn omtanke

På søndag er det Mors Dag, og hvad er bedre end at forære skønne blomster, der skåner både klima og miljø.
6/5 2020

På søndag d. 10. maj er det Mors Dag, og det er da ikke et under, hun har fået sin egen mærkedag, for ’mor’ er noget helt specielt. Mange af os sender derfor en ekstra tanke eller endda en buket til vores mor på netop denne dag. Hvad mange ikke tænker over er dog, at de fleste af de buketter, vi køber i blomsterhandlen eller i supermarkedet, sætter et tydeligt klimaaftryk. Målinger fra Lancaster University viser f.eks., at en konventionelt dyrket rose i gennemsnit koster cirka 1 kilo CO2. Det svarer til at køre fem kilometer i bil. Så vil du glæde din mor og samtidigt have omtanke på både klima og miljø, er det en god idé vælge en økologisk blomsterbuket dyrket i Danmark.

Økologiske blomster dyrket på dansk friland

Vi kender alle til økologiske æbler, gulerødder og kartofler – men økologiske blomster? Faktisk gælder samme regler for økologiske blomsterproducenter som for økologiske landmænd. Helt lavpraktisk betyder det, at der hverken anvendes kunstgødning eller pesticider for at fremme dyrkningen. Det er en af de helt store forskelle på økologiske blomster og konventionelt dyrkede blomster, fortæller formand for Brancheforeningen for Økologiske Blomsterproducenter og medstifter af Vildevioler, Marie Holmer.

Økologiske-blomster

Og det er en god ting, for brug af pesticider kan f.eks. forurene drikkevandet og nærliggende åer og søer.  Hvad der måske også kan komme som en overraskelse er, at analyser viser, at man i gennemsnit finder 10 forskellige pesticidrester i den konventionelt dyrkede blomsterbuket, du kan have stående hjemme på stuebordet. Den slags undgår du, når dine blomster er dyrket økologisk. Desuden har danske, økologiske blomster hverken groet i et opvarmet drivhus i Holland eller fløjet tusindvis af kilometer fra Kenya – begge dele udleder rigtig meget CO2.

Det særlige ved økologiske blomster

Du kan få bunker af billige blomster i de danske supermarkeder: 20, 30, 40 kr., og det er en pris, som økologiske blomsterproducenter kan have svært ved at konkurrere med.

”I Vildevioler går vi ind i vores femte sæson nu, og vi kan mærke en større og større efterspørgsel på økologiske blomster. Der er en villighed til at betale for, at blomsterne er bæredygtige og ordentligt produceret”, fortæller Marie Holmer.

Når konkurrencen med de konventionelle blomsterudbydere er benhård rent prismæssigt, er man nødt til at skille sig ud på andre parametre:

”Danske, økologiske blomsterproducenter høster og leverer buketter dagen efter, nogle gange endda samme dag til kunden. Kommer blomsterne f.eks. fra Kenya, er de først høstet, så er de sendt ud til lufthavnen, dernæst kommet videre med et fly – ofte først til Holland, hvor de står på en blomsterauktion for så at blive forhandlet og fragtet til Danmark med lastbil, hvor de kommer på Grønttorvet, inden de havner i en blomsterbutik.”

Lange og mange transporter koster ikke kun på CO2-kontoen, de har også betydning for, hvilke typer blomster der dyrkes – det er nemlig ikke alle sorter, der tåler den lange transport. Danske, økologiske blomsterproducenter kan f.eks. dyrke blomstersorter med krogede stængler og sarte kronblade. På den måde har økologiske buketter i højere grad et mere vildt, organisk og naturligt udtryk.

Giv blomster efter sæson

Vi har efterhånden lært det: spis efter sæson, og lige så belastende det kan være for klimaet at spise jordbær om vinteren, lige så belastende er det at købe blomster uden for deres sæson.

”Blomster i sæson er gået lidt i glemmebogen med vores bedstemødres generation. Heldigvis fornemmer vi, at flere og flere begynder at interesse sig for sæsonblomster”, siger Marie Holmer.

Det er altså okay at vente på og glæde sig til forår og sommer, hvor de farverige og dekorative blomster er i sæson. Lige nu om foråret, fortæller Marie Volmer, er det især tulipaner, nogle sene narcissorter (red. forskellige former for påskeliljer), prydløg og fritillaria, som blomstrer på friland, og i uopvarmede væksthuse gror f.eks. franske anemoner og ranunkler.

Økologiske-blomster

Glæd din mor med en buket med omtanke

Grønne tip til din Mors Dag-buket

Skal den buket, du forærer din mor på søndag, være med omtanke på klima og miljø, så vælg fra de sorter, der blomstrer lige nu, og som er tilgængelige hos din lokale, økologiske blomsterproducent. Til den ideelle Mors Dag-buket anbefaler Marie Volmer friske tulipaner blandet med prydløg og fritillaria og sæsonens grønt og grene, f.eks. hindbærskud.

Find økologiske blomster til din mor her:

Sjælland:

Samsøe:

Jylland:

Fyn og øer:


Kilder:
Swinn Rebevva, “A comparative LCA of the carbon footprint of cut-flowers: British, Dutch and Kenyan”, Lancaster University, 2017.
”Pesticide Residues on Three Cut Flower Species and Potential Exposure of Florists in Belgium” i International Journal of Enviromental Research and Public Health, 2016, 13, 943

Nyhedsbrev