Række af gendyrkede planter - gendyrkning - grøn forskel

Kom godt i gang med at gendyrke frugt og grønt

Gendyrker du resten af sellerien eller hvad med toppen af ananassen? Hvis ikke er der gode tips at hente hos gendyrker, Katrine Naustdal, fra Grøn Forskel. Hun guider dig til at komme i gang med at udnytte dine dyrkelige madrester - det vil sige alt frugt og grønt.
27/6 2017

Har du styr på, hvordan du udnytter resterne fra salaten, eller ryger de bare på komposten eller måske direkte i skraldespanden? Hvis ikke guider Katrine Naustdal dig her til, hvordan du kommer i gang med at gendyrke frugt og grønt.

Se videoen, og kom godt i gang med at gendyrke derhjemme.

Katrine Naustdal begyndte for nogle år tilbage at gendyrke, fordi hun gerne ville blive bedre til at udnytte sine rester. Hun er meget aktiv i haven, hvor hun også har en kompost, hun bruger flittigt, men når man gendyrker frugt og grøntsager, udnytter man ressourcerne endnu mere.

“Jeg kan godt lide at følge processen, når man gendyrker. Men det handler også om bæredygtighed, altså at man udnytter ressourcerne fra den mad, man allerede har købt, og at man mindsker madspildet,” siger hun.

Gendyrk rester af frugt og grønt

Og man kan gendyrke stort set alt grønt fra køleskabet, så det er bare med at kaste sig ud i et gendyrkningsprojekt.

“Man kan jo gendyrke virkelig mange ting; kål, selleri, løg, avocado og ananas blandt andet,” siger Katrine.

Hvor de mest almindelige danske afgrøder er dem, man lettest får udbytte af, såsom løg og selleri, så kan man også have held med eksempelvis ananas og avocado.

“Jeg har selv plantet en avocado for nogle år siden, som min svigermor har fået, og den er snart en halv meter høj og rigtig fin,” siger Katrine, og fortsætter: “Det er måske noget, mange tænker, er for svært, men det kan altså sagtens lade sig gøre.”

Ananas er ligesom avocadoen en plante, der tager tid at gendyrke. Katrine har før gendyrket ananas, men hun fik den ikke med, da hun flyttede, så hun har endnu ikke oplevet, at en gendyrket ananasplante får ny frugt.

“Jeg har ikke selv oplevet det, men jeg har set inde i en Facebookgruppe om gendyrkning, at der var en, som har gendyrket en ananas, og som nu har fået en hel ny ananas ovenpå planten. Så det synes jeg, er ret imponerende,” siger hun.

Se, hvordan du gendyrker en ananas her:

Gendyrkere deler viden online

Når Katrine Naustdal mangler inspiration til sit næste gendyrkningprojekt, går hun på Facebook, hvor der er forskellige grupper med netop gendyrkning som omdrejningspunkt.

“Jeg er medlem i mange forskellige have- og plantegrupper på Facebook, men der er eksempelvis en, der handler om gendyrkning, og den bruger jeg meget til hjælp og inspiration og også til at dele mine egne successer,” siger hun.

Hun har også selv startet en gruppe med ‘grøn’ gruppe i sin egen hjemby, hvor de nu er cirka 150 medlemmer, der deler grønne tips og planter.

Se, hvordan du gendyrker en selleri her:

Katrine Naustdal er gendyrker og arbejder som digital konsulent for grønforskel.dk. Du kan følge hendes grønne hverdag på Instagram her.


Nyhedsbrev