10 genanvendelige ting blogger Lone har i sin håndtaske - Grøn Forskel

10 genanvendelige ting til håndtasken

Blogger Lone Eidseth har taget idéen om ZEROwaste til sig. Hun fylder sin håndtaske med ting, hun kan genanvende, så hun undgår at købe engangsprodukter, når hun er ude. Læs med, og bliv inspireret til, hvad du kan have med i håndtasken for at nedbringe dit skrald.
19/5 2017

Min familie og jeg begyndte for at par år siden at reducere vores affald. Og jeg må indrømme, at de daglige rutiner og vaner skal gennemses og ændres meget, og det kan nogle gange være ret udfordrende at efterleve idéen om ”ZEROwaste.”

Derfor er vi nået frem til, at vi bare skal ændre én ting eller vane hver anden til tredje uge. På den måde bliver det mere overskueligt og lettere at finde frem til den rette alternative løsning. Samtidig betyder det, at vi på et år laver omkring tyve ændringer, som på års-listen jo virkelig gør en forskel.

Vi er gået sammen om processen, og det har givet os lyst til at gøre endnu mere. Vi får mange ideer, og ofte finder vi faktisk det gode alternativ ved at gå tilbage til gamle vaner og ting, som har vist sig at være grønnere end de nye.

Jeg bærer altid rundt på store håndtasker med masser af bare-for-en-sikkerheds-skyld-ting, og i løbet af de senere år har jeg lidt efter lidt også ændret indholdet i håndtasken til ting, der i hverdagen kan hjælpe os til at minimere vores affald.

Her kommer et kig i min håndtaske til nogle af de ting, jeg altid har med.

Genbrugs to-go kop og foodwraps er blandt de genanvendelige ting i blogger, Lones taske - Grøn Forskel

Lone Eidseth og hendes familie bor i Madrid, hvor de har gjort idéen om ZEROwaste til en livsstil. Her skriver hun om de genanvendelige ting, hun altid har i håndtasken.

1

To-go kaffekop

Jeg elsker kaffe – også kaffe til at tage med. For et års tid siden fik min bambus-kaffekop en fast plads i min taske for at undgå at bruge engangskopper, når jeg køber kaffe to-go. Ja, koppen fylder lidt, men den vejer ikke særlig meget, og for mig er den helt sikkert værd at have i tasken.

2

Metalsugerør

Jeg har haft mine fire metalsugerør med ske i den ene ende i mere end 20 år, og man kan nærmest ikke se, at de er brugt. I løbet af de 20 år har jeg også brugt plastiksugerør til fødselsdage og andre anledninger, men siden vi startede med at tænke mere over ZEROwaste, har jeg altid haft disse sugerør i tasken.

Når vi er hjemme bruger vi ofte naturens egne sugerør, som vi finder i haven, for eksempel fra en Juncus plante. (Der findes forskellige strå, der virker perfekt som sugerør rundt om i naturen – dog skal man være sikker på, at de ikke er giftige. Det er også en sjov opgave for børn at gå på sugerørs-jagt.)

3

Bomulds-teposer

Vi foretrækker vores egen te blanding af grøn te og andre urter eller for eksempel mynteblade, timian, løvetand eller andet, som kan plukkes i haven eller naturen. Lige nu er vores favorit teblanding: grøn te, timian, lakridsrod, løvetand og mynte. Jeg hælder to teskefulde af min te blanding i hver af disse små teposer, som vi har lavet, og så har vi altid vores te med i tasken uden at skulle bruge engangsteposer.

4

Lommetørklæder

Lige nu er jeg i gang med at lave genbrugs lommetørklæder af gamle skjorter eller andet tøj af den kvalitet. Jeg har dem i tasken rullet sammen med en lædersnor omkring, og de fungerer perfekt som erstatning af papirservietter, der kommer i plastikindpakning.

5

Bomulds-indkøbsnet og lille bomuldspose

Jeg har altid et eller to indkøbsnet i tasken, foldet sammen og klar til et køb. Jeg har også lavet mindre ”muleposer,” som er smarte til mindre indkøb. En af disse små poser bruger jeg altid til brugte lommetørklæder eller teposer, som jeg tager med hjem og vasker.

6

Foodwraps

En eller to af vores egne håndlavede foodwraps ligger altid i tasken til at pakke om rester af frugt eller til at lave en snackpose, hvis vi køber noget på vejen. Måske skal en ost eller resten af en sandwich pakkes ind.

7

Hjemmelavet læbepomade

Vi bor i et tørt klima, og vi er alle ret afhængige af læbepomade flere gange om dagen. Der er så mange skønne læbepomader på hylderne, men de resulterer også i mange tomme plastiktuber, så vi laver vores egen læbepomade (der er masser af opskrifter på nettet), ofte med ingredienser som allerede er på køkkenhylden eller i badeværelset.

Vi laver vores af forskellige vegetabilske olier, måske med en essentiel olie som duft/smag eller grøn te, honning og noget bivoks. Vi fylder pomaden i metaldåser eller for eksempel i en korkæske, som vi kan have med (heldigt at jeg har gemt denne korkæske fra en rejse til Ægypten, da jeg var teenager.)

8

Drikkedunk

Drikkedunkene fra Klean Kanteen er seriøst god kvalitet. Vi har haft dem i mere end 9 år, og selvom de har været med os på rejser til mange forskellige klimaer, er blevet kastet fra barn til barn og brugt hver dag – holder de stadig lige så godt på vandet. Så der er ingen grund til at købe engangsplastikflasker med vand, når der findes denne slags genbrugsflasker på markedet, OG når vi bor et sted, hvor vandet i hanen er drikkeklart.

9

Træbestik

At snitte i træ er en af vores yndlingsbeskæftigelser, når vi er i naturen. Vi har snittet vores egne smøreknive, som er ret brugbare at have med tasken sammen med en træteske, eller måske gaffel. Så har vi ikke brug for plastikbestik.

10

Alternativ til tyggegummiet

Tyggegummi, mintpastiller og andet, der opfrisker munden, er lækkert, men de er ofte pakket ind i flere lag plastik eller papir. Vi har som alternativ fyldt en metaldåse med anisfrø, stykker af lakridsrod og fennikelfrø. Frøene er smagfulde at tygge på og gode til at opfriske munden. Og ja, endda uden sukker eller sødestoffer. Og når de er tygget færdige, er de helt igennem komposterbare.

 

Lone Eidseth kommer fra Danmark, men bor i dag i Madrid med sin familie, der har gjort idéen om ZEROwaste til en livsstil. Hun står bag bloggen og webshoppen Wrapped in nature.