Guide
2. juli 2016

Sådan får du frugt og grønt til at holde længere

Danske hjem smider tilsammen 260.000 tons mad ud om året, og grøntsager og frugter udgør en stor del af det madspild. En af årsagerne er, at vi opbevarer vores friske råvarer forkert. Se her, hvad du kan gøre for at redde dine frugter og grøntsager fra at ende i skraldespanden.

Kvinde køber frugt og grønt - grøn forskel
Hvordan opbevarer du bedst salathovedet, bananerne og alt det andet frugt og grønt? Få 10 tips til opbevaring af frugt og grønt herunder.

Du er lige kommet hjem fra supermarkedet og putter dit friske, nyindkøbte salathoved i grøntsagskuffen, men knap nok har du lukket køleskabsdøren, før de sprøde salatblade er blevet slatne.

Også gulerødderne, du købte den anden dag, er blevet bløde, og det samme gør sig gældende med de andre grøntsager og frugter, specielt de økologiske, som du har købt i dyre domme, og som nu har fået en kedelig farve.

Men faktisk kan du forholdsvis nemt forlænge holdbarheden på dit dyrt indkøbte frugt og grønt ved bare at opbevare det korrekt. For eksempel putter mange tomater og løg i køleskabet, men det er helt misforstået.

Læs også: Derfor skal du vælge sæsonens frugt og grøntsager

Her får du 10 tips til at forlænge holdbarheden på dit frugt og grønt. Ligger du selv inde med et genialt tip til opbevaring af frugt og grønt, så fortæl os om det ovre på Facebook.

1

Skal ikke i køleskabet

Meget frugt og grønt skal ikke opbevares i køleskabet, som eksempelvis bananer, tomater og umoden avocado. De har det meget bedre ved stuetemperatur.

Hvis du putter dine bananer i køleskabet får de kuldeskader, mens tomater i køleskabet mister smag og får bløde pletter, som nemt kan føre til råd. Forlæng holdbarheden på dine bananer ved at svøbe stilken ind i tætsluttende plastik.

Du kan også overveje at fryse bananerne ned, når de bliver overmodne, og bruge dem i smoothies senere.

2

Bør ikke opbevares sammen

Noget frugt og grønt skal du passe på med at opbevare sammen. Modne tomater, æbler og bananer udskiller en del ethylen, som er et stof, der fremmer modningsprocessen. Derfor bør de ikke opbevares sammen, medmindre man vil have modningen til at gå hurtigere.

Andre råvarer med et højt indhold af ethylen er rød peberfrugt, melon, pærer, nektariner, ferskner, blommer og passionsfrugt.
Særligt ethylen-følsomme grøntsager er gulerødder, agurker og blomkål, som kan blive bløde og misfarvede af stoffet.

Broccoli og aubergine bliver også hurtigere dårligt, hvis du lægger dem sammen med frugt og grønt, der udskiller ethylen.

En god tommelfingerregel er desuden at holde frugt og grønt adskilt.

3

Køb ikke det, som har stået ude

Det er bedst at købe frugt og grønt, som står inde i butikken, da dem udenfor har været udsat for lys, fugt og varme, afhængigt af årstiden.

For at få de friskeste frugter og grøntsager skal du købe dem, der har stået køligt inde i butikken, så holder de sig længere, når du er kommet hjem.

4

Pak ind i poser

Nogle grøntsager holder sig bedre i køleskabet, hvis du putter dem i plastposer, papirsposer eller plastbeholdere. Du kan også lade dem blive i den oprindelige emballage.

Dog vil for meget fugt gøre skade på de fleste frugter og grøntsager, så husk at åbne plastposen eller prikke hul, så kondensfugten kan slippe ud.

Gør det samme med kassen med champignoner, så de ikke bliver slimede af fugten.

Opbevar for eksempel salat, spinat, agurk, forårsløg, asparges, kål, brocoli, frisk chili og citrusfrugter i plastposer i køleskabet.

Pak eventuelt chilierne og gulerødderne ind i køkkenrulle, før du putter dem i plastikpose.

5

Put krydderurter på køl

Krydderurter som persille, dild, timian og rosmarin opbevarer vi normalt ikke i køleskabet, men hvis ikke de står i potter og får rigeligt med sol og vand, så holder de sig faktisk bedre i plastposer i køleskabets grøntsagsskuffe.

Det gælder dog ikke basilikum, som er mere sart. Opbevar ikke krydderurter sammen med tomater, rød peberfrugt, æbler og pærer.

6

Kom salathovedet i vand

Er der noget værre end, når dit nyindkøbte frugt og grønt når at blive slattent, inden du får det spist?

Er salathovedet blevet slattent kan det kvikkes op ved at blive sat i vand i et stykke tid eller ved at blive lagt i en beholder med en rist i bunden med lidt vand under.

Et andet godt råd er at tage bladene fra stokken, skylle dem, komme dem i en plastpose og ind i køleskabet.

7

Opbevares tørt og mørkt

Løg og kartofler bør ikke komme i køleskabet og skal opbevares et tørt og køligt sted.

Løg må aldrig blive opbevaret i plastikposer og tåler ikke lys eller fugt. Kartofler skal opbevares et mørkt sted, så de ikke danner giftstof og bliver grønne.

8

Læg bær og druer i køleskabet

Sommeren er årstid for bær, men de søde frugter har en kort holdbarhed. Kirsebær, jordbær, blåbær, hindbær, brombær, stikkelsbær og ribs holder sig bedst i køleskabet.

Jordbær kan holde sig to til tre dage i køleskabet ved to til seks grader. Husk altid at skylle dem med stilk, ellers trænger der vand ind i bærrene.

Blåbær er dem, der kan holde sig længst, nemlig op til en uge i køleskabet. Vindruer kan holde sig nogle uger i en pose i køleskabet. På køkkenbordet holder de sig kun i ca. en uge.

9

Opbevar æbler udenfor

Æbler holder sig bedst ved lave temperaturer, men i et køleskab kan de påvirke dine andre frugter og grøntsager, da de udskiller meget ethylen.

En god idé er derfor at putte dem i en flamingokasse på terrassen eller i garagen. Æbler kan klare temperaturer helt ned til frysepunktet.

10

Avocado uden brune pletter

Du kan sætte gang i dine avocadoers modningsproces ved at lægge dem sammen med tomat, æble eller banan. Omvendt bør du holde avocadoerne væk fra disse, hvis avocadoerne er modne.

Moden avocado skal opbevares i køleskab, mens de umodne bør stå i en skål på køkkenbordet. Har du en halv avocado, kan du forhindre den i at blive brun ved at sprøjte citron på den, pakke den ind i film og lægge den i køleskabet.

Eller du kan lægge din halve avocado i en lufttæt beholder ovenpå en lille smule hakket rødløg. Gem også stenen, da den kan forhindre din guacamole eller avocadosalat i at blive misfarvet.

Kilder: taenk, sunde.tips, naturli, aarstiderne, legro og samvirke

Læs mere om